Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

10 steg mot en hållbar trädgård – experten guidar

26 sep, 2024
author Ellen Forsström
Ellen Forsström
10 steg mot en hållbar trädgård – experten guidar
Trädgård behöver inte bara vara en rolig hobby. Den kan vara viktig också. Den kan lära oss hur naturen fungerar. Hjälpa oss att förstå att vi är en del av allt och att det därför går att göra skillnad. Här är bästa tipsen för att få en hållbar trädgård!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen växtnäring - av matavfallBrand logo
Så gör du egen växtnäring - av matavfall

Tänk att du ska skapa en trädgård som ger mer än den tar, som tillför både dig och miljön något. Där du kan gå ut och skörda grönsaker och bär. Där det vilda finner mat och skydd. Där allt samverkar, som i ett litet ekosystem. En lummig plats där både du och växterna trivs.

1. Bjud in det vilda

Plantera växter som bin, humlor eller fjärilar gillar, som buddleja.
Plantera växter som bin, humlor eller fjärilar gillar, som buddleja. Ellen Forsström

Odla växter som pollinerare gillar. Lavendel, kungsmynta, kärleksört, buddleja och kantnepeta. Jätteverbena och solros. Erbjud humlor och bin något hela säsongen, se till att ha blomning från tidig vår till sen höst. Som sälg och krokus på våren till solhatt och höstaster på hösten. Se till att även ha enkelblommande sorter, av till exempel rosor och dahlior, eftersom eventuell nektar kan bli svåråtkomlig i fyllda varianter.

Annons

2. Städa lagom

Om du vill ha mattor av vårlökar får gräset inte klippas förrän blommorna hunnit vissna och sätta frö.
Om du vill ha mattor av vårlökar får gräset inte klippas förrän blommorna hunnit vissna och sätta frö. Ellen Forsström

Ta inte bort allt ris och ogräs i trädgården. Lämna äpplen till koltrastar, nässlor till fjärilsdagis och rishögar till igelkottar. Vill du dessutom ha mattor av vårlökar, ett vitt hav av snödroppar och ett blått av scilla, så gäller det att inte vara för snabbt framme med gräsklipparen. Vårlökarna måste få vissna ner och sätta frö om de ska kunna sprida sig och blomma igen nästa år.

3. Jobba med naturen

Isop älskas av humor, bin och fjärilar.
Isop älskas av humor, bin och fjärilar. Ellen Forsström

Använd inga gifter. Lär känna dina växter. Att skapa bra grundförutsättningar är bästa sättet att förebygga att växterna drabbas av sjukdomar. Se slokande och missnöjda växter som ett symtom på att de inte får det de behöver. Kanske står de för skuggigt, kanske är det för torrt, för lite gödning. Ge då växterna det de behöver istället för att bekämpa symtomen.

Annons

4. Rätt växt på rätt plats

Lavendel älskar att stå torrt och ljust.
Lavendel älskar att stå torrt och ljust. Ellen Forsström

Det har alltid varit A och O inom odling att plantera rätt växt på rätt plats, det vill säga inga fuktälskande växter i en torr slänt och inga solälskande blommor i ett skuggigt hörn. Då trivs inte växterna och de kräver mycket skötsel. Nu när klimatförändringarna ger sig till känna i form av perioder utan regn blir detta ännu viktigare, för att växterna ska ha en chans att klara sig själva så måste de ha rätt grundförutsättningar.

5. Låt gräset växa

Om delar av trädgården lämnas vild, skapas fin kontrast mot det ordnade.
Om delar av trädgården lämnas vild, skapas fin kontrast mot det ordnade. Ellen Forsström

Spara en bit någonstans där gräset får växa fritt. Det är viktigt för insekter och bidrar till biologisk mångfald. Kanske anlägger du till och med en äng, tar bort gräset på en yta så att du får bar jord och sår ängsfröer. Eller så nöjer du dig med att köra med gräsklipparen runt öar av tusensköna, prästkragar eller andra blommor, som du tycker är fina och som dyker upp av sig själva.

Annons

6. Samla regnvatten!

Träd och buskar skyddar mot sol och vind vilket gör att jorden inte torkar ut lika fort.
Träd och buskar skyddar mot sol och vind vilket gör att jorden inte torkar ut lika fort. Ellen Forsström

Efter torra perioder kan regnet komma som skyfall. Är jorden knastertorr finns det risk för att vattnet rinner ovanpå jorden. Ställ ut vattentunnor eller andra behållare. Vattna helst på morgonen, mitt på dagen dunstar mycket av vattnet bort. Luckra i jorden innan det ska komma regn, då stannar vattnet kvar, detsamma gäller innan du vattnar. Strunta i att vattna gräsmattor, de klarar sig ändå även om de inte är så vackra att se på.

7. Kompostera

Ta hand om gräs från den slagna ängen, gräsklipp och löv och komponera det till en lucker och fin jord.
Ta hand om gräs från den slagna ängen, gräsklipp och löv och komponera det till en lucker och fin jord. Ellen Forsström

Låt så mycket material som möjligt stanna i trädgården. Löv, gräsklipp, grenar, trädgårdsklipp och köksavfall. Du kan antingen kompostera allt och använda den färdiga komposten för att bygga upp en bra jord med hög mullhalt. Det gör att jorden håller fukten bättre och behovet av vattning minskar. Tänk på hur det ser ut i naturen och inspireras av det, där löv och grenar ramlar ner på marken. Detta kan du åstadkomma genom vad engelsmännen kallar ”mulching”, det vill säga att kontinuerligt täcka jorden med organiskt material. Du kommer snart att se hur mikrolivet i jorden ökar och att växterna mår bättre. En bra tid för ”mulching” är på hösten.

Annons

8. Köp begagnat

Satsa på begagnat och återbruk för redskap, krukor och inredning i växthus.
Satsa på begagnat och återbruk för redskap, krukor och inredning i växthus. Ellen Forsström

Leta efter bra redskap och utemöbler på loppmarknader och auktioner. Satsa på material på krukor och annat som bara blir vackrare med åren, där lite patina snarare gör dem mer åtråvärda, som järn- och terrakottakrukor. Använd material som kan återgå till naturen när det gjort sitt i trädgården, som en ruska av björkris till luktärterna att klättra på eller en kant av stenar runt en rabatt.

9. Skapa en skyddad miljö

Dela upp trädgården i rum så att vinden stoppas upp.
Dela upp trädgården i rum så att vinden stoppas upp. Ellen Forsström

Anlägg en lummig trädgård, en trädgård som erbjuder växterna ett bra klimat, det vill säga möjlighet till skugga vissa delar av dagen och skydd mot vindar. Träd och buskar hjälper till med detta. Bygg rum i trädgården, spaljéer och häckar. Skapa ett bra mikroklimat för dina växter, det vill säga skyddade platser. Vind påverkar mikroklimatet, leder bort värme och fukt vilket kan stressa växterna.

Annons

10. Odla ätbart!

Egen skörd är guld värd. Att odla egna rotfrukter är både roligt och gott.
Egen skörd är guld värd. Att odla egna rotfrukter är både roligt och gott. Ellen Forsström

Mer närproducerat kan det inte bli. Att kunna gå ut i trädgården och plocka bär till frukostfilen, potatis och sallad till lunchen. Det ger inte bara stor tillfredsställelse utan minskar även behovet av transporter.

Annons