Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

10 tips för att få ut maximalt av dina tulpaner

08 jan, 2017 
Helena Sjögren
Tulpaner – här är våra bästa tips.
Våren på väg in! Fräscha, krispiga och färgglada – tulpaner har allt vi längtar efter! Följ våra tips för att få ut maximalt av buketten men också våga lite mer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Undvik hängiga tulpaner

Köper du buntade buketter som legat i kartonger i affären så låt plasten sitta kvar en timme efter att du satt blommorna i vatten. Då hinner tulpanerna dra upp vatten i stjälken och bli stadiga så att de håller sig raka. Annars finns det risk att tulpanerna hänger ut över kanten på vasen och inte klarar att resa sig igen.

Se också: Så håller du tulpanerna fina längre

7 knep som håller tulpanerna fina längreBrand logo
7 knep som håller tulpanerna fina längre

2. Vattna lagom och håll dem vackra längre

Fyll bara vasen upp till en tredjedel med vatten, inte mer. Är det för mycket vatten känner tulpanerna av det och tar upp mer. Följden blir att de växer fortare, de sticker iväg, och blir inte så kompakta och vackra som vi vill ha dem. Var tredje dag kan man snitta om tulpanerna. Då får de fina nya ytor att dricka med. Byt helst vatten varje dag, kallt vatten ska det vara.

Tulpaner i genomskinliga krukor.
Foto: Ellen Forsström

3. Förläng hållbarheten med lagom temperatur

Har du det varmt i din bostad men tillgång till ett svalare förråd eller källare så kan du ställa tulpanerna där under natten.

Annons

4. Direkt från lök för kvaliténs skull

Har du möjlighet att köpa blommorna där de finns på lök – så gör det! Kvaliteten är ännu lite bättre eftersom blommorna inte legat och torkat.

Tulpaner blir riktigt snygga i genomskinliga krukor.
Foto: Ellen Forsström

5. Våga tänka nytt!

Det är också fint att bara ha någon enstaka tulpan i en glasvas. Då kan de få ringla sig upp längs vasens vägg. Eller ta en rundare skål och lägg ner tulpaner i vattnet och vira dem liggandes utmed kanten. Lite murgröna kan vara fint till. Kanske kan man här satsa på en lite dyrare, större tulpan, om man bara ska ha någon enstaka blomma.

Annons

6. Dryga ut med knoppiga kvistar

För att få större och snyggare buketter kan man kombinera de gracila tulpanerna med något som lyfter fram deras skönhet. Det gör man bäst genom kontraster, något med en helt annan karaktär. Det kan vara blåbärsris, lingonris, kvistar av vide eller björk. Prova gärna med material från trädgården och se vad du gillar bäst.

En bunt tulpaner över axeln.
Foto: Ellen Forsström

7. Var för sig i grupp

Sätt tulpanerna en och en i små glasvaser på en fin bricka. Det kan bli väldigt effektfullt! Variera gärna genom att sätta dit en fin kvist eller att ha olika vårblommor i vaserna, en påsklilja, en kungsängslilja och en tulpan.

Annons

8. Pynta dörren med tulpankrans

Ta fram den gamla höstkransen och ta bort allt utom stommen av grenar. Knyt sedan fast tulpaner med grön spoltråd. Linda in slingor av murgröna och kvistar i knopp som du hittar i trädgården. När tulpanerna har vissnat kan du klippa bort dem och låta lökarna sitta kvar.

Kvinna ler mot tulpankransen hon bygger.
Foto: Ellen Forsström

9. Arrangera i en urna

Ett annat snyggt sätt att arrangera tulpaner på är att sätta dem i en urna. Gör en stor bukett av olika blommor. Behåll långa skaft på tulpanerna och låt sedan några av dem generöst hänga ut åt olika håll, som en riktig gammaldags blomstermålning!

Annons

10. Från vas till trädgården

Tulpaner på lök är snygga att ställa i en hög glascylinder med lite grus på botten. Vattna lite försiktigt på botten, så att ytan precis når upp till löken, annars kan löken ruttna. Efter blomningen kan lökarna, som en extra bonus, planteras ut i trädgården. Har man tur blommar de igen nästa år!

Av Ellen Forsström
Arrangemang: Sara Johansson och Petra Ohlsson/Roséns Blommor, Vara

Tre buketter tulpaner.
Foto: Ellen Forsström

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons