Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

16 spännande böcker om trädgård

08 nov, 2022 
Cecilia Lindberg
Anette Frennessen
Trädgårdsbok.
När hösten är här och dagarna blir kortare kan det vara läge att tända läslampan. Passa på att hämta inspiration i någon av de många trädgårdsböcker som släpps. Här är ett urval böcker för både nytta och nöje!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bok om form och struktur i trädgården

Konsten att skapa trädgårdens rum.

Konsten att skapa trädgårdens rum

Trädgårdsprofilen och författaren Linda Schilén ger i sin senaste bok konkreta tips och inspiration för hur du bygger upp varje rum utifrån din egen trädgård. Ges ut på Ordalaget Bokförlag. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Klassiker i ny utgåva

Vår trädgårdsbok.

Vår trädgård

Boken är en ny utgåva av boken Vår trädgård som blivit en klassiker för många trädgårdsinnehavare. Nya upplagan är uppdaterad med nya art- och sortnamn och dessutom har tre nya kapitel tillkommit. De nya delarna innehåller bland annat tips om hur man kan främja den biologiska mångfalden och hur man gör med belysningen för att även fladdermöss, fåglarnas och insekter ska trivas i trädgården. Ett nytt kapitel handlar om hur man odlar snittblommor. Norstedts, 8:e utgåvan. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Annons

Kreativ trädgårdsinspiration och odlarglädje

Boken Min Skogsträdgård.

Min skogsträdgård

Följ med till Marika Delins trädgård med silande ljus och vandrande skugga, där fallna stockar får ligga kvar och planteringarnas växter samspelar med naturen. Personligt, vackert och inspirerande. Förlag: Natur & Kultur. Här kan du läsa mer och köpa boken. (reklamlänk)

Boken Mitt blomsterår på Österlen.

Karl-Fredriks blomsterår på Österlen

Följ med till Österlen och slå följe med Karl-Fredrik under ett år. Från årets första trevande knoppar, vårens skira grönska, sommarens överdåd till höstens vemod och rimfrost och slutligen julprakt i midvintertid. Häng med på blomsterplock, omplanteringar och fantastiskt bukettbinderi. Samtidigt får du hans initierade kommentarer, som den florist och trädgårdsmästare han är. Förlag: Bonnier fakta. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Annons
Se också: Bakom kulisserna hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Se också: Bakom kulisserna hos Karl Fredrik på Österlen
Boken Året i en liten trädgård.

Året i en liten trädgård

Från en jordhög till en prunkande oas! Entusiasterna Erik Dahlin och Patrick Oscarsson förmedlar sin sprudlande trädgårdskärlek i Året i en liten trädgård. Vi får följa dem i varje årstid, de bjuder på tips, recept och inspiration – allt med en stor portion trädgårdsglädje. Förlag: Bonnier fakta. Här kan du köpa boken. (reklamlänk)

Annons

Mästarnas köksträdgårdar

Är du mer ute efter det som växer och kan ätas satsar du på Mästarnas köksträdgårdar av författaren Bella Linde och fotografen Lena Granefelt. De besöker duktiga trädgårdsodlare och deras fantastiska köksodlingar som inne-fattar allt från balkong och villa-trädgård till kooperativodling. Du får praktiska råd och tips om grödor av trädgårdsmästarna, som alla är visionärer med en stark ideologi och har en tydlig, ekologisk prägel. Bokförlaget Arena. Du kan läsa mer om boken och köpa den här. (reklamlänk)

Annons

Livskraft från trädgård & hav

Kristin Lagerqvist har skrivit boken Livskraft från trädgård & hav, där hon berättar personligt i ord och bild om vad trädgården betyder för henne, hur den läker och förlåter, inspirerar och lockar. Förlag: The Book Affair. Här hittar du boken. (reklamlänk)

The Creative Gardener

Adam Frost, BBC:s trädgårdsprofil, designer Adam Frost, inspirerar med kreativa idéer och praktiska tips. Boken är på engelska. Förlag: DK (engelskt förlag). Köp boken här. (reklamlänk)

Annons
Min pappa var en trädgårdens mästare.

Min pappa var en trädgårdens mästare : en del av 1900-talets svenska trädgårdshistoria

Med ömsint penna skriver Gunnel Carlson om sin far, Arthur Persson, trädgårdsmästare i Blekinge. Hon bjuder på både bilder och personliga minnen i ett kärleksfullt porträtt och tecknar samtidigt de svenska plantskolornas historia under 1900-talet. Bokförlaget Arena. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Böcker med fokus på hållbarhet och självhushållning

Boken Modern självhushållning.
Click to add image caption

Modern självhushållning

Drömmer du om att ägna dig åt att odla det du behöver men vacklar i praktiken? Alva Herdevall och Anders Rydell tog steget från staden till livet på landet och ger inspiration till alla att självhushålla efter sina förutsättningar. Förlag: Natur & Kultur. Här kan du köpa boken. (reklamlänk)

Annons
Boken 766 frågor och svar.

766 frågor och svar

Har du letat efter någon som kan svara på alla dina frågor om grönsaksodling men inte hittat någon frivillig? Sara Bäckmo har samlat de vanligaste och viktigaste frågorna om gurkor, tomater, vitlök, mördarsniglar och mycket mer som kan dyka upp hos entusiastiska odlare. Förlag: Polaris fakta. Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk)

Praktiska tips och kreativa projekt i trädgården

Trädgårdshacks

Med boken Trädgårdshacks ger Filip Johansson dig inspiration, smarta genvägar och aha-upplevelser samtidigt som du på ett enklare sätt fixar till trädgården. Återbruk, hållbarhetstänk på samma gång som du har roligt och sparar pengar. Förlag: Polaris fakta. Här kan du köpa boken. (reklamlänk)

Annons
Skydda trädgården från skadedjur & ogräs

Skydda trädgården

Ibland blir det inte som man tänker sig. Ditt eget paradis får besök av både skadedjur och ogräs och det känns som om det bokstavligen växer dig över huvudet. Susanna Rosén tipsar om miljövänliga metoder i Skydda trädgården från skadedjur & ogräs, 206 kr, bokförlaget Semic. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Boken Snickarglädje i trädgården.
Annons

Snickarglädje i trädgården

Sugen på att snickra för utelivet? Kolla in Snickarglädje i trädgården (av Linnéa Dickson som är ansvarig trädgårds-mästare på Slottsträdgården i Malmö. Där får du tips om hur du kommer igång med snickeriprojekt för både trädgård och balkong, steg-för-steg-beskrivningar och ritningar på hur du bygger allt från grindar och odlings-tillbehör till ljugarbänkar. Förlag: Polaris Fakta. Köp boken här. (reklamlänk)

Annons
Boken Färga garn och sticka.

Färga garn och sticka – naturligt med växter, svampar, lavar och löss

Det är en spännande värld som öppnar sig med växtfärgning om du är intresserad av garn och hantverk. I Färga garn och sticka av Anna Bauer och Eva Zethraeus får du många tips. Förlag: Polaris fakta. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Trädgårdsböcker för de minsta

Trädgårdsböcker för de minsta.

Blommande buskar, Perenner för en liten trädgårdsmästare, Sommarblommor

Glädjen att få följa med på barnens strövtåg i trädgården är en stor lycka! Att få höra alla kommentarer och ärliga frågor, bli delaktig i deras förundran och beundran inför alla magiska mirakel är en stor fröjd för ett vuxenhjärta som klappar för grönt. Här får du veta vilken blommande buske som är bäst att bygga en koja under, vilken växts blommor som ser ut som små bläckfiskar och att vallmons frökapslar låter som maracas. Förlag: Hortensis förlag. Du hittar böcker här. (reklamlänk)

Annons