Guide: 16 lättskötta rosor för nybörjaren

Tillhör du de som avstår från att ha rosor? Tycker du det verkar krångligt, att skötseln är avancerad och sjukdomarna många? Det är inte helt rättvist mot rosorna. Det finns många väldigt lättodlade sorter och vet man bara lite om hur rosor vill ha det är det inga svårigheter.
Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg har ett stort rosarium och bevarar även rosor för Sveriges nationella genbank. När man vandrar runt i det välfyllda, rikt blommande rosariet ser man ros efter ros med bra egenskaper och som är lätta att lyckas med.
Ett bra tips för den som vill titta på rosor innan man köper, är att besöka ett rosarium eller en annan stor rosträdgård. Där kan man se hur växtsättet är, om bladverket är vackert och blomfärgerna fina. Det ger en helhetsupplevelse jämfört med att bara titta på bilder.
Smygtitta hos grannarna
Se dig också omkring i området där du bor. De rosor som verkar trivas hos grannarna trivs troligen även i din trädgård om du har samma förhållanden.
Välj rossort efter din trädgård
- I mindre trädgårdar kanske man bara har en plats för rosor. Välj då sort noga. Är platsen till exempel lite skuggig måste det vara en skuggtålig sort.
- I radhusträdgårdar kan man vara lite innovativ – låt rosor klättra på spaljéer, i fruktträd etc.
- I stora trädgårdar kan man satsa på större sorter, kanske rufsiga härliga vildrosor som dess- utom ofta bjuder på fina höstfärger i bladverket och vackra nypon.
Rosor är tåliga
Ryktet om att rosor ska vara svårodlade är till stor del överdrivet. De är faktiskt ganska tåliga. Väljer du rosor som anses friska, alltså motståndskraftiga mot sjukdomar, och planterar dem på en plats där rosor trivs, så bör du lyckas. Och skulle du misslyckas är det inte hela världen. Det behöver inte vara ett stort beslut att köpa en ros – den kostar inte mycket mer än tre perenner. Så våga pröva dig fram. Passar inte den sort du köpt, så skaffa en annan. Då har du dessutom hunnit lära dig en del på vägen.
Planteringstips för rosor
Köp barrotade (utan kruka) rosor på hösten – det är det absolut bästa. Gräv en rejäl grop på 50 centimeters djup. Plantera i rosjord med okuleringsstället 10 cm under markytan, 15 cm för engelska rosor. Är rötterna för långa ska de klippas av, vik eller snurra dem aldrig för att de ska få plats i gropen – det är viktigt! När det gäller vattningen är två 12-liters kannor ett bra mått för att veta att rosen fått tillräckligt.
Förslag på 16 sorters rosor som är bra för nybörjaren
Om du ändå känner dig tveksam, så får du några lättodlade alternativ att välja mellan här.
1. Amadeus
(Storblommiga Klätterros-Gruppen)
Härligt blodröda blommor i massor av klasar. Behåller sin fina färg under blomningen. En bra klätterros med friskt bladverk. Kräver uppbindning. Zon 3.
2. Astrid Lindgren
(Floribunda-Gruppen)
En riktigt bra ros och passar i uttrycket för den som vill ha det lite prydligt. Hallondoft, bra för krukor och sällan sjukdomsdrabbad. Zon 4.
3. ’Blush Rambler’
(Multiflora-Gruppen)
Med massor av klasar av rosa halvfyllda blommor imponerar den här klättraren på vem som helst. Blommar oerhört rikt i en månad. Zon 3.
4. Crown Princess Margareta
(Moderna Buskros-Gruppen)
Härligt varm aprikosorange färg på de stora täta blommorna. Doften är som godis, har liknats vid tuggummit Juicy Fruit. Blommar från juni till långt ut på hösten. Zon 4.
5. 'Ghislaine de Féligonde'
(Moschata-Gruppen)
En jättefrisk och fin ros. Kan bli klätterros eller buskros beroende på hur den beskärs och hur gynnsamt läget är. Blommar hela sommaren och skiftar vackert i aprikos/gula/creme-nyanser från knopp till fullt utslagen. Zon 3.
6. ’Golden Wings’
(Moderna Buskros-Gruppen)
Här är hela smörgåsbordet uppdukat för bin och humlor. De stora enkla blommorna gör det lätt för pollinerarna. Ingen putsning behövs när blommorna vissnar, tvärtom blir det istället fina tofsiga ”kronor” när kronbladen fallit. Återblommade, frisk och fin. Zon 4.
7. ’Ilse Krohn’
(Kordesii-Gruppen)
Vit favorit med eleganta blommor, lite spetsiga kronblad och även knoppar. Behöver putsas om man vill få nya knoppar för längre blomning. Zon 3.
8. ’Jens Munk’
(Rugosa-Gruppen)
En toppenros som inte kräver mycket. Frisk och väldoftande vresros med söta blommor. Samma goda egenskaper som ’Louise Bugnet’. Zon
9. Leander
(Moderna Buskros-Gruppen)
Återblommande, kraftig och stabil sort som klarar det mesta vad gäller jord och ljus. Utmärkt buskros som i gynnsamma lägen kan bli till klätterros. Zon 5.
9. ’Louise Bugnet’
(Rugosa-Gruppen)
Kanske den bästa rosen och har mycket riktigt blivit otroligt populär. En riktigt bra nybörjarros! Fin doft, återblommande med nypon på samma gång, friskt bladverk, inget pyssel behövs. Kan klippas och hållas låg. Zon 7.
11. ’Maiden’s Blush’
(Alba-Gruppen)
En robust, väldigt bra nybörjarros. Vackra knoppar och ljuvliga rosa blommor med fin doft. Engångs- blommande. Zon 6.
12. Rhapsody in Blue
(Moderna Buskros-Gruppen)
En liten utmaning med sin speciella blålilagrå färg. Men att kombinera den med perenner eller ettåringar i gult, lime och vitt, till exempel vitt sommarljus är vackert. Relativt frisk, fin doft. Zon 3.
13. Smarty
(Moderna Buskros-Gruppen)
Har en mycket fin doft och blomning hela sommaren. De enkla söta blommorna skiftar behagligt i aprikos, rosa och crémevitt. Zon 4.
14. ’Trier’
(Moschata-Gruppen)
En fin ros som blommar hela sommaren förutom någon liten paus. Blommorna är små, vita, halvfyllda med en honungsgul mitt. Populära hos humlor och bin. Zon 4.
15. ’Tuscany’
(Gallica-Gruppen)
Nobel och elegant i sitt uttryck med djupt purpurröda blommor och synliga gula ståndare. Har också det träffande namnet Sammetsros. Engångsblommande. Zon 5.
16. Westerland
(Moderna Buskros-Gruppen)
En lite annorlunda färg som kräver sin plats och kanske inte är helt lätt att kombinera. Fin doft, återblommar och fixar rensningen nästan själv. Zon 4.
Vänd dig till proffsen
Känner du fortfarande fundersam? Vänd dig till en trädgårdshandel som kan rosor. Fråga personalen om sorter och se till att få både beskärnings- och planteringsråd med dig hem för just den ros du köpt.