24 växter som trivs ihop – lyckas med samplantering

Satsa på att plantera blommor, grönsaker och växter som trivs ihop i trädgården för att slippa skadedjur och sjukdomar. Dessutom gör samplanteringen att det kommer blomstra lite extra i år!

Det finns många anledningar att samplantera blommor, växter och grönsaker. Det handlar om så mycket mer än växter som trivs ihop. En högre växt kan ge skugga åt en solkänslig och en annan kan locka pollinerare så att trädgården kan prunka lite extra det här året. Någon växt kan också fungera som ett helt ekologisk bekämpningsmedel mot skadedjur och svampangrepp.

Se också: Så komposterar du med bokashi

5:16

Efter reklamen: Så komposterar du med bokashi

(5:16)

Slå på ljud

24 blommor och grönsaker som mår bättre tillsammans

Tomat och kål

Tomat och kål är växter som trivs ihop.

Tomat och kål. Foto: IBL

Har du tröttnat på att kålfjärilens larver tuggar stora hål i dina grönskande kålhuvud? Då är det tomat som du ska plantera bredvid för att freda kålbladen.

Är det tomaternas fiender som du vill hålla stången är basilika med sin skarpa doft en bra granne. Samplanteringen påstås också förbättra smaken hos både tomaten och basilikan.

Rosor och vitlök

Tomat och kål är växter som trivs ihop.

Rosor och vitlök. Foto: IBL

Parasiter och olika slags svampsjukdomar hör ibland till vardagen för vissa slags känsliga rosarter. Men bara lugn! Vitlök gör susen bredvid rosenplantorna. Även gräslök är ett bra vapen mot ohyran – dessutom ser det väldigt tjusigt ut med de rosa blommorna bredvid de sprakande rosorna.

Gurka och krasse

Gurka och krasse är växter som trivs ihop.

Gurka och krasse. Foto: IBL

Krassens stjälkar och blad har visat sig vara goda kompanjoner till växande gurkor och squash. De bildar en lysande livsmiljö för bland annat spindlar och jordlöpare, som ser till att smaska i sig alla kryp i sin väg.

Potatis och strandkrassing

Strandkrassing och potatis är växter som trivs ihop.

Strandkrassing och potatis. Foto: IBL

Den väldoftande strandkrassingen är utmärkt för att locka till sig välgörande insekter. Plantera dem längs med potatislandet eller låt dem bilda ett levande skydd till exempelvis broccoli.

Kål och dill

Kål och dill är växter som trivs ihop.

Kål och dill. Foto: IBL

Kål och dill är perfekta partners i trädgårdslandet eller pallkragen. Samtidigt som kålen stöttar upp den högväxta dillen, så är den starka dilldoften ett bra vapen mot kålfjärilens larver som förstör kålen. Dillens blommor lockar också till sig getingar som även håller larverna och andra skadedjur stången.

Gurkört och jordgubbar

Gurkört och jordgubbar är växter som trivs ihop.

Gurkört och jordgubbar. Foto: IBL

Jordgubbar och gurkört är perfekta grannar i trädgården. Gurkört håller skadeinsekter borta och är dessutom utomordentliga på att locka till sig pollinerare. Som om det inte vore nog så smakar jordgubbarna också bättre med de tjusiga, blåblommiga växterna vid sin sida.

Sallad och höga blommor

Sallad och höga blommor som exempelvis lupiner är växter som trivs ihop.

Sallad och lupin. Foto: IBL

Inget går upp emot att skörda dina egna grönsaker till middagen! Högväxande växter och blommor ger salladen den perfekta lätta skuggan den trivs bäst i.

Rädisor och spenat

Rädisor och spenat är växter som trivs ihop.

Rädisor och spenat. Foto: IBL

Den kryddiga rädisan och den ljuva spenaten har ett något skevt maktförhållande. För att freda spenaten från mineraren, en insektslarv som gärna förstör blad, så planterar du rädisor mitt bland salladsfavoriten för att avleda uppmärksamheten. Skadan insekten gör på rädisans blad hindrar nämligen inte de färgsprakande knölarna att växa under jord.

Bönor och majs

Bönor och majs är växter som trivs ihop.

Bönor och majs. Foto: IBL

Satsar du på att få fin, färsk majs? Då är klängande bönor bredvid en strålande idé! Bönor lockar till sig goda insekter som motar bort skadedjur som exempelvis bladbaggar.

Paprika och svinamarant

Paprika och svinamarant är växter som trivs ihop.

Paprika och svinamarant. Foto: IBL

I en studie vid Coastal Plains Experiment Station i Tifton i Georgia, såg man att skadeinsekten minerare föredrar svinamarant framför paprikaplantor. Därför är amaranten en utmärkt granne i längtan efter friska paprikor! En liten brasklapp är dock att ta bort blommorna innan du planterar för att slippa att växten sprids.

Kål och kattmynta

Kål som grönkål och kattmynta är växter som trivs ihop.

Grönkål och kattmynta. Foto: IBL

Kattmynta är en riktigt höjdare som följeslagare för olika slags kålsorter eftersom den minskar skadorna från bladbaggar. Som bonus så håller den väldoftande kattmyntan också myggen borta.

Blomkål och dvärgzinnia

Dvärgzinnia och blomkål är växter som trivs ihop.

Dvärgzinnia och blomkål. Foto: IBL

Ett av blomkålens bästa beskyddare är dvärgzinnians nektar. Den drar till sig nyckelpigor och andra insekter som håller skadedjuren på armlängds avstånd.

Källa: Good Housekeeping, Hemmaodlat, Odlaihop, allers.se