Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

3 höstkrukor som tål en köldknäpp

18 okt, 2016 
Anni Andreasson
En riktigt vacker höstkruka.
I höstkrukan kan du plantera både perenner och ettåringar. Här är tre vackra krukor med växter som håller om temperaturen går mot nollan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Höstkrukor som klarar lite kyla är det man vill ha. Flera perenner med dekorativa blad blir till favoriter i höstkrukan och tål vanligen låga temperaturer och är ändå fina ett tag innan de vissnar för vintern. Bara att botanisera bland alla alunrot, Heuchera, är en fröjd. Deras bladfärger täcker färgspektrum från mörkt purpur till krispigt lime.

9 frosttåliga växter till höstens krukorBrand logo
9 frosttåliga växter till höstens krukor

Andra perenner som är bra i höstkrukan är till exempel kärleksört och murgröna. Dem kan du sätta ut i rabatten när de blir för stora för krukan, eller dela.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men titta också i trädgårdsbutikernas utbud över ettåriga växter. Den vackra prydnadskålen kan du hitta i spektakulära färger, grå helgonört, silvergirland och den sammetslena silvereken är fina att sätta till för att få en kruka i vitt och silver. Och blomning ger krysantemum eller cyklamen. Cyklamen klarar dessutom några minusgrader.

3 tips för höstkrukan

  • Ställer du dina höstkrukor under tak eller nära husväggen klarar de sig längre undan frosten.
  • Håll igen på vattnet. Växterna kräver inte så mycket i svala temperaturer när de är på väg att invintra. Risken är att rötterna ruttnar.
  • Har du perenner i krukan? Ställ den skyddat under vintern så krukan inte spricker och/eller växterna fryser ihjäl. Ta fram den nästa år igen.
Röda toner! Här en kruka med perenner, bland annat rödbladig alunrot, kärleksört och salvia.
Röda toner! Här en kruka med perenner, bland annat rödbladig alunrot, kärleksört och salvia. Foto: Blomsterfrämjandet

 

Sött i höst! Den gröna heben har planterats med en rosa cyklamen. Tåliga bra växter båda två. Dekorera med äpplen från trädgården.
Sött i höst! Den gröna heben har planterats med en rosa cyklamen. Tåliga bra växter båda två. Dekorera med äpplen från trädgården. Foto: Blomsterfrämjandet
Annons