Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

5 tips för syrener: Skötsel, plantering och beskärning

25 maj, 2018 
AvHenrik Högström
AvMarie Kasimir
Syrener – så här sköter du buskarna.
Sommarförklaringen ”mellan hägg och syren” gäller ännu. Men hur ska man göra för att hålla syrenen fräsch och prunkande in i det längsta? Här får du fem tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Uttrycket mellan ”hägg och syren” lär komma från en skomakare som skulle ha semester. Skomakaren satte upp en skylt med texten ”stängt mellan hägg och syren” på dörren och tog, säkerligen välförtjänt, ledigt.

Skomakarens semesterförklaring har tolkats som tiden mellan häggens och syrenens blomning på våren/försommaren. I år hade skomakaren blivit besviken eftersom både hägg och syren blommat ungefär samtidigt efter en komprimerad vår.

Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

Tiden mellan hägg och syren brukar normalt vara tio till 14 dagar.

Annons

– Men i år var det närmare en vecka, säger Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till TT.

Förläng syrensommaren

Syrenen är hur som helst ett vackert tecken på att sommaren är här. Och sådana vackra inslag i trädgården vill vi givetvis ha kvar så länge som möjligt.

Här är fem tips på hur du sköter dina syrenbuskar och förlänger sommaren i bersån. Tänk på att du även kan njuta av syrener i buketter och arrangemang för att njuta inomhus.

Sommartider, syrentider – här hittar du tips på hur du sköter dina syrener.
Sommartider, studenttider, syrentider – här hittar du tips på hur du sköter dina syrener.

1. Var trivs syrenen bäst?

I soliga eller halvskuggiga lägen. Jorden ska helst vara näringsrik och lite fuktig. Syrenen är en av våra härdigaste prydnadsbuskar och kan odlas i stora delar av landet.

Annons

2. Hur planterar man syrener?

Låt syrenerna stå och dra i vatten innan de planteras. När det är dags att plantera så luckra upp jorden ordentligt innan du sätter ner syrenen i hålet och fyller på med jord. Nyplanterade plantor behöver vattnas första året och syrenen uppskattar lite gödsel på våren. Man kan lätt utöka sin syrenhäck genom att ta rotskott eller sticklingar. Rotskott ger snabbast resultat.

3. Hur mycket ska man vattna syrenen?

Den enklaste regeln är att vattna mycket när det behövs istället för mycket och ofta.

Vattenkanna i plast från Granngården.

Vinröd vattenkanna för 10 liter från Ventura/Granngården, finns att köpa här.

Annons

4. Hur håller jag syrenen snygg?

Syrenen är vacker men kräver viss trimning för att hålla lystern. Beskär och ta bort skadade och vissna delar regelbundet. Vissna blomklasar skärs bort direkt. Anledningen är att om de tillåts bilda frö så stjäl de kraft från nästa års blomning.

grensax från felco

Grensax med långt skaft från Felco, finns att köpa här.

5. Behöver man beskära syrenen?

Den vanliga bondsyrenen behöver egentligen inte beskäras. Om man upplever att syrenen börjar se lite risig ut kan man dock tillämpa lite underhållsbeskärning för att föryngra busken. Då sågar eller knipsar man av upp till max en tredjedel av de äldsta grenarna långt ner på vårvintern. Samma procedur upprepas året efter. På det här viset slipper man gå miste om blomningen. Håll även efter rotskott som dyker upp intill din syrenbuske om du inte vill att den ska sprida sig och bilda nya buskar.

Annons
grensåg från Fiskars

Grensåg från Fiskars med ändkrok som gör sågningen stabilare, finns att köpa här.

Källa: Odla.nu, hemtrevligt.se

Annons