Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

7 annorlunda bär att plantera i trädgården

09 jul, 2025
author Anni jähde
Anni jähde
Prunus tomentosa
TT
Jordgubbar, smultron och mormorshallon i all ära – men visst vore det spännande med något lite ovanligare i bärlandet? Vad sägs om att utöka med
björnbärshallon, åkerbär eller rosa körsbär?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Den som gillar bär och frukt brukar också vara nyfiken på lite udda arter och sorter. Och det finns verkligen en uppsjö att upptäcka! En del får man kanske odla mer av kuriositet än att det blir så stora skördar – men visst är det roligt att kunna plocka lite speciella bär som inte så många har.

Det är en brant uppåtpekande kurva för bärbuskar och frukträd, och den tycks inte vika neråt på ett bra tag än. Många vill i ökande grad även göra mer av skörden än att i stort sett bara äta direkt.

Annons

Egenodlat har många fördelar, inte minst smakmässigt. Våra många ljusa timmar under sommaren och den långsamma mognaden, tack vare svala nätter, påverkar sötman och aromen. Bären i norra Sverige blir alltså allra godast. Dessutom får bären mer infrarött ljus ju längre norrut de växter, vilket sägs öka halten av antioxidanter. Oavsett var i landet du bor finns det massor av bär och frukter att välja. Med rätt sorter för ditt klimat kan du se fram emot många smakrika somrar framöver.

7 nya bärfavoriter att satsa på

Att plantera lite mer ovanliga bärbuskar i trädgården ger både variation och nya smakupplevelser. De är inte bara vackra och lättskötta – många av dem är också fulla av vitaminer och uppskattade av både fåglar och pollinatörer.

1. Björnbärshallon (taybär)

Rubus Björnbärshallon-gruppen

Tayberry
LianeM

Björnbärshallon, eller taybär, är en imponerande syn och läckert inslag i trädgården – bären är verkligen stora! Stora bär är eftertraktade och det levererar sannerligen taybäret, som björnbärshallon också kallas. Björnbärshallon är som namnet avslöjar en korsning mellan björnbär och hallon och växer som björnbär med långa rankor. De mörkröda bären kan bli fem centimeter långa och är därmed lättplockade. Smaken påminner mer om hallon är björnbär. Zon 3.

Annons

2. Blåhallon

Rubus caesius

blåhallor
TT

På Gotland kallas blåhallon för salmbär och är ett måste till öns klassiska saffranspannkaka. För den som har lust med en bit Gotland i sin trädgård, ja de växer vilt i flera kusttrakter i Sverige, går det att odla blåhallon precis som vanliga hallon. Smaken blir som bäst i saft eller sylt. Blåhallon bör planteras där de kan hållas efter – de sprider sig kraftigt och kan bli som ett ogräs. Zon 4.

Svarthallon

Rubus occidentalis

Annons
Svarthallon i en klase
TT

Utseendemässigt liknar svarthallon björnbär, där de omogna ljusa och röda karten djupnar till riktigt svart färg. Men smaken är mer som hallonens, men annorlunda och inte särskilt lik de klassiska mormorshallonen. Svarthallon är en hallonhybrid och odlas och sköts som hallon. Odla dem i rader och beskär som sommarhallon. Zon 3–4.

3. Blåbärstry

Lonicera caerulea var. kamtschatica, ’Aurora’

Blåbärstry på en träskiva
TT

Blåbärstry börjar bli vanligare och väl är det. Det har nämligen de flesta goda egenskaper man kan tänka sig – ett riktigt superbär. Det är lika lätt att lyckas med som vinbär och behöver inte så låga pH-värden i jorden som blåbär kräver. Dessutom mognar de här nyttiga, blåbärssmakande bären tidigt, från slutet av juni. Plantera minst två olika sorter tillsammans för pollineringens skull. Zon 7.

Annons

4. Prunkhallon

Rubus spectabilis, ’Olympic Double’

Prunkhallon på kvist
TT

Man kan se prunkhallon som en kombination mellan prydnadsväxt och bärbuske eftersom blommorna är mer dekorativa än vad bärblommor vanligtvis är. De ceriserosa, vackra blommorna blir till och med fler än vad det blir bär. Bären är sötsyrliga i smaken och påminner om våra hallon förutom att de är mer åt det orange hållet. Sköts som vanliga hallon. Härstammar från Alaska där de växer vilt, och kallas därför också Alaskahallon. Klarar stark kyla. Zon 5 (6).

Annons
Utvalda bär för svenska trädgårdarBrand logo
Utvalda bär för svenska trädgårdar

5. Rosa vinbär

Ribes rubrum, ’Aili’

Rosa vinbär
TT

Röda vinbär korsat med vita ger de här vackra ljust rosa bären. Får en mildare smak än vanliga röda vinbär. En annan sort är ’Pink Champagne’. Zon 6.

Annons

6. Åkerbär

Rubus arcticus

och Allåkerbär

Rubus arcticus subsp. x stellarcticus

Åkerbärsblomma och åkerbär
TT

Åkerbär och allåkerbär påminner om smultron i växtsättet, men får rosa blommor. Det här är verkliga delikatessbär med en omtalat utsökt arom som kan jämföras med att blanda hallon och smultron. Det vildväxande åkerbäret har mer arom men hybriden allåkerbär är framtaget för att lättare kunna odlas i hemträdgården. Blanda dem gärna, eller i alla fall plantera olika namnsorter tillsammans, eftersom det blir bättre pollinering och då större skörd. Plantorna vill växa i jord med lågt pH-värde och utan konkurrens av ogräs. Zon 6 (7).

Annons

7. Havtorn

Hippophae, ’Eva’

En havtornskvist
TT

Havtorn är förutom en bärbuske som ger enormt nyttiga, vackra bär också en fin prydnad i trädgården. Bladen är mer eller mindre grågrönsilvriga som ger en riktig medelhavskänsla likt olivträd. ’Eva’ är ett ganska nytt havtorn att lita på i kärvt klimat – det tål det svåra kustklimatet med varierande temperaturer och även tuff kyla. ’Eva’ är taggfritt och har mycket stora, söta, goda bär. Havtorn är enkönade och honplantorna, som ger bären, behöver en hanplanta för pollinering. Zon 7.

Annons