7 härliga dekorationer med julstjärnor

Dekorationer med julstjärna.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Julstjärnan sprider blomsterglädje och välkommen färg i mörka december. Visst är den vanligaste röda färgen vacker, men det finns många fler nyanser att välja mellan. Den 12 december är det julstjärnans dag - här är sju tips att inspireras av!

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko. 1828 fick den amerikanske ambassadören och växtentusiasten Joel Roberts Poinsett syn på de vilda julstjärnorna. Han blev fascinerad av blomman och importerade den till USA. Några år senare kom blomman till Europa, men det var inte förrän på 1970-talet som den fick riktigt genomslag och började användas i julgrupper.

På flera språk heter julstjärna poinsettia efter Joel Roberts Poinsett.

Julstjärnor går att arrangera på många olika sätt: I enkla pynt till avancerade dukningar.

Se även: 5 knep: Så får du julstjärnan att blomma maximalt
0:51

Efter reklamen: Se även: 5 knep: Så får du julstjärnan att blomma maximalt

(0:51)

Slå på ljud
Dekoration med julstjärnor.

Låt skogen flytta in! Här har ett arrangemang skapats med mossa, kvistar, crèmefärgade julstjärnor i olika storlekar, glaskupor och en liten söt ren som dekoration.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Juldukning med blommor.

Här är ett magnifikt bordsarrangemang där bordet täckts med mossa som dekorerats med kottar, äpplen, ljus, enar och julstjärnor. För att spara på mossa kan man lägga mossa endast i mitten av bordet, som en löpare. Obs! Använd ett vattentätt skydd för att skydda bordsytan.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Julkrans med julstjärna.

Enkelt och vackert . En krans av tallgrenar har accentuerats med en mörkröd julstjärna. För att julstjärnan ska hålla sig är den nedstucken i ett plaströr för blommor. Prydnadsäpplen lägger till ytterligare härlig röd färg!

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Så sköter du din julstjärna

Vattna regelbundet men måttligt – ett champagneglas är perfekt

Julstjärnor mår inte bra av för mycket vatten. Det är bättre att vattna mindre, men oftare, än i stora mängder. För en julstjärna i standardstorlek är en mängd på cirka 1 dl vatten per vattning lagom – ett champagneglas med vatten är perfekt. Låt inte all jord runt blomman bli genomblöt.

Om julstjärnan står mycket varmt eller nära ett element kan den behöva vattnas oftare. Minijulstjärnor mår ofta bäst av att vattnas varje dag (men med liten mängd vatten) eftersom den har väldigt lite jord att stå i.

En dekorativ julljusstake gjord av fyra lika stora kottar, en ljusstake, ett litet rör, en snittad julstjärna och band.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Skydda julstjärnan på vägen hem

Julstjärnan är känsliga för kyla. Packa därför in din blomma väl när du transporterar hem den.

Skapa med julstjärnor

Släpp loss kreativiteten och skapa vackra dekorationer med julstjärnor. Ett härligt sätt är att plocka in mossa, kvistar och kottar som kombineras med julstjärnor. Med vita eller crèmefärgade julstjärnor och material från skogen kan du bygga ett vackert vinterlandskap inomhus.
Andra härliga pyssel är kransar, ett inbjudande dukat bord eller ett stilleben med ljus - möjligheterna är oändliga!

Julstjärnor i orange nyans.

Julstjärnor och kristall är en vacker kombination. Snitta blommorna, doppa dem först i 60-gradigt vatten, sedan i kallt vatten innan du sätter dem i vas. Byt vatten dagligen så håller de längre.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Julstjärnan som snittblomma

Julstjärnor är även vackra som snittblommor, men det krävs ett lite trick för att den ska hålla sig fin i några dagar.

Gör så här:

Direkt efter att julstjärnans har snittats, doppa stjälken snabbt i 60-gradigt vatten. Doppa den sedan i kallt vatten. På så sätt förhindras att mjölsaften läcker vilket gör att de vackra högbladen håller sig fräscha längre.

Källa: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Julstjärnor i rosa nyans.

Superenkelt julfix! Kvistar, glittrande julpynt och ljusrosa julstjärnor - enkelt och fint.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Krans med julstjärnor och ljus.

Vacker adventsljuskrans gjord av en ring i stickmassa, snittade julstjärnor i olika nyanser och några kvistar torkade ax.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe