Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

9 tips för sommarblommor i utekrukan

25 maj, 2018 
AvAnnika Christensen
Matcha och mixa olika vita sommarblommor och lite grönt – så fräscht och snyggt! Här är 9 smarta tips för krukor och lådor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

1. Mixa högt och lågt

Fint ihop är ett upprättväxande prydnadsgräs omringat av hängverbena som kan välla ner över kanterna. Verbenan vill ha sol men inte för mycket vatten.

9 tips för sommarblommor i utekrukanBrand logo
9 tips för sommarblommor i utekrukan

Blommar hela sommaren om det vissna rensas bort efterhand.

Annons

2. Lång säsong i balkonglådan

Klassiska vita petunior och brokbladig jordreva är en lyckad kombination. Den lättskötta jordrevan håller sig fin länge och rankorna växer sig långa på en säsong. När petuniorna gjort sitt kan de bytas ut mot köldtåliga höstblommor så kan balkonglådan leva vidare ett par månader till.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

3. Skön soloblomma

Snötörel ’Diamond Frost’ gör sig alldeles utmärkt i en kruka på egen hand, men passar även i samplanteringar. Blommar med många fina små blommor och är mycket dekorativ. Trivs i sol och halvskugga.

Annons

4. Sommaräng i kruka

Härlig kombination som finns att köpa färdig. Romantic Garden heter en serie färdigmixade sommarblommor från Mäster Grön. Här petunia, hängverbena och lobelia i vackert samspel.

5. Självrensande sorter för ampel

Snöflinga är en lättskött klassiker som bildar långa revor och passar perfekt i ampel. Trivs i alla lägen men vill inte torka ut. Plantan är självrensande så vissna blommor behöver inte klippas bort. Snötörel, snöflinga och lobelia är extra lättskötta, de behöver inte rensas på vissna blommor utan de blommar vidare ändå.

Annons

6. Skirt och somrigt

Rosenskäran – här en låg sort – är lika skir i stilen som lobelian, men skillnaden i blomstorlek ger en charmig kontrast. Båda trivs i sol eller halvskugga.

7. Kul med återbruk

Här behövs ingen extra dränering. Den gamla zinktratten har redan hål i botten och gör succé som utekruka till en klassisk vit zonalpelargon. Pelargonen gillar mycket sol och värme.

Annons

8. Fynd fyller upp korgen

Passa på när chansen dyker upp! Mitt i sommaren kan man hitta stora exemplar av blommande dahlior på torget eller i handelsträdgården. En sådan planta fyller lätt upp en rejäl korg vid entrén. Njut av långvarig blomning och glöm inte att klippa några snitt för vasen då och då.

9. Plantera på olika nivåer

Plantera en högre växt längst bak eller i mitten och något hängande i framkant eller på sidorna. Så skapar du spänning och variation i dina krukor.

Så lyckas du med sommarblommor – steg för steg

  • Ställ växterna i en balja och låt dem dra åt sig vatten.
  • Ta av plastkrukan och dra varsamt ut rötterna så de kan bre ut sig i krukan. Risken för uttorkning minskar och plantan etablerar sig snabbare.
  • Plantera i en kruka med hål i botten.
  • Använd en jord som har bra struktur. Gärna en urnjord.
  • Vattna med flytande näring en gång i veckan.
  • Klipp bort vissna blommor efterhand så gynnas knoppbildningen och blomningen fortsätter hela sommaren.

Text: Annika Christensen

Foto: Annika Christensen/TT/Shutterstock

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor
Annons