Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Allt du behöver veta inför sådden

10 mar, 2017
author Allers redaktion
Allers redaktion
Vilka sorter ska man förså inomhus?
Vi är supersugna på att sätta igång och vissa sorters växter ska man faktiskt så riktigt tidigt. Men vilka är det? Ska de sås inne eller ute – och i vad? Här är svaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Praktiska tips inför sådden

Vilka sorter sås inomhus och vilka ska direktsås?

De flesta växter kan sås inomhus – det vill säga förodlas eller förkultiveras. Fördelen är att man kommer igång tidigare på säsongen. De växter som tar lång tid på sig att utvecklas och behöver lite extra omsorg ska definitivt förodlas inomhus.

Nackdelen är att du kan få alldeles fullt i fönster, uterum eller de utrymmen du kan använda. Det är också ganska mycket pyssel att sedan plantera om och härda växterna för utomhusklimatet.

Sallat, spenat, bondbönor och vissa ärter är de sorter du sår först utomhus. De klarar lite svalare jord. Växter med pålrot, som morot och palsternacka, behöver djup jord och bör sås utomhus.

Vilka växter kan man så inomhus?

Första sådden, omkring mitten av februari: Kronärtskocka, kardon, paprika, chili, aubergine, selleri.

Andra sådden, februari–mars: Tomater, physalis, lök, salladslök, purjo, kryddor och många sommarblommor.

Tredje sådden, slutet av april–mitten av maj: Gurka, squash, majs, eventuellt bönor, sallat, olika kålsorter. Räkna med att utvecklingstiden är 4–6 veckor, så beräkna såtiden beroende på var du bor i landet och när det kommer att vara tillräckligt varmt att flytta ut sådderna utan risk för nattfrost.

Vad kan man så i?

Det går att så i princip allt, alla möjliga typer av gamla burkar, mjölkkartonger och tidningspapperskrukor du själv gör.

Särskilda pluggboxar, eller plugg- brätten, finns att köpa och är praktiska eftersom du får ut fröplantan som en plugg utan att skada rötterna. Du sår ett, två eller tre frön per plugg. Försök hitta brätten som har så djupa hål som möjligt.

Du kan också bredså. Det gör man genom att så fröna glest på en bädd av fuktig jord i ett brett kärl. Strö över lite jord eller sand och duscha. När det första bladparet efter de första så kallade hjärtbladen vuxit fram är det dags att försiktigt ta upp, sära på och plantera om de små plantorna i större krukor.

Annons

Tips för inomhussådd!

• Viktigt att jorden är fuktig men inte konstant vattendränkt.

• Täck över sådden med genomskinligt lock eller plastfilm.

• Tillskottsbelysning behövs när du sår riktigt tidigt på våren, för att inte få långa och rangliga plantor.

• Det är större risk att du misslyckas om du sår för tidigt. Ha lite is i magen även om du är sugen.

• Det största problemet med att ha kvar plantorna inomhus är att det lätt blir för varmt på nätterna. Det ska helst inte vara mer än 15 grader.

Kan plantorna stå kvar i samma krukor?

De flesta sorters växter vi sår inomhus behöver planteras om i större, djupare krukor. Det kallas omskolning. Då ger man dem också ny mer näringsrik jord, det behövs i takt med att plantorna växer. I större krukor får plantorna fint förgrenade rötter vilket ger dem bättre förutsättningar att klara sig när de planteras ut i trädgården.

Tips för direktsådd!

• Vattna i fåran du gör i jorden så gror fröna lättare.

• Om det är en kall vår lönar det sig ofta att vänta med sådden och därigenom ge fröerna en möjlighet till en bättre start.

• Man kan förvärma jorden genom att täcka den med svart plast ett par veckor innan sådd.

Av Eva Malmström

Läs också:

24 växter som trivs ihop – Lyckas med samplantering

Odla i pallkrage – från nybörjare till avancerad

Snigelskydda din pallkrage på ett smart sätt

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons