Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Agapantus – Kärlekens blomma

21 maj, 2021 
Marian Haugaard Steffensen
Agapantus 'Charlotte'.
Agapantus 'Charlotte' blir inte så hög, bara 60 centimeter, och blommar rikligt i ljusblått till blått. Vissnar inte på vintern.
Agapantus ger elegans, färg och en exotisk känsla till trädgård och terrass. Kärleken till denna afrikanska växt är stor hos oss nordbor – och med rätt skötsel blommar den år efter år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inte många blommor som kan bjuda på en så rik variation i blå nyanser som agapantus, Agapanthus. De rör sig från mörkt isblått över himmelsblått till det blekaste ljusblått och vidare mot lila och rödlila. Därtill kommer sorter i vitt.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Inte bara färgerna skiftar, det gör även formen på blomhuvudena som kan vara såväl helt runda med utstående trattformade blommor till hängande med rörformade blommor – och allt däremellan.

Annons
Agapantus 'Delft' är ljusblå.
Färgnyanserna hos agapantus 'Delft' är så ljusblå att den nästan är vit. En bladfällande sort som blir 80-100 centimeter hög.

Plantornas storlek kan vara förvånansvärt olika. Från småplantor med enbart 30 centimeter höga blomställningar till sorter med över en meter höga blomstjälkar.

Agapantus 'Purple Fountain'.
Djupt mörklila blommor gör 'Purple Fountain' unik och eftertraktad.

Det botaniska namnet Agapanthus används också på svenska. Ordet är bildat av grekiska apape, som betyder kärlek, samt anthos som här betyder blomma. Kärlekens blomma alltså.

Annons

Afrikas blå lilja är en sorts agapantus

Afrikas blå lilja är en av arterna, Agapanthus praecox, som också kallas kärlekslilja.

Agapantus 'Northern Star'.
De ljusa strimmorna i blommorna hos 'Northern Star' gör dem stjärnlika.

Men en lilja är det inte, agapantus tillhör amaryllisfamiljen. En annan art är Agapanthus campanulatus, klockagapantus, som är härdigare men ändå svår att på sikt få att överleva i vårt klimat.

Alla arter härstammar från södra Afrika. Hemvister är Sydafrika, Lesotho, Swaziland och den sydligaste delen av Mozambique. Några är städegröna och växer i regniga och frostfria områden, andra arter kommer från områden med kalla och torra vintrar och på dem vissnar bladen under vintern.

Annons

De som går att köpa i våra trädgårdsbutiker är vanligtvis hybrider som visat sig passa vårt sätt att odla dem. Agapantus är inte svåra att korsa och man har hittat ett otal vilda hybrider.

Agapantus 'Taw Valley'.
Riktigt mörkblå blommor är populära, som hos 'Taw Valley'.

När botaniker med hjälp av dna-teknik och andra moderna metoder undersökt släktet har man hittat sex rena arter samt några underarter av agapantus.

De olika arterna växer i vilt tillstånd på varierande höjder, från havsnivå och upp till 2100 meters höjd, många gånger ser man samma art på flera olika höjder.

Annons

Agapantus finns i många olika storlekar och färger

Det finns massor av agapantussorter i varierande storlekar och färger. Här är några fina exempel. Många av dem är svåra att hitta i svensk handel, men sök på nätet där de kan finnas på utländska växtsajter.

 • 'Beeches Dwarf'. 40-50 centimeter hög. Ljusblå, blomvillig. Smala, lätt hängande städsegröna blad.
 • 'Black Magic'. En av de mest mörkblommande. Blommar sent. Vackra breda blad som fälls på vintern.
 • 'Celebration'. 80-100 centimeter hög. Hängande blommor i mellanblått. Bladfällande.
 • 'Delft'. 80-100 centimeter hög. Ljust blå, nästan vit. Bladfällande.
 • 'Double Diamond'. Minisort, cirka 30 centimeter hög. Vit. Städsegrön.
 • 'Leicester'. Cirka 70 centimeter hög. Vit. Bladfällande.
Agapantus 'Celebration'.
Hos 'Celebration' hänger de lila till mellanblå blommorna.
 • 'Liam's Lilac'. Knapp 100 centimeter hög. Ljuslila lätta, eleganta blommor som kommer ganska sent. Bladfällande.
 • 'Lilac Time'. Knappt 100 centimeter hög. Ljuslila. Bladfällande.
 • 'Madurodam'. Minisort, cirka 30 centimeter hög. Mörkt violettblå. Bladfällande.
 • 'Northern Star'. Cirka 100 centimeter hög. Blålila blommor med ljusa strimmor. Bladfällande.
 • 'Purple Fountain'. Cirka 100 centimeter hög. Stora mörklila blommor. Bladfällande.
 • 'Taw Valley'. Ganska ny sort. Cirka 80 centimeter hög. Mörkblå. Bladfällande.

Så här sköter du om agapantus: Jord, näring och vatten

I vårt land behöver vi odla agapantus i krukor för att ge dem rätt förutsättningar året runt. När plantorna blommar kan krukorna flyttas dir de syns och gör sig bäst, och flyttas undan när de blommat över om man vill det.

Annons

Väldränerad jord till agapantus

Plantorna trivs i vanlig krukjord som är väldränerad. Krukan ska ha avrinningshål.

Viktigt att gödsla agapantus

Gödsla med flytande näring vid varje vattning, från våren när plantorna kommer ut i trädgården till slutet av juli. Samma flytande näring som kan ges till tomater är ett bra val. Det ska innehålla dubbelt så mycket kalium (K) som kväve (N).

Agapantus 'Purple Delight'.
Agapantus 'Purple Delight' är ganska reslig, 90 centimeter hög. Blommar vackert i mörklila och har städsegröna blad.

Är det en regnig sommar, då plantorna ofta får vatten naturligt, bör man öka på gödselmängden något när man väl vattnar.

Annons

Agapantus tål lite torka

En normal sommar är det lagom att vattna plantorna en gång i veckan. Agapantus är en perenn med tjocka, köttiga rötter som håller vatten bra och därför klarar en del torka. Se dock till att det inte blir så torrt att vattnet alltid rinner igenom krukan när du vattnar.

Vattna isåfall lite oftare så jorden håller fukten något. Har plantan torkat ut, sätt ner krukan i ett stort kärl med vatten och låt rötterna suga vatten ett dygn. Omvänt får det inte alltid vara för blött i krukan. Vid långa regnperioder är det en god idé att dra in krukan under tak.

Så övervintrar du agapantus

Övervintringen av agapantus är en av de viktigaste perioderna under odlingen, det är nämligen då som knoppanlagen bildas, och det är temperaturen som avgör om det blir många eller få blommor.

Agapantus 'Beeches Dwarf'.
Nätta 'Beeches Dwarf' blir inte så hög. Sirligt skön med många ljusa blommor.

När det börjar bli risk för nattfrost ska plantorna ställas i vintervila, i ett utrymme med 5-15 graders värme, till exempel i ett förråd.

Annons

De arterna som fäller sina blad på vintern kan stå mörkt, de städsegröna så ljust som möjligt. Var inte orolig om de städsegröna agapantusen ser risiga ut till våren, de repar sig ganska snabbt.

Agapantus kan överleva i rabatten över vintern

Drömmer du om att ha agapantus i rabatterna finns det vissa sorter och hybrider som med lite pyssel kan klara vintern i gynnsamma lägen i södra delarna av Sverige. De mest härdiga är korsningar av klockagapantus, Agapanthus campanulatus. De är bladfällande och vissnar ner under vintern, och nästa års knoppar skyddas under jord.

De blå sorterna 'Northern Star' och 'Bressingham Blue' samt vita 'Leicester' och 'Arctic Star', kan med lite tur överleva i väldränerad jord. Täck med granris eller annat skyddande. Annars kan man helt enkelt gräva ner agapantuskrukorna i rabatterna över sommaren, ta upp dem på hösten och övervintra som vanligt.

Vit agapantus, 'Leicester'.
Vita agapantus är något ovanligare än blå, men det finns en hel del sorter att välja mellan. Här 'Leicester'.

Plantera om och dela agapantus

När rötterna fyller krukorna helt är det dags för omplantering. Ibland sägs det att blomningen blir bättre om plantan står trångt i krukan, men det råder delade meningar om det. Däremot tål de att stå trångt, bara de får vatten och näring, något som visserligen är svårare att kontrollera när jordvolymen är liten.

Annons

När du planterar om, passa då på att dela plantorna. Gör likadant som med andra perenner, skär rotklumpen i mindre delar. Se bara till att det finns både skott och rötter med de nya.

Varför blommar inte min agapantus? Vanliga anledningar

 • Plantan kräver mer näring.

Plantera om i en något större kruka om den fyllt upp den gamla helt. Näringsvattna hela sommaren fram till slutet av juli.

 • Näringen har varit alltför kväverik.

Det ger kraftiga fina blad men mindre blomning.

Vit agapantus 'Arctic Star'.
Bland de helt vita sorterna är 'Arctic Star' ett bra val. Den klarar lite svalare temperaturer. Blir cirka 80 centimeter hög.
 • Plantan står för skuggigt.

Gott om solljus både på sensommar och höst är nödvändigt för att plantan ska få tillräckligt mycket energi för att orka sätta knoppar.

 • Det har varit för varmt eller kallt i vinterförvaringen.

Blomknopparna bildas bäst i temperaturer mellan 5 och 15 plusgrader.

Annons