Anlägg din egen örtagård – steg för steg

En örtagård med lavendel, krasse, gurkört och ätliga blommor.

Mixa gärna örtkryddorna med blommor för att få både fägring och doft. Här växer lavendel, krasse, gurkört och andra ätliga blommor.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

En örtagård är en oas där du från tidig vår kan få en intensiv upplevelse av naturens sköna örtkryddor. Vi visar dig hur du gör ditt eget frodiga och doftande förråd av kryddor, steg för steg.

Den här örtagården är tänkt som en labyrint, där man kan gå på upptäcktsfärd bland frodiga örter och vackra blommor. I mitten står ett nyplanterat körsbärsträd, som är tänkt att kompletteras med en bänk runt stammen.

Se också: Odla i pallkrage – från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till sådd
5:16

Efter reklamen: Odla i pallkrage: från start till sådd

(5:16)

Slå på ljud

Här kan man sitta och njuta av dofter och utsikt. Örtagården är placerad i ett soligt läge vid sidan av växthuset, som ger lä.

Oregano i örtagården.

Oregano, som också kallas kungsmynta eller vildmejram, är trevlig att ha nära till hands, särskilt om du gillar hembakad pizza.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Där finns också redskap och vattenkannor, förutom tomatplantor och annat ätbart.

Timjan i örtagården.

Timjan finns i många olika varianter. Ihop med salvia är detta två av de mest användbara örterna i kryddträdgården.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Det är så smidigt att ha allt ätbart i närheten så att man snabbt och lätt kan få inspiration till kvällsmaten, en sommardag efter jobbet.

Citronverbena i örtagården.

Citronverbena är god i te och till all mat där du tänkt använda citron.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Välj rätt örter för dig

 • Fundera igenom vilka örter som passar dig, dina behov och smaklökar bäst. Ta reda på vilka odlingskrav de har och hur de ser ut vad gäller höjd och färger.
 • Gör örtagården till din egen botaniska trädgård, sätt ut skyltar vid varje planta, så kan alla lätt se vad som växer här. Skriv gärna bak på skylten vad örterna kan användas till i köket.
Blommande rosmarin i örtagården.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

 • Några sorter är lämpliga att placera på en avgränsad yta, exempelvis mynta och oregano, eftersom de sprider sig via rotskott och annars lätt tar över odlingen.

Tips: Grönt och blommigt till örtagården

 • Dill
 • Gräslök
 • Persilja
 • Libbsticka
 • Smultron i kanten
 • Ringblommor
 • Temynta
 • Äppel-, choklad- och citronmynta

Bygg en örtagård – steg för steg

Steg ett för att bygga en örtagård: Gräv och bygg

Uppmätt örtagård där plankorna redan lagts ut.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Mät upp det område du vill använda som örtagård, gärna i soligt läge. Gör en ritning innan du börjar gräva och fundera ut bästa placering för varje sort. Börja med att ta bort eventuellt gräs. Ta också bort det översta jordlagret, cirka fem centimeter under grässvålen, så alla rötter försvinner och du slipper rensa onödigt mycket ogräs när växtkraften tar fart. Bottna gärna med kartong om du har mycket rotogräs, lägg därefter på jord och jordförbättring.

Bäddarna är gjorda av lärkträplankor, som åldras vackert och får en silvergrå patina. De är dessutom oljemättade och håller därför längre. Lämna gärna cirka 30-40 centimeter utanför bäddarna så finns det gott om plats för lavendelplantor, som doftar gott och ramar in snyggt.

Porös jord i örtagården

Porös jord i odlingsbädden i örtagården.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Kryddor vill ha porös jord, gärna sandjord förbättrad med mullämnen som kompost eller torvmull. Ren lerjord är för kompakt och måste förbättras med mycket mullämnen, annars blir den för tung och blöt.

De kryddor som trivs bättre i mer välgödslad och fuktighetshållande jord kan planteras tillsammans för sig i en annan del av odlingsbädden. Till detta lämpar sig vanlig planteringsjord, gärna uppblandad med lite kogödsel.

Tänk på att de flesta örtkryddorna växer i Sydeuropa, där det är torrt, men inga plantor kan växa utan lite fukt. Om du väljer att blanda torv i jorden, är det viktigt att inte använda ogödslade torv eller torv som är tänkt för surjordsbäddar, de gör jorden för sur för örtkryddorna.

Vilken jord du än har är det en bra idé att lägga på ett lager kompostjord, helst ekologisk, som ger jorden näring, så att örterna får de bästa förutsättningarna.

Köp färdiga plantor till örtagården

Kryddplantor köpta för att planteras ut i örtagården.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Du kan köpa kryddplantor i örtagårdar eller hos plantskolor, ibland kan de behöva beställas. Plantera ut när frostnätterna släppt, och kom ihåg en skylt med plantans namn.

Miniväxthus i örtagården

De mest känsliga och värmekrävande plantorna kan du tillfälligt sätta under ett miniväxthus. Lägg på taket om eftermiddagen och ta av det nästa morgon. Här är det den värmeälskande citronverbenansom får ett eget hus i början på säsongen.

De känsligaste örterna kan sättas i ett miniväxthus i örtagården.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Plantera två till tre plantor tillsammans i örtagården

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Plantera 2-3 plantor tillsammans, beroende på vilken sort det är och hur många och hur stora tuvor du vill ha. Några växer mycket på bredden, andra växer först på höjden och brer ut sig senare. Året efter vet du bättre vilka sorter du haft mest glädje av, och vilka som trivs bäst hos dig.

Första året blir därför ett försöksår. Vattna väl när du planterat så att de etablerar sig. När plantorna är i jorden är det dags att njuta av synen. Kanske ska du sätta ut fler längre fram, men från och med nu är det bara att vänta på att plantorna ska växa sig stora. Kom ihåg att rensa ogräs mellan varven.

Rama in örtagården med lavendel

Rama in örtagården med lavendel.

Foto: Iben och Niels Ahlberg

Längs kanten av örtbädden kan du plantera doftande lavendel som älskas av bin, humlor och fjärilar. Placera dem med ett avstånd eftersom de växer sig stora med tiden och blir en fin häck runt din örtagård.