Äntligen dags för vackra vinterbuketter

Två olika vackra buketter att pynta med i vinter.

Foto: Martin Panduro Kruse

Adventskalas, glöggmingel eller julmiddag – en vacker bukett lyfter sannerligen varje fest till en högre nivå! Här inspirerar vi till att binda buketter att ge bort eller behålla.

Varför nöja sig med en färg? Julen är så mycket mer än bara rött – och med fler färger matchar du in hela vinterns festhögtider i dina buketter! Inspireras av och bind våra vackra buketter själv.

Använd olika höjder i vinterns buketter

En bukett till sidorbordet i olika höjder.

Foto: Martin Panduro Kruse

Använd grenar från trädgården till en hög bukett att ställa på ett sidobord. Långa grenar från rosenbusken, kanske med små nypon, blir fantastiska i vasen. Men även knotiga grenar från äppelträd eller lärkträd – gärna med lav på!

Detta innehåller vår bukett:

Grenar från rosenbuske, rosa och vit prärieklocka, kängurutass i silvervitt, tandpetarsilja, flockbrunia, protea, blad från monstera, trädgren med lav.

Se också: Så gör du arrangemang med hyacinter

Så gör du arrangemang med hyacinter
Slå på ljud

Vinterbukett i rosa och grönt

Vinterbukett med rosa och grönt.

Foto: Martin Panduro Kruse

Det måste inte vara rött i julens tid. Det fräscha gröna med lite limetoner med rosa och lila blommor ger en ljus och hoppfull bukett.

Detta innehåller vår rosa och gröna vinterbukett:

Lila hortensia, mörklila kalla, julrosor i purpur, grönt och rosa vinterbär (skimmia), rosagröna dubbla ranunklar, vaxblomma, kängurutass, blåbärsris, småbladig ruscus mm.

Sött arrangemang till dukningen

Vacker blomsterarrangemang till julbordet.

Foto: Martin Panduro Kruse

Det behövs inte mycket för att festbordet ska se extra inbjudande ut. Lägg till exempel en eller ett par avklippta julrosor vid varje tallrik. Tänk bara på att julrosens växtsaft kan ge irritation, även om det är ovanligt, så undvik att få den på huden.

Så binder du en bukett

Olika blommor och dekorationer för att binda en vacker vinterbukett.

Foto: Martin Panduro Kruse

  • Ta bort de nedersta bladen på alla stjälkar och sortera i buntar efter sort så du har översikt.
  • Lägg en blomma i vänster hand så blom-huvudet pekar åt vänster och stjälken åt höger.
  • Placera nästa blomma över den första, med huvudet lite mer till vänster. Fortsätt med fler blommor och gröna kvistar på samma sätt som i en spiral. Se till att den punkt där stjälkarna korsar varandra fortsättningsvis blir densamma.
  • När allt material är använt binder du ett snöre om den punkt där stjälkarna har korsat varandra.
  • Snitta stjälkarna snett. Sätt buketten i kallt vatten och byt vatten varje dag.

Tips! Känner du dig osäker på att själv binda buketten, kan du fuska lite genom att arrangera blommorna vackert i en vas och sedan ta upp hela buketten. Bind ett snöre runt och slå in i papper.

Glest och skirt i olika höjder

Gles och skir vinterbukett i glasvas.

Foto: Martin Panduro Kruse

I vasen med gallerlock behövs inte så många blommor för att få en elegant bordsdekoration. Den här håller vi vit och ljus.

Detta innehåller vår skira vinterbukett:

Vita anemoner, vita dubbla tulpaner, mjuktall, fröställningar från kryddörter, rosor i rosagröna nyanser, kängurutass i silvervitt, vit prärieklocka, rosa hyacint, några strån av prydnadsgräs, eukalyptus.

Vaser med hålmönstrade lock finns i alla prisklasser. Klipp blomstjälkarna i olika höjder och stick ner dem så det blir en vacker helhet, glöm inte snitta dem snett. När sedan någon av dem börjar vissna är det lätt att byta ut en och en och ersätta.

Överdådig julgåva

Visa uppskattning och gläd festens värdar med en stor generös julbukett i vacker rödlila färgskala.

En överdådig bukett är perfekt att ge bort i jul.

Foto: Martin Panduro Kruse

Detta innehåller vårt blomsterarrangemang att ge bort

Röd amaryllis, djuplila kalla, julrosor, rött och grönt vinterbär (skimmia), hortensia i purpur och lila, ranunkler, flockbrunia, småbladig ruscus, kamelhårskalanchoe, mjuktall och kvistar med enbär. Dessutom kottar som du fäster ståltråd i som blir till ”stjälkar” och sätts i buketten sist.

Gör en bukett av resterna

En bukett gjord av resterna från övriga buketterna.

Foto: Martin Panduro Kruse

När du binder buketter blir det alltid några blommor och gröna kvistar över. I en skål med blötlagd oasis kan du sticka ner dina ”rester” och få ett sött litet arrangemang. Med några små vaser intill blir det en hel liten ensemble!

Släng inte julens blommor – plantera om dem för en andra chans istället