Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Är du sugen på ett växthus? Tänk på detta

17 aug, 2019 
Redaktionen
Kerstin Holmbergs växthus.
Efter att ha funderat i många år byggde trädgårdsexpert Kerstin äntligen sitt växthus. Resultatet blev fantastiskt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under många år drömde jag om ett växthus. I tankarna såg det ut på många olika sätt. Ett tag ville jag ha ett stiligt engelskt uterum med spröjsade fönster och brutet tak. Men jag insåg ganska snabbt att det inte alls passade till sommarstugan. Då började tänka på var jag skulle kunna lägga ett växthus med murad grund, men hittade inget bra ställe. Ett runt? Nej det skulle inte funka. Men ett väggfast då? För skuggigt, så det skulle inte bli bra. Så där pågick det. Både roligt och lite jobbigt. Jag ville ju ha växthuset någon gång.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Kerstin Holmberg: Tips för växthuset.
Kerstin Holmberg är trädgårdsjournalist. Foto: Privat

Äntligen dags för växthus

Sedan hände två saker. Jag fick ungefär 15 kvadratmeter betongplattor och en förfallen bod revs. Där den stått var den perfekta platsen för mitt växthus. Och på gården låg det blivande golvet i staplar. Dags att bestämma sig. Efter mycket funderande blev beslutet praktiskt: ett underhållsfritt, lättbyggt hus av aluminium med fönster av glas.

Annons

– Nej mamma inga piggar på taket. Det passar inte här, sa sonen som är familjens estet.

– Måla det inte. Det kommer att bli lättare att inreda om du inte behöver anpassa dig till en färg, lade han till.

Och så fick det bli.

Jag och min man grävde ut grunden för hand, placerade ut plintar, la plattor och monterade växthuset. Det var en veckas roligt jobb.

Se också: Så lyckas du med tomatplantorna

Så lyckas du med tomatplantornaBrand logo
Så lyckas du med tomatplantorna

Växterna på plats

En julidag blev växthuset klart och det var dags att åka till handelsträdgården och köpa tomater, gurkor, chili och basilika på sommarrea. Jag planterade växterna i stora krukor, korgar och plastbyttor. Sedan fixade jag snabbt en mysig plats längst inne i växthuset och kände mig riktigt lycklig. Äntligen var det klart!

Annons

Växthuset har verkligen blivit ett glädjehus. Här skördar jag massor av tomater, gurkor, chili och basilika. Varje år provar jag att odla nya växter, ett exempel är sötpotatis och ingefära som blev riktigt lyckat. Ett år hade jag vattenmeloner som blev få men gudagoda. Ett annat provade jag auberginer, resultatet blev sådär. Tidigt och sent på säsongen odlar jag rucola, koriander, sallat och grönkål i krukor. Det är härlig bonusodling.

Ett växthus är alltid användbart

Sittdelen används flitigt. Här går det att äta och fika fast det fortfarande är kallt därute. Bara solen tittar fram går det att vara här i t-shirt. På somrarna är det perfekt att kunna sitta under glas i skydd för regn, blåst och mygg. När mörkret faller är det underbart att tända ljus där inne och njuta av kvällarna. Till detta kommer alla trevliga timmar jag ägnar åt att ta hand om mina växter.

Kerstin Holmbergs växthus.
Här odlar Kerstin. Foto: Kerstin Holmberg

Jag är fantastiskt nöjd med att det blev ett växthus till slut. Det blir bara roligare för varje år vartefter jag lär mig mer om odlingen. Tänk att jag verkligen uppfyllde min dröm!

Annons

Skaffa växthus – Våra bästa tips

Några råd värda att fundera över innan du börjar bygga ditt växthus.

1. Bestäm om växthuset ska vara till odling eller att bara vara i. Ska sittplatsen eller växterna få ta mest plats?

2. Om du ska odla mycket ska du välja en solig plats. Ska växthuset vara uterum är det en fördel om det ligger i skugga en del av dagen.

3. Att bygga själv kan vara ett roligt projekt. Enklast är att köpa ett monteringsfärdigt växthus. Det finns i alla tänkbara modeller och prisklasser.

4. Satsa inte för litet. Det är lättare att odla i ett växthus på 15–20 kvm. Här håller sig temperatur och luftfuktighet jämnare än i ett mindre växthus.

5. Du behöver inte bygglov om huset är under 15 kvm, mindre än 3 m högt och ligger 4,5 m från tomtgränsen. För säkerhets skull kan du kolla byggreglerna i din kommun.

Annons

6. Aluminium är vanligast och praktiskt eftersom det är underhållsfritt. En trästomme är vacker, men kräver underhåll och är ofta dyrare.

7. Glas är vackrast och billigast. Plast är dyrare och släpper igenom ljuset sämre. Däremot isolerar det bättre och tål slag.

8. Till färdiga växthus kan man köpa en sockel som förankras i marken. Ett större hus kan ställas på reglar och på plintar som grävs ned i marken. En murad grund av tegel eller lecablock blir stabilt och snyggt. Hur du än väljer krävs alltid grävarbete och fyllnadsmaterial.

Kerstin Holmberg fick äntligen sitt växthus.
Kerstin fick äntligen sitt växthus. Foto: Kerstin Holmberg

Så odlar jag i växthuset

Krukodling: Allt i växthuset växer i krukor. Jag blandar kompost, köpejord och stallgödsel. Jag tar bara varmkompost eftersom jag är rädd att få in sniglar i växthuset från trädgårdskomposten.

Annons

Vattning: Jag har automatisk bevattning. Det är ett måste om jag ska kunna lämna växthuset ens en enda dag.

Gödsling: Jag ger växterna nässelvatten och hönsgödselvatten flera gånger under sommaren.

Städning: Jag skurar ur växthuset vår och höst. Än har växterna inte drabbats av något hemskt angrepp. På hösten tömmer jag ut den använda växthusjorden i mina grönsakslådor och på rosorna.

Av Kerstin Holmberg

Foto: Kerstin Holmberg

Annons