Årets pelargon 2021: Zonalpelargon 'Astrid'

Zonalpelargonen 'Astrid' blev Årets pelargon 2021.

Foto: Emilia Ahlgren

– 'Astrid' har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Så beskriver Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård i Dalarna några av fördelarna med Årets pelargon 2021.

Årets pelargon 2021: Juryns motivering

Med mjuktonade färgvariationer som avger värme och enastående reflektion och en blomform som utstrålar romantik till välfylld perfektion, skapas en oemotståndlig magi.

Tillsammans med ett gediget förädlingsarbete uppnår vi målet att skapa en trädgårdsupplevelse för alla – garden performance.

Årets pelargon 2021 trivs lika väl ute som inne.

Foto: Emilia Ahlgren

Med dessa ord utsågs Årets pelargon 2021: Pelargonium 'Astrid' av samordnande organisationen Blomsterfrämjandet.

Se också: Väck liv i pelargonerna – så gör du!

Väck liv i pelargonerna – så gör du!
4:03

Efter reklamen: Väck liv i pelargonerna – så gör du!

(4:03)

Slå på ljud

Jury för Årets pelargon 2021

I juryn satt i år Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Skötselråd för Årets pelargon 2021

Den vackra blomman trivs lika bra inomhus i fönstret som ute på entrén, på balkongen eller i rabatten. Så snart nätterna blivit frostfria kan den flyttas ut, men tills dess får den stå inomhus, i uterummet eller på annan ljus plats.

Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!
0:53

Efter reklamen: Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!

(0:53)

Slå på ljud

Så här lyckas du med Årets pelargon 2021, 'Astrid'

  • Plantera om pelargonerna när du köpt hem dem. Pelargoner uppskattar stora krukor och jord av god kvalitet.
  • Låt jorden torka ut mellan vattningarna – och vattna gärna på morgonen så att jorden kan torka ut under dagen.
  • Precis som med andra pelargoner så trivs 'Astrid' med att stå på ljusa platser.
  • Bryt alltid bort vissna blommor, detta gäller för alla pelargoner. Om du inte tar bort dem i tid så kommer fröställningen utvecklas.
Årets pelargon 2021 som del av en bordsdekoration.

Foto: Emilia Ahlgren

Detta säger experterna om Årets pelargon 2021

– Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater! Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden preformance, säger Patrik Vilsmyr, jurymedlem, till Blomsterfrämjandet.

– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft! 'Astrid' har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men 'Astrid' håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit! Så säger Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård till Blomsterfrämjandet.

Närbild på blommorna på Årets pelargon 2021.

Foto: Emilia Ahlgren

Här kan du köpa Årets pelargon 2021

Du hittar 'Astrid' i de flesta blomsterbutiker och garden centers. Om du däremot inte kan besöka butiker just nu så finns de även att beställa online.

Källa: Blomsterfrämjandet