Årets pelargon är utsedd: en fyllig färgklick i korall

Årets Pelargon 2022, Calliope 'Soft Coral'.

Foto: Anette Frennessen

Den är korallfärgad, explosiv, fyllig och imponerande. Dessutom har den enligt branschexperterna potential att bli en ny klassiker: majestätiska Calliope 'Soft Coral' – är utsedd till Årets Pelargon.

Årets pelargon är en krukväxt som med sin storlek och sitt formspråk verkligen drar blickarna till sig.

Den har korallfärgade blommor som är cirka 50 procent större än en normal zonalepelargon.

Se Malin Hidesäter berätta mer om årets vinnare här:

Malin Hidesäter om Årets pelargon 2022
2:11

Efter reklamen: Malin Hidesäter om Årets pelargon 2022

(2:11)

Slå på ljud

Kanske var det dess storvuxna, runda och buskiga växtsätt som vann juryns hjärtan. Tillkännagivandet skedde i samband med Nordiska Trädgårdar som arrangeras på Stockholmsmässan 31 mars – 3 april.

Årets pelargon 2022 i lerkruka.

Foto: Linda Lomelino

- 'Soft Coral' är som en modern Mårbacka! Blommorna är fantastiskt vackra i både ton och form och växtsättet är mycket fint där korsningen med bland annat en hängpelargon avslöjas på ett fint sätt genom det fylliga växtsättet som tar för sig i krukan, säger Maria Lundgren, trädgårdsmästare på Arvidssons i Fjärås i ett pressmeddelande.

Företaget har drivit 'Soft Coral' under några år och Maria Lundgren tror att årets pelargon har stor möjlighet att bli en ny klassiker.

Marie Kasimir, redaktör på Allers Trädgård, tycker att Årets Pelargon har en färg som är något utöver det vanliga.

– Wow! Detta är en bjässe till blomma, en pelargon som tar plats. och som är värd den. Färgen är också något alldeles extra, väldigt somrig i stilen.

Vad är det som gör pelargonen till en sådan populär växt?
– Pelargoner är ofta så otroligt tacksamma att odla. Varianterna är många och det finns sorter som passar som krukväxt inomhus och andra mer vädertåliga för uteplatsen under sommaren. De flesta är lätt att lyckas med och lätta att föröka. Men det finns även utmaningar för den mer avancerade odlaren, säger Marie Kasimir.

Juryn i Årets pelargon

I juryn sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30 trädgårdsmästare i 35 trädgårdar, Jesper Frandsen från Syngenta, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendkännare med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Årets Pelargon - en tradition

För att uppmärksamma mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp till Årets Pelargon. Kriterierna är att det ska vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten ha ett annorlunda uttryck. 2021 utsågs pelargonen 'Astrid' och året dessförinnan var det 'Tango Deep Rose With Eye'. Mer om årets pelargon på www.aretspelargon.se.

Pelargonen härstammar från Afrika

Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna. Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.

Källa: Blomsterlandet

Så sköter du din pelargon

'Soft Coral' trivs både inne och ute: i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten, men fram tills nätterna är frostfria ska den vara inne på en frostfri och ljus plats.

Väck liv i pelargonerna – så gör du!
4:03

Efter reklamen: Väck liv i pelargonerna – så gör du!

(4:03)

Slå på ljud

Tips för att lyckas med sin pelargon

  • Plantera om din nyinköpta pelargon. Titta på rötterna välj en passande kruka eller annat planteringskärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs eftersom pelargoner utvecklas bäst när de får rikligt med näring. Bäst är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Bäst är det att vattna på morgonen eller på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar visserligen torka bra, men de utvecklas inte på samma sätt som om de vattnas regelbundet.
Årets pelargon 2022, bild på blomman.

Foto: Linda Lomelino

  • Pelargoner älskar ljus. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå luftigt i början.
Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!
0:53

Efter reklamen: Se också: Ta stickling från pelargon – så gör du!

(0:53)

Slå på ljud
  • Nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

    Källa: Blomsterfrämjandet

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här