Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Årets sommarblomma 2020 utsedd

28 maj, 2020 
Marcus Alm
Boliviabegonia i full blom.
Foto: Martin Pope/TT
Sedan 2016 har Mäster Grön utsett Årets sommarblomma i Sverige. I år, 2020, föll valet på en begonia, nämligen begonia boliviensis 'Summerwings'.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta är Årets sommarblomma 2020

Den utvalda blomman ska ha vissa egenskaper, som återkommer varje år. Förutom att Årets sommarblomma ska ha ett högt odlingsvärde så ska den också bidra positivt till dina sinnen samt främja insektslivet.

Boliviabegonia begonia boliviensis 'Summerwings' Årets sommarblomma 2020

Valet föll alltså på en begonia som Årets sommarblomma 2020. I ett pressmeddelande beskriver juryn blomman så här:

Boliviabegonier.
Foto: Shutterstock/TT

”Tänk dig en ytterst gracil balettdansös i tunn kjol. Hon rör sig lätt som dansande i vinden. Sådan är Boliviabegonians enskilda blomma. Tänk dig henne i hundratal, ja i en jättestor ensemble, där dansarna avlöser varandra länge och ihärdigt. Sådan är växten.

Annons

Se också: Så får du sommarens snyggaste gräsmatta

Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för stegBrand logo
Så får du sommarens snyggaste gräsmatta – steg för steg

De fyra smala, spetsiga, tunna kronbladen utgör hela blomman tillsammans med en ibland synlig, ljus ståndarsamling. Den hänger som små, nätta fötter under kjolen. Blommorna är nickande, som klockor. Färgerna är vitt med rosa, rött och orange – oemotståndliga.

– Årets sommarblomma är vacker och lättskött, långblommande och har en imponerande växtkraft – det är egenskaper jag uppskattar. Man ska bara se till att inte snåla på krukan. Boliviabegonian levererar bäst om den får rejält med jord och plats att växa till sig, säger Allers Trädgårds redaktör Marie Kasimir.

Bladen är även de långsmala, svagt skeva som typiskt är för Begoniasläktet och har tandade kanter, som ger än mer liv åt bladverket. Bladens nerver och skaft, stjälkar och grenar - allt detta rosa bland det gröna. Det är som en dröm.”

Annons

Boliviabegonia – en kort historia

Naturligt växer boliviabegonian på Andernas ostsida, passande nog i Bolivia. Den trivs i de mossiga och fuktiga skogarna i landet. Enligt pressutskicket från Årets sommarblomma kom blomman till Sverige redan 1872 – men har inte slagit igenom som en populär växt i svenska trädgårdar förrän de senaste decennierna. Främst har den fått ett lyft under 2000-talet.

Så sköter du Årets sommarblomma 2020 boliviabegonia

Detta är en mycket lättodlad och självrensande planta. Den kräver alltså minimal skötsel – antagligen en anledning till dess popularitet under de senare åren. Till skillnad från andra tropiska växter så trivs faktiskt boliviabegonian i skuggigt läge. Detta gör den till optimal för den lilla ytan i trädgården där du aldrig hittat den rätta blomman.

– Så bra att man lyfter fram en sommarblomma som trivs i skuggigare lägen – det tror jag många kommer att bli glada för. De flesta andra sommarblommor behöver mer sol för att blomma bra och komma till sin rätt, säger Marie Kasimir.

Boliviabegonian är årets sommarblomma 2020
Foto: Shutterstock/TT

En liten fingervisning kring att växten kommer från Anderna är att den blommar fram till den första frostnatten.

Annons

Tips: Så planterar du boliviabegonia bäst

Årets sommarblomma tipsar om tre olika sätt att plantera ut din boliviabegonia.

  • Samplantera boliviabegonian med andra växter som en vävnadsväxt.
  • Plantera i ampel, gärna flera växter i samma. Detta ger ett stilrent och bollformat växtsätt.
  • Låt den stå som en kaskad ur en hög kruka.

Vill du läsa mer om Årets sommarblomma 2020? Här finns en hel del information.

Denna boliviabegonia är trädgårdsredaktörens favorit

– Personligen känner jag mig just nu mest sugen på den blekgula eller den gräddvita. Jag behöver något som lyser upp i de skuggigare delarna av min trädgård och där tror jag årets sommarblomma kan bli en hit. Gärna tre plantor i en pampig ampel – snyggt från dag ett, säger Marie Kasimir.

Källa: Årets sommarblomma, SLU

Annons