Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Årets Trädgård lockade publik: ”Helt magiskt”

28 aug, 2022 
Cecilia Lindberg
Årets trädgård 2022
Årets trädgård 2022 ligger i Markaryd.
Tommy och Mari Nilssons trädgård i småländska Markaryd lockade publik när priset Årets Trädgård delades ut. Trots rykten om regn blev det en härlig dag i trädgården dit besökare strömmade till för uppleva trädgården på plats.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Årets Trädgård 2022.
Många var på plats i god när trädgården öppnades.

Kanske var det den grönskande portalen som lockade eller de slingrande gångarna, dammarna, det fantasirika växthuset eller de många trädgårdsrummen?

Se videon: Följ med in i Årets trädgård 2022Brand logo
Se videon: Följ med in i Årets trädgård 2022


– Jag är helt överväldigad, det är en enormt tjusig trädgård med ett helt eget vattensystem. Jag älskar porlandet. Här finns ingen bar jord. Det är både skickligt och fantasifullt utfört. Priset är verkligen välförtjänt! Här får man många idéer, lekfullheten och detaljerna låter jag mig inspireras av, säger Gertrud Widell som passade på att besöka trädgården.

Annons
Gertrud Widell.
Gertrud Widell.
Besökare i Årets Trädgård.
Gröna växter dominerar i trädgården, men på fler håll finns blickfång med vackra blommor.
Annons

Elaine Kagg som besökte trädgården med sina föräldrar ville inte missa något i oasen. Även hon fascinerades av vad ägarparet lyckats åstadkomma på en relativt liten yta.

Anders Jakobsson, Gun Jakobson och Elaine Kagg, Knäred. ”Vi är så imponerade av hur kraftfulla deras växter är. Vi fick veta att de använder fiskarnas bajs som växtnäring. Det är något som jag tycker kan vara ganska svårt annars, det där med näring”, säger Gun.

Satsa på avdelare i trädgården

- Här kan man gå länge. Jag har en 2000 kvadratmeter stor trädgård hemma, så jag har mycket mer yta. Nu får jag mer lust att satsa på avdelare och att bygga väggar och tak av växter. Jag tar med mig vildvin hem säger Elaine Kagg.

Besökare i Årets Trädgård i Markaryd.
Ulla Krantz och Marie Mårtensson, Älmhult: ”Uppbyggnaden är fantastisk - att de kunnat skapa detta i en så pass liten villaträdgård. Trädgården rymmer så mycket. Det är inget jätteutbud av blommor, men det gör inget för det gröna får träda fram. Det är faktiskt extra fint en sån här dag med lite regn, för då får man syn på skimrande spindelnät i gräset och vattendroppar i det gröna som ger lyster.


Vid 13.30 ledde Allers Trädgårds redaktör Marie Kasimir en rundvandring i trädgården i sällskap av trädgårdens ägare Tommy och Marie Nilsson. Här fick besökarna se lite mer av de många finessrika lösningarna innan det var dags för prisutdelning. Kerstin Holmberg, journalist på Allers Trädgård, och jurymedlem berättade om sina intryck av trädgården och läste motiveringen innan Susanne Lindén, chefredaktör för Allers Trädgård, delade ut priset. Rundturen och prisutdelningen går även att se i efterhand via Allers Trädgårds Facebookssida.

Annons
Vinnare i Årets Trädgård 2022.
Tommy och Mari Nilsson.

Hedrande trädgårdspris

Mari Nilsson är van vid att ha besökare i trädgården och att berätta om den. Det händer ofta att trädgårdsföreningar bokar in besök, men att utses till Årets Trädgård är något utöver det vanliga, berättar hon efter prisutdelningen.

– Det är jätteroligt förstås. Man tänker att detta är ju bara min lilla trädgård. Så här kan väl alla ha det. Men när man sen får pris så tänker man, att ja, den kanske är fin ändå.

Mest stolt är hon över de många rummen.

– Jag älskar att pynta. Det är så roligt att vara kreativ och att skapa. Alla rummen har sitt eget tema. Tommys del är fiskarna, dammarna och att föröka växterna, säger hon.

Annons

Vilka är utmaningarna med en trädgård som er?

– Det är ju en begränsad yta, så man måste tänka på hur man ska använda platsen så bra som möjligt. Därför har vi byggt mycket med spaljéer.

Vilket är ert nästa projekt?

– Det går alltid att förbättra. Vi vill ha igång poolen - den är under renovering, så det är ju ett projekt. Och om Tommy får hållas så blir det ett vattenfall i poolen också.

Kan man åka på semester när man ha uen sådan här trädgård?

– Vi är faktiskt alltid hemma på sommaren. Vi tar bara små dagsturer och åker till sjön. Vi trivs väldigt bra hemma.

Annons

Juryns motivering till utmärkelsen Årets trädgård 2022

”Med känsla, odlarglädje och öppet sinne har Tommy och Mari Nilsson skapat en grön och fantasifull oas. Slingrande gångar, härlig grönska, glittrande vatten och många trädgårdsrum ger trädgården ett personligt och spännande uttryck. Det här är ett magiskt paradis för växter, människor och djur.”

Var hämtar ni inspiration?

– Idéerna ploppar upp när man går här i trädgården. Vi besöker också ibland andra trädgårdar. För några år sen besökte vi Jagorstrands trädgård, som också har liten yta, det inspirerade oss mycket.

Trädgårdsinspiration i bagaget

Evenemanget hos Nilssons i Markaryd lockade både trädgårdsentusiaster som rest långt och mera närboende. Från Ljungby kom Christin Skoglund, Sebastian Skoglund och Maria Lindhe.

Annons
Maria Lindhe, Christin Skoglund och Sebastian Skoglund med lilla Lykke i bärselen.
Maria Lindhe, Christin Skoglund och Sebastian Skoglund med lilla Lykke i bärselenClick to add image caption

– Nu åker vi hem med ny inspiration. Trädgården är helt magisk, jag fastnade för att de har skapat så många rum i rummen. Jag ska åka hem nu och bygga upp en spaljé av armeringsjärn, för att skapa en ett avskiljt rum. Jag köpte med mig vildvin som ska få klättra där, säger Christin Skoglund på vägen ut.

Allers Trädgård.
Susanne Lindén, chefredaktör, var på plats för att träffa trädgårdsentusiaster och dela ut tidningar och goodiebags.

Om Årets Trädgård

  • Årets Trädgård är en utmärkelse som delas ut av Allers Trädgård. Priset består, förutom av den stora äran, av 15 000 kronor.
  • Kriterier: Trädgården ska vara anlagd och skötas av trädgårdsägaren. Odlingarna ska vara ekologiska utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel. Alla sorters trädgårdar kan vara med, från kolonilotter till stora trädgårdar och innergårdar i staden.
  • Juryn består av: Marie Kasimir (redaktör Allers Trädgård), Susanne Lindén (chefredaktör Allers Trädgård) och Kerstin Holmberg (redaktör Allers Trädgård)

Vinnarna: Tommy och Mari Nilsson

Familj: Två barn, Alice och Andreas
Gör: Mari jobbar i skolbespisningen. Tommy svetsar och designar möbler i järn.
Trädgård: 700 kvm.
Var: Markaryd i sydvästra Småland.
Växtzon: 3, men på skyddade platser i trädgården zon 2.
Storlek: 700 kvm.
Favoritväxter: Mari funkior och dahlior. Tommy vinrankor.

Annons