Äter gråsuggor mördarsniglar?

En gråsugga och en mördarsnigel.
Synd att man inte kan dressera gråsuggor, för det kan vara så att de hjälper oss mot mördarsnigeln! Intressant observation, tycker Sveriges främsta snigelexpert.

Vi har fått flera kommentarer kring problemen med mördarsniglar. Bland annat med tesen att många gråsuggor i trädgården minskar antalet mördarsniglar.

En av våra läsare, Göran i Stenungsund, skriver att han gjort precis den observationen:

6:38

Efter reklamen: Snigeljakt

(6:38)

– För cirka fem år sedan plockade vi 100–150 exemplar av spansk skogssnigel dagligen, skriver han till oss.

På den tiden syntes inte många gråsuggor till på tomten. Nu är styrkeförhållandena de motsatta.

– De senaste åren har snigelantalet varit cirka 150 stycken – på hela sommaren! Och det vimlar av gråsuggor hos oss och på intilliggande ödetomter där inga mördarsniglar längre finns.

Hellre gråsuggor än mördarsniglar tycker Göran. Och det kan man ju hålla med om.

Det avgör om det blir många mördarsniglar i år

Vi ringer upp en av Sveriges främsta snigelexperter och berättar om observationerna.

– Det här är intressanta iakttagelser, säger snigelexperten Ted von Proschwitz på Naturhistoriska riksmuseet i Göteborg. Det är tänkbart att gråsuggor äter snigelägg även om jag inte sett något om det i litteraturen.

Gråsuggor är i huvudsak asätare och äter till exempel döda maskar, men det är mycket möjligt att de också äter snigelägg. Har man gjort de här observationerna ligger det ofta något i det, menar Ted von Proschwitz.

– De vi med säkerhet vet som äter både snigelägg och små exemplar av spansk skogssnigel är jordlöparna, de stora svarta skalbaggarna man kan se i trädgården. Dem ska man vara rädd om!

Forskarna vet också att en snäckart som finns i våra trädgårdar, glanssnäckan, äter snigeläggen. Den snäckan är platt och cirka en centimeter i diameter.

Trädgårdens rovdjur, och även till exempel gråsuggor, ska vi försöka gynna.

– Tyvärr trivs de i sådana miljöer som vi uppmanas städa undan för att även sniglarna trivs där, alltså där det är lite vilt.