Att förkultivera fröer – tips för tomat, blommor och aubergine

'Takii's Choice'.

Maxa blomsterglädjen med zinnior i rabatten. Gärna i färger som piggar upp även om solen lyser med sin frånvaro. 'Takii's Choice' är en färgsprakande mix med stora, välformade blommor. Fina även som snitt. Nelson garden.

Låt sommaren blomstra i rabatt och kruka! Och odla något ätbart bara för att det är så härligt. Har du växthus blir det kanske söta, saftiga tomater. Eller prova aubergine i år! Vi har hittat godbitar bland årets frönyheter.

Vad innebär förkultivering?

Att tjuvstarta sådden inomhus på senvintern eller våren. Kallas även försådd.

Varför förkultiverar man?

Körsbärstomaten 'Tremolo' F1.

Röda pärlor. 'Tremolo' F1 är en mycket välsmakande och rikbärande körsbärstomat.Närmare ett tjugotal frukter per klase. Odla i soligt och skyddat frilandsläge eller i växthus. Rara växter.

För att förlänga odlingssäsongen. Sommarblommor får en tidigare start och längre blomningstid. Grönsaker kan börja skördas tidigare. Och förkultivering gör det möjligt att odla växter som normalt inte skulle hinna utvecklas färdigt under en säsong i vårt klimat.

Vilka växter bör förkultiveras?

vallmon ’Hungarian Blue’.

Sommardröm. En riktig skönhet är vallmon ’Hungarian Blue’ med stora enkla blommor i en sensationellt snygg mörkviolett nyans. Stjälkarna är stadiga och efter blomningen bildas vackra frökapslar – fina i torkade arrangemang. Direktså i varm jord. Självsår sig gärna. Impecta fröhandel.

De flesta växter kan tjäna lite tid på att förkultiveras, men satsa på dem som är värda besväret. Långsamma sommarblommor och värmekrävande växter som tomat, gurka, paprika och chili. Kålväxter vinner också mycket på att förodlas. När de sätts ut i landet som knubbiga småplantor undviks mycket problem från kålens vanliga skadegörare.

’Harlequin Mix’ F1.

Gott och blandat. Välj en mix när du ska köpa morötter så får du flera färger på köpet! ’Harlequin Mix’ F1 är en blandning av tidiga sommarmorötter – vita, gula, orangea och purpurfärgade. Med söt smak och krispig konsistens. Kan frysas om skörden inte äts upp direkt. Impecta fröhandel.

Undvik misstagen vid förkultivering

Så inte för tidigt, då står du där med färdiga plantor som inte kan planteras ut och som blir längre och rangligare för varje dag. Läs på fröpåsen och följ rekommendationerna. Bor du i norra Sverige lägger du till ett par veckor.

Aubergine ’Teresa’.

Ibland är det kul att prova något nytt. Aubergine hör inte till de vanligaste grönsakerna i svenska växthus, men ’Teresa’ är en tidig sort som blir ätmogen ca 4 månader efter sådd. Kan även odlas på friland, men endast i varma och mycket skyddade lägen. Plantan blir ca 60 cm hög, frukterna ca 20 cm långa. Nelson garden.

Så inte fler plantor än du behöver. Det är trots allt en del pyssel med förkultivering och avhärdning så lägg all kärlek till dem du verkligen vill lyckas med.

Zinnia 'Mazurka' är en lättodlad sommarblomma för rabatt och kruka.

Söta som polkagrisar. Zinnia 'Mazurka' är en lättodlad sommarblomma för rabatt och kruka. Läckert polkagrisrandig och blommar hela sommaren. Lockar till sig bin och fjärilar. Fin som snitt. Från Wexthuset.

Hur förkultiverar man?

  1. Fyll krukor eller brätten med såjord, mager och sandig. Vattna.
  2. Strö ut fröna glest. Täck med ett tunt lager jord.
  3. Håll jorden fuktig. Täck med plastfolie och stick några ventilationshål, eller använd ett miniväxthus. Ovandelen av en avskuren petflaska fungerar också bra. Ventilera bort överflödig fukt.
  4. Ställ sådden varmt, 22–25°. Gärna ovanför ett element.
  5. När fröna grott, ställ så ljust som möjligt och helst lite svalare.
  6. Behöver du vattna, spreja lite vatten över jorden.
  7. När plantan utvecklat första riktiga bladparet, skola om till en egen kruka med näringsrik jord. Stick ner en penna i jorden så får du ett lagom stort hål att sätta ner den nya lilla plantan i.
  8. När småttingarna vuxit till sig och utetemperaturen tillåter, flytta ut plantorna i växthus eller trädgården. Men avhärda dem först, låt de vänja sig stegvis vid utelivet under en vecka. Första dagen en till två timmar, gärna i skydd från blåst och alltför stark sol. Öka tiden efterhand.

Försådd av tomat, chili, sallat och vallmo – tips för att lyckas