Att göra i trädgården just nu: september - oktober

Undvik mögel på tomaterna med Henrik Hanells smarta tips.
Vår trädgårdsredaktör Henrik Hanell har redan skördat rikliga mängder zucchini och pumpor. Efter en städningsinsats finns det plats att så mer grönt i drivbänken. Dessutom visar Henrik hur du bäst tar hand om höstens äppelskörd – och hur du undviker sjukdomar och skadedjur i trädgården.

Höst i drivbänken

Höst i drivbänken med Henrik Hanell.

Foto: Anders Kronborg

Allt bladverk med gråmögel ska rensas bort. Det gäller också att maximera sol insläppet till det som mognar. Med färre blad torkar plantorna upp fortare. Eftersom det endast är ett fåtal blommor kvar behöver plantan inte längre lika riklig bladmassa för sin energiförsörjning.

Henrik Hanell fyller på jord i drivbänken.

Foto: Anders Kronborg

Den mesta av näringen i bänken är förbrukad. Jag lägger ut lite extra kogödsel. Men mest behöver plantorna snabbverkande näring, som färskt gräsklipp eller gödselvatten.

Henrik Hanell lägger plast under bladen.

Foto: Anders Kronborg

Halmen har börjat förmultna. Den tar jag bort och lägger i stället ut en odlingsduk under blad och blommor så att zucchinin inte ska komma att ligga an direkt mot jorden.

Plats i drivbänken för vintersallat.

Foto: Anders Kronborg

Nu är det plats att så vintersallat och annat grönt. Får vi en lång och mild höst med tillräckligt många soltimmar hinner förhoppningsvis en del bli skördeklart före vintern.

Skörda höstäpplena och lagra dem

Skörda höstäpplena och lagra dem.

Foto: Anders Kronborg

Tidiga höstäpplen mognar helt på trädet och går att äta direkt. Många senare höstsorter och vinteräpplen behöver tid på sig att eftermogna efter plockning för att uppnå sin fulla smakpotential. Beroende på sort går äpplen att lagra från ett par veckor upp till flera månader.

Plocka: Plocka äpplena medan de fortfarande har tuggmotstånd kvar. Välj en torr dag. Kärnorna ska ha övergått från att vara vita till att bli bruna. Det är bara oskadade äpplen som klarar en längre tids lagring. Vrid försiktigt loss äpplena från grenen ochförsök att få med skaftet.

Förvara: Lägg varsamt de finaste äpplena i lådor. Den försiktige kan vira silkes- eller tidningspapper om äpplena. Upp till två lager i varje låda går bra, men det måste finnas utrymme för luft att passera och det gäller att undvika tryckskador på äpplena. Det är svårt att hitta den ideala förvaringsplatsen; alla har ju inte tillgång till kylrum eller jordkällare. Men en sval och mörk plats bör det vara.

Sjukdomar på äpplen

Fruktmögel Monilia angriper äpplen.

Fruktmögel, Monilia. Foto: Anders Kronborg

Skorv är en svampsjukdom som blir synlig som mörka prickar på skalet. Uppstår vid långvarig fuktig väderlek. Skorvangripna äpplen får ofta sämre smak och hållbarhet. Skorven gör att skalet lätt spricker upp, vilket i sin tur leder till ytterligare svampangrepp i form av fruktmögel.

Så får du bukt på skorv

Skorvangripna äpplen går att äta.

Skorvangripna äpplen får att äta, men kan smaka sämre. Foto: Anders Kronborg

  • Håll trädet luftigt genom beskärning.
  • Plantera inte i skugga.
  • Ta bort nedfallna blad, bränn eller gräv ner dem i en aktiv kompost.
  • Höj mullhalten i jorden – det gynnar daggmaskar som hjälper till att neutra lisera skorven.
  • Det finns många äppelsorter med god motståndskraft mot skorv, till exempel ’Aroma’, ’Filippa’ och ’Oranie’.

Fem tips för att hålla gråmögel borta

Fem tips för att hålla gråmögel borta.

Svampsporerna syns tydligt när de yr omkring så här. Gråmögel sprids med så kallade konoioder, som tränger in där tomatplantan är skadad på något sätt. En tomat med intakt skal är väl skyddad. Foto: Anders Kronborg

Under den tidiga hösten ökar risken för gråmögel i växthus. Vanligt är att tomat- och gurkplantor drabbas. Svampen gynnas av fuktigt och svalt klimat. När temperaturen sjunker om nätterna ökar luftfuktigheten i växthuset och miljön blir idealisk för gråmögel.

Jag har också slarvat med att ta bort skadade växtdelar och spruckna tomater; det är där som gråmöglet först får fäste. Sedan kan det sprida sig vidare till frisk vävnad.

För att hålla gråmöglet i schack krävs inga mirakelkurer, mest sunt odlingsförnuft:

  • Ta omgående bort angripna växtdelar och sådant som har fallit ner på marken.
  • Vädra om kvällarna.
  • Vattna inte sent på kvällen och inte på bladen.
  • Låt inte plantorna stå för tätt.
  • Ge rätt mängd gödsel. Såväl för lite som för mycket kan göra plantorna svaga.

Läs också:

Snyggt och smart i höstkrukan

Så lyckas du med höstplanteringen

John Taylor njuter av hösten och har våren i sikte