Lästips: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Beskär prydnadsbuskarna – så gör du!

25 feb, 2016 
AvAnni Jähde
Beskära buskar
Genom att man klipper bort gamla grenar som blommar dåligt kommer busken att skjuta nya fräscha skott. Gallra ur dina prydnadsbuskar på vårvintern så kommer nya skott som ger blomning och bättre grönska.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Ser man över gallringsbehovet varje eller vartannat år räcker det att ta någon eller ett par grenar per gång. Klipp dem ända nere vid marken.

Såväl forsythia som syren går att beskära antingen på vårvintern – före blomningen – eller efter det att de har blommat.

Plantera och odla hallon – så gör du!Brand logo
Plantera och odla hallon – så gör du!

Fördelen med tidig beskärning är att buskarna får längre tid på sig att skjuta nya skott. Nackdelen är att man klipper bort en del av årets blomning.

Såga så långt ner till marken du kan. Ta de äldsta grenarna.
Såga så långt ner till marken du kan. Ta de äldsta grenarna.

Välj ut ett par av de äldsta och grövsta grenarna och såga av dem så långt ner som möjligt. Gör man detta varje år, eller vartannat, kommer buskarna att ha en bra blandning av äldre och yngre skott och på så sätt hålla sig blomvilliga och vitala.

Annons

Klipp inte bort blomknopparna när du beskär!

När man beskär blommande buskar riskerar man att klippa bort blomningen om man inte vet när knopparna bildas.

Sommar- och höstblommande buskar blommar i regel på skott som växer ut under våren. Dessa buskar kan man beskära under vårvintern. Till exempel: schersmin, fläder, smällspirea och prakttry.

På buskar som blommar på våren har blomknopparna bildats under sommaren året innan och övervintrat. Beskär direkt efter blomning. Även syren hör hit. En del buskar, som forsythia, blommar både på nya och gamla skott.

Föryngringsbeskärning av buskar

Om en buske inte har blivit beskuren på lång tid och ser väldigt risig ut är det ofta bättre att klippa ner den helt och hållet. Men lämna gärna kvar två eller tre grenar så kommer busken lättare igång att skjuta nya skott.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons