Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Räddningen i restider – Ordna bevattning för krukväxterna

09 jul, 2021 
Kerstin Holmberg
Två olika lösningar för att få krukväxterna att överleva semestern.
Så här kan du göra för att ta hand om dina gröna vänner när du reser bort i sommar. Det finns många bra tips och finurliga prylar som hjälper till med bevattning och luftfuktning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland kör det ihop sig när det är dags att åka på semester. Om det saknas en pålitlig vän eller granne som kan vattna där hemma finns det flera bra knep att ta till för att växterna på fönsterbrädan, balkongen och terrassen ska överleva.

Med lite förberedelser och enkla åtgärder kan du hålla växterna vid prima liv minst en vecka, kanske mer.

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Det går att åka iväg utan att behöva oroa sig för att de gröna skönheterna ska fara illa. Kombinera gärna ett par olika lösningar. Men om du är borta mer än en vecka kan det vara bra om någon kan titta till växterna under tiden för att se att allt fungerar.

Annons

Om du använder semestervattnare av olika slag är det viktigt att både jorden och bevattningsprodukterna, som snören och kapillärmatta, är helt blöta när du drar igång det hela. Det finns dessutom ett stort utbud av självvattnade krukor och lådor.

Välj en som passar dig eller gör en egen. Beskrivning till en enkel variant hittar du här intill.

En krukodling som flyttats ut utomhus under semestern.

Tio tips för att få växterna att överleva semestern

Ställ ut krukodlingarna utomhus under semestern

Ställ växterna tillsammans på ett skuggigt ställe på balkongen eller terrassen. Använd någon av metoderna som beskrivs här bredvid för att ge växterna vatten.

Annons

Luftfuktare hjälper krukväxter under semestern

Växter ställda i lecakulor och vatten för fukt under semester.

Lägg ett lager lecakulor eller liknande på en bricka eller en stor ugnsform. Häll på vatten så det nästan täcker lecalagret. Ställ krukorna på det. Här är det inte meningen att krukorna ska stå i vatten utan att vattnet ska avdunsta och hålla luften runt växterna lite fuktig.

Gör en självvattnande kruka till semestern

En hembyggd självbevattnande kruka.

På bilden ser du principen för en självvattnande kruka. Den här är gjord av en petflaska och är enkel att tillverka.

Annons
  1. Skär av överdelen på flaskan. Den ska vara så stor att den går att ha som en kruka med jord i.
  2. Fyll underdelen med vatten.
  3. Stick blöta tygremsor genom flasköppningen i överdelen. Sätt sedan ned den i underdelen. De blöta tygremsorna ska både ligga i underdelens vatten och i botten på överdelen.
  4. Fyll överdelen med jord. Plantera en växt och vattna så jorden blir blöt. Nu kommer tygremsorna att leverera vatten till jorden.

Vattna med snöre när du är bortrest

Det finns vattnare att köpa som består av ett snöre i ett plaströr. Den ena änden sticks ned i ett kärl med vatten och den andra i jorden i krukan. Följ instruktionerna noga när du drar igång vattnaren så att den säkert fungerar.

Flytta växterna när du reser bort

Det blir snabbt väldigt varmt innanför fönstren, flytta växterna så att de inte står i gassande sol. Under en vecka klarar de utmärkt bra att stå på ett ställe med mindre ljus.

Krukväxter som flyttats till en plats med mindre sol under semestern.

Två veckor kan också gå, men då tar de lite stryk. Växterna dricker också mindre vatten när de står lite mörkare.

Annons

Vattna rejält innan du åker iväg

En person sprejar sina växter med en blomspruta innan semestern.

Duscha gärna växterna med lätt dusch eller blomspruta. Se sedan till att de inte står i solen och riskerar att få brännskador av vattendropparna på bladen.

Använd en flaska för att vattna krukväxter under semestern

En krukväxt överlever semestern med hjälp av en petflaska i krukan.

Fyll en petflaska eller en glasflaska med vatten. Stick flaskans öppning i jorden. För att detta ska fungera måste jorden vara genomfuktig när du sticker ned flaskan i den, annars fungerar inte kapillärkraften, det vill säga sugkraften.

Annons

Det finns koner att skruva fast på flaskans öppning. De gör vattningen lite mer effektiv. Det finns också olika glasbehållare att köpa som fungerar på samma sätt. Eftersom vattnet kan bli som ett brännglas är det viktigt att krukan med flaska står utom räckhåll för solstrålarna. 12 Ut i det fria Sätt ut växterna på en skuggig plats eller häng upp dem i träd. De flesta krukväxter mår bra av att komma ut på sommaren. Om du har plats kan du ställa ut en vattenspridare med timer och låta den vattna lite varje dag.

En person beskär krukväxterna innan semestern.

Därför ska du klippa ned växterna innan semestern

Om växterna behöver beskäras är det perfekt att göra det nu. När de har färre blad avdunstar det mindre vatten från dem.

Annons
En krukväxt vars jord täckts med lecakulor inför semestern.

Täck jorden i krukan när du ska resa bort

Lägg lecakulor, täckbark eller något annat på jorden som gör att fukten avdunstar långsammare från översta jordlagret.

Plantera om växterna inför semestern

Står växterna i krukor som har blivit lite för små och om rötterna fyller ut krukan är det bra att plantera om dem. Passa på nu, då får de mer jord att ta vatten från och torkar ut långsammare.

Växterna vill ha svalt och skönt under semestern

Ställ växterna på ett riktigt svalt ställe, till exempel i en källare. Om det inte finns naturligt ljus där behövs en växtlampa som får lysa 8–10 timmar per dag. Svalka och mindre ljus gör att växterna dricker mindre vatten.

Annons

Ställ ut krukväxterna i trädgården under semestern

En krukväxt har hängts upp i ett träd utomhus under semestern.

Sätt ut växterna på en skuggig plats eller häng upp dem i träd. De flesta krukväxter mår bra av att komma ut på sommaren. Om du har plats kan du ställa ut en vattenspridare med timer och låta den vattna lite varje dag.

Bevattningsmatta: så överlever krukväxterna semestern

En bevattningsmatta hjälper krukväxterna att överleva semestern.

Att ge växterna vatten underifrån med en bevattningsmatta är effektivt. Det finns underbevattningssystem med behållare eller kapillär-mattor där man sänker ned en del av mattan i ett kärl med vatten och ställer växterna på resten av mattan. Jorden i krukorna måste vara fuktig och i kontakt med bevattningsmattan som ska vara blöt för att systemet ska fungera. Det går att köpa kapillärmattor i filt eller till exempel använda en frottéhandduk.

Plast håller fukten i krukväxterna under semestern

Plastkrukor håller fukten mycket bättre än de snyggare terrakottakrukorna, men de ser kanske inte så roliga ut. Ställ dina växter i ytterkrukor som döljer plasten och dessutom gör att fukten från terracottakrukor avdunstar långsammare.

Annons