Karl Fredrik på Österlen tipsar: Så tar du hand om växterna när du är på semester

Karl Fredrik Gustafsson i ett växthus.

Foto: Karin Törnblom/TT

Inför sommarvärmen är det många som undrar hur man ska hantera bevattningen i trädgården under semestern. I en intervju med Radio Active Ystad gav trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson, från tv-programmet Karl Fredrik på Österlen, sina bästa tips. Se dem här!

Sedan premiären av hans program Karl Fredrik på Österlen har floristen och trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson snabbt blivit en populär person i trädgårdskretsar – och vi förstår helt och hållet varför!

Tillsammans med sambon Petter har han rustat upp gården Eklaholm på Österlen och nu agerar gården både affär och blomsterbutik. Sedan de slog upp dörrarna och släppte in TV4 i hemmet så har kön ringlat sig lång, och nuförtiden krävs det att man bokar in en tid för besök innan man kan komma.

Se också: Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Titta in hos Karl Fredrik på Österlen
1:05

Efter reklamen: Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

(1:05)

Slå på ljud

Precis som för grannarna, Marie och Gustav Mandelmann från tv-programmet Mandelmanns Gård, så innebar succén att det lilla samhället på skånska Österlen översvämmades av turister som ville få en skymt av gårdarna – och de folkkära profilerna så klart.

I samband med covid-19 så införde helt enkelt Karl Fredrik och Petter ett smart bokningssystem för att undvika köbildning på vägarna och knökfullt på gården i sommar.

För lokalradion Radio Active Ystad berättade Karl Fredrik om hur man bäst hanterar en av de viktigaste sakerna i trädgården i sommar: Bevattningen. Detta är inte minst viktigt om man ska bege sig ut på semester i sommarvärmen.

Karl Fredrik på Eklaholm: Så tar du hand om växterna på semestern

Om man ska åka iväg på semester i sommar så vill man ju gärna att ens växter överlever – och detta kan göras genom att man låter en vän vattna åt en eller att man köper in ett automatiskt bevattningssystem. Men för Karl Fredrik beror valen helt på hur länge man är borta, och att man planterat rätt växt på rätt plats.

– Torktåligt där det blir torka, och skuggtåligt i skuggan, och så vidare, säger han till Radio Active Ystad.

– Några enkla tips är att tänka så här: växter som tycker om sol eller skugga kan man sätta in i skuggan när man åker bort, för då dricker de ju mindre vatten. Så har du en krukplantering, oavsett om det är krukväxter inomhus eller krukväxter utomhus, ställ dem lite på norrsidan, gärna på ett fat så att det finns ett vattenmagasin, tipsar Karl Fredrik.

Karl Fredrik avråder också från att övervattna växterna i förebyggande syfte – det kan nämligen lätt bli för mycket vatten vilket leder till syrebrist och att växten dör.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Ett annat tips från Karl Fredrik är för de som har en viss växt de tycker lite mer om än övriga. Man tar helt enkelt med sig favoritväxten över till grannen och ber snällt om att de tar hand om just den medan man är borta – och tänk på att välja grannen med grönast fingrar!

Underlätta för växtpassaren under semestern

Generellt anser Karl Fredrik att om man ska be någon annan ta hand om växterna åt en när man är på semester, gäller det att underlätta så mycket som möjligt för dem.

– Samla växterna, ställ fat där, ställ fram en kanna, gödningsvatten kanske känns jobbigt så hoppa över det den perioden. Håll inte på att krångla utan säg så här: en gång i veckan räcker, för då överlever ju växterna, avslutar Karl Fredrik.