Plantera för att locka fjärilar till trädgården

Plantera blommor som lockar till sig fjärilar.

Foto: Annika Christensen

Bjud in fjärilarna till trädgård och balkong. Med några fjärilsmagneter får du nöjet att se ett stillsamt fladder i blomningen, där de gärna tar för sig vid dukat bord. En drink till maten höjer festnivån, så lite vatten gör dem extra glada.

Doftande buddleja, fantastiska solhattar och vacker vädd är växter som fjärilarna gillar att hämta nektar från. Ordna en rabatt på en solig och vindskyddad plats i trädgården. Vid den kommer inte bara fjärilarna och många andra insekter trivas utan även du själv.

Lavendelguide: Så lyckas du med lavendel
En vitfjäril på en buddleja, även kallad fjärilsbuske.

Favoriten! En vacker vitfjäril har landat på buddlejan som också kallas för fjärilsbuske. Det är en riktig fjärilsmagnet!

Foto: Annika Christensen

En fjärilsrabatt är inte bara fin att titta på, den gör stor nytta också. Trädgårdar med fjärilsväxter är viktiga miljöer för insekterna eftersom odlingslandskapet har utarmats och innehåller färre växtarter.

Se också: Plantera om tomaterna – så lyckas du!

Plantera om tomaterna - så lyckas du!
3:22

Efter reklamen: Plantera om tomaterna - så lyckas du!

(3:22)

Slå på ljud

När du väljer växter till din fjärilsrabatt ska du tänka på att rabatten ska blomma kontinuerligt och så länge som möjligt. Börja med snödroppar i februari–mars och avsluta med kärleksört på höstkanten.

Sätter du många växter av samma sort tillsammans lockar de till sig fler fjärilar. Om du har en balkong eller terrass kan du plantera fjärilsväxter i en stor kruka och glädjas åt deras besök.

En nässelfjäril hämtar nektar på en lavendel.

Foto: Annika Christensen

Fjärilar behöver mat och vatten för att trivas i trädgården

Ha inte för bråttom med att rensa bort blommande ogräs på våren, de är en viktig näringskälla för insekter. Är det ont om blommor tidigt på säsongen kan du mata fjärilarna med skivad övermogen frukt eller sockerlag.

Påfågelöga har landat till på en solhatt.

Elegant hatt. Påfågelögat har hittat till den röda solhatten. Suverän perenn i sensommarrabatten.

Foto: Annika Christensen

De vanliga kryddörterna timjan, oregano och salvia är alla bra fjärilsväxter. Så när du planterar dem får du både goda örter att äta själv och ger dessutom fjärilarna mat. Spara gärna nässlor i ett hörn av trädgården.

Här utvecklas nässelfjärilens larver till vackra färgstarka flygfän. Fjärilarna behöver vatten så sätt ut ett fågelbad i rabatten där insekterna kan dricka. Kom ihåg att fylla på vatten om det är torrt väder.

Lila heliotrop lockar till sig fjärilar i överflöd.

Lysande lila blommor. Heliotrop lockar fjärilar i överflöd. Odlas som sommarblomma eftersom denna halvhärdiga perenn har svårt att klara våra vintrar. Växer långsamt, undvik att placera den intill växter som brer ut sig mycket. Doftar vanilj och honung.

Foto: Annika Christensen

Gynna fjärilar från vår till höst – blommorna att plantera

  • Vår: Gyllenlack, pärlhyacint, snödroppe, sälg och viol.
  • Sommar: Blå bolltistel, lavendel, prästkrage, trädgårdsnattviol och vädd.
  • Höst: Aster, kärleksört, rosenflockel, rudbeckia och solbrud.