Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Senaste blomstersnittet: här är fem sagolika klänningar

03 aug, 2022 
Cecilia Lindberg
Blomsterklänning.
Marie Falestam har skapat fem blomsterklänningar ur sagans och mytologins värld.
Klänningar som tillverkats med omsorg är ofta en upplevelse att betrakta. Men en klänning som doftar av blommor, och är gjord av levande material är något utöver det vanliga. Här är fem blomsterklänningar skapade av Marie Falestam.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mitt i sommaren står fyra blomstrande gestalter vid trappan på Linneanum i Uppsala, vända mot slottet. Klänningarna är tillverkade av färska och torkade blommor och blad: rosor, lammöron, solrosor, murgröna och hortensior är några av de många blommor som använts.

Kanske förbereder de sig för att träda in i balsalen på slottet en bit bort, kanske har de andra planer. Inne i Linnéträdgården står en femte gestalt, ”Flora”.

Blomsterklänning.
”Törnrosa”. Klänningarna är gjorda med material från florans värld, med torkade växter och färgglada blommor.

Klart är att klänningarnas tid är begränsad. Inom några dagar kommer förgängligheten att göra sig påmind.

Annons

Botaniska trädgården, Linnéträdgården i Uppsala är ett populärt besöksmål, särskilt under sommaren, men Marie Falestam som skapat blomsterklänningarna, är ändå överraskad över de reaktioner som hennes klänningarna framkallar.

Se även: Blomsterfakir på planka – så gör du!Brand logo
Se även: Blomsterfakir på planka – så gör du!

– De sätter igång känslor, det är fascinerande hur djupt de kan beröra, säger hon och berättar om besökare som står och tittar länge, som berättar om att de blivit berörda på olika sätt.

Kanske är det de olika blommorna och kopplingen till sagorna som framkallar minnen och känslor, men framför allt tror Marie att många finner ett lugn i att betrakta ett hantverk som fått ta tid, något som är ovanligt i en era då det mesta ska gå snabbt.

Annons
Blomsterklänning.
Askungen. Varje klänning är inspirerad av en karaktär från en välkänd saga eller berättelse.

– Man kan bara slappna av och försvinna in i detaljerna, säger hon.

Konstnär och florist bakom blomsterklänningarna

Marie Falestam beskriver sig själv som en kreatör i gränslandet mellan florist och konstnär - eller kanske är hon både ock.

– Jag gillar den här konstnärliga biten och i mitt arbete är det personliga det som jag brinner för, att tolka känslor med blommor. Blommorna har sitt eget språk och det är det jag använder mig av, säger hon.

Inför årets säsong på Botaniska trädgården, Linnéträdgården i Uppsala tog Destination Uppsala kontakt med henne och utställningen med blomsterklänningar började planeras.

Annons
Blomsterklänning.
”Flickan med svavelstickorna”.

Utställning för alla åldrar

Maries tanke var att skapa något tidlöst som kan tilltala såväl internationella som lokala besökare och dessutom människor i alla åldrar och då blev gestalter ur sagornas och myternas värld en naturlig ingång.

Hon skissade på klänningar till sagofigurerna Askungen, Snövit, Flickan med svavelstickorna, Törnrosa och dessutom en till ”Flora” , den romerska mytologins vår- och blomstergudinna.

Blomsterklänning
Snövit.
Annons
Blomsterklänning.
”Flora” visades i Linnéträdgården under utställningen. Blomsterklänningarna är tänkta att föra betraktaren till en tid för länge sen, och bjuda in till sagans och naturens magi.
Marie Falestam.
Marie Falestam driver till vardags företaget Humlebo inredning & trädgård.
Annons

– Jag har gjort grova skisser på papper, men min skiss finns egentligen i huvudet. Hur det till slut blir får växa fram under arbetet, säger hon.

Använde stickmassa i stommen

Att skapa fem blomsterklänningar som ska stå klara samtidigt är en utmaning, men Marie framhåller att det levande materialet tillför en dimension - även en lite vissnad blomma kan vara perfekt i sammanhanget.

I stommen finns stickmassa som håller fuktighet och hon har jobbat med mycket grönt som grund. Under utställningsveckan har Marie varit på plats för att vattna och på sina ställen byta ut blommor.

Utställningen i Uppsala

Utställningen är en del av Linnésommaren i Uppsala – på initiativ av Destination Uppsala, och i samarbete med Uppsala linneanska trädgårdar och blomsterkonstnären Marie Falestam.

Utställningen visas 29 juli–6 augusti 2022.

Blomsterklänningar.
Klänningarna vid trappan till Linneanum i Uppsala.
Annons