Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Från öde gräsmatta till prunkande trädgård – på rekordtid

06 jul, 2025
author Anni Jähde
Anni Jähde
Christina Uhlin
Med målvetenhet och en stor dos kärlek till växter har Kaisa-Marja Brandt byggt upp en blommande och levande trädgård från ingenting på bara fyra år. I receptet ingår att följa naturen och ge trädgården mycket tid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny houseBrand logo
Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny house

De långa norrländska dagarna hade egentligen kunnat få Kaisa-Marja Brandt att vara i trädgården dygnet runt. Men när maken Tommie kommer hem från sin sommarrestaurang framåt elvatiden på kvällen bryter hon kvällsarbetet och de tar en stund tillsammans på verandan innan det är dags att gå till sängs.

Är sådan närvaro en ingrediens i succéreceptet att förvandla en öde gräsmatta till en prunkande trädgård på kort tid? Troligen – det är nämligen nästan obegripligt att Kaisa-Marjas och Tommies blomstrande, livfulla trädgård i Söråker, några mil norr om Sundsvall, är så ung som fyra år.

HÄR ODLAR VI

Kaisa-Marja Brandt och maken Tommie.

Gör: Driver butik med ekologisk inriktning.
Trädgårdens storlek: 800 kvadratmeter.
Trädgårdens ålder: 4 år.
Växtzon: 3.

För fem år sedan skaffade de det nergångna torpet med 800 kvadratmeter stor tomt. Första året gick åt till renovering innan de kunde börja med trädgården. Då hade de lämnat sitt hus och en stor uppvuxen trädgård i Härnösand. Orsaken till flytten var att komma närmare sina jobb i Sundsvallstrakten.

Annons

– Många undrade hur jag kunde lämna den vackra trädgården i Härnösand, men som miljövän kunde jag inte försvara att pendla varje dag, säger Kaisa-Marja.

Fick bygga en trädgård från grunden

En trädgård var ett måste, men det var inte mycket att ta över. Vid torpet i Söråker fanns bara gräsmatta – och en stor gran som behövde tas bort. Kaisa-Marja och Tommie fick kavla upp ärmarna och sätta igång.

De tog med sig en del växter från trädgården i Härnösand, perenner som Kaisa-Marja delat och till och med ett par fruktträd och en lind. De passade på att gräva upp innan huset lades ut till visning och försäljning. Men den nya tomten hade andra förutsättningar – det gällde att tänka till och anpassa trädgården till platsen och miljön.

– Närmast huset ville jag bevara tunet där jorden är mager och blåklockor och knölklockor blommar. Det hör till bilden av ett torp.

Fyra favoriter för Kaisa-Marja

  1. När blå bergvallmo och blå nunneört blommar samtidigt. I bästa fall hinner även riddarsporrarna slå ut.
  2. Att plocka buketter. Det är helgnöjet!
  3. Gärdsgården runt tomten blev ett stort lyft. Den ramar in och ger en fond till växterna.
  4. Att ligga i solstolarna och titta ut mot kryddlandet med alla fjärilar, humlor och bin.
Annons

Organiska former

Kaisa-Marja skissade en cirkel runt torpet för att freda tunet, men utanför cirkeln gick hon ”all in”. Här finns organiskt formade rabatter med blomstrande perenner, buskar, knölväxter och ettåringar. Ett kryddland med de flesta örter som finns lockar mängder av pollinerare och grönsakslandet ger lagom skördar för att plocka och äta direkt. Gräsmattan består egentligen mest av gångar mellan rabatterna och leder till flera avdelade rum och sittplatser placerade där solen är som skönast och vinden kan motas.

När sedan gärdsgården kom på plats fick tomten den inramning som gjorde att allt föll på plats. Kaisa-Marja tycker att växterna är så vackra vid gärdsgården – och så stoppar den till viss del rådjursbesök också.

En trädgård fotograferad uppifrån
Christina Uhlin
Christina Uhlin

Kaisa-Marja är grundad i en hållbar, ekologisk livsstil och trädgården sköts i samma anda. Inget går till spillo, varje växtdel som klipps bort återförs till jorden. Kompost har hon inte längre, allt lägger hon på jorden i rabatter och köksland. Gödsling sker organiskt med allt jag kommer på: guldvatten, hönsgödsel och stallgödsel.

Annons

– Jag rensar ogräs och flyttar växter då och då, annars får trädgården vara orörd. Självsådda växter får vara där de är om de inte är i vägen, det ska vara lite så som det är i naturen.

Trädgården går i vila på hösten utan att Kaisa-Marja ingriper med ”städning” eller grävning. Först till våren klipper hon ner visset och ser över rabatterna. Hon krattar inte alls utan låter organiskt material ligga kvar för jordens mikroorganismer och maskar att ta hand om.

En biologisk mångfald kommer liksom av sig själv eftersom Kaisa-Marja älskar blommande växter. Hon samlar växter i den mening att hon skaffar många men bara ett exemplar av varje. De som trivs förökar hon och får till slut mycket av många arter och sorter.

– Det är billigare än att chansa på att köpa många plantor av samma sort som kanske sedan inte klarar sig. Det går inte alltid så fort, men är hållbart i längden.

Skadedjur i trädgården

Liljor har blivit en favoritväxt, främst krolliljor och tigerliljor. Och jo, liljebaggar kommer till den här trädgården också, men Kaisa-Marja ser det inte som ett problem. Hon plockar dem när hon ser dem, liksom all annan ohyra som kan dyka upp.

Annons

– Jag är så mycket i trädgården och håller efter skadedjuren efter hand. Jag tänker inte ens på det. Det är något som hör till i en levande trädgård.

Kaisa-Marjas tips! Trädgård på kort tid med budgettänk.

  • Flytta med växter från den trädgård du lämnar. Börja i tid att gräva upp det du vill ta med, till exempel dela perenner. Vid försäljningen måste det skrivas ett avtal med köparna om sådant som ”står på rot”, det tillhör annars fastigheten.
  • Handla på växtrea. På hösten kan växter säljas ut för upp till 70 procent.
  • Köp plantor på växtloppisar, i växtforum på nätet och liknande.
  • Gå med i en trädgårdsförening, där träffar du många som gärna delar med sig av växter.
  • Be att få växter från familj och vänner.
  • Plantera rätt växter på rätt plats så de trivs och växer fort.
  • Utgå från det som finns och trivs. Dela på det som tar sig bra.
  • Jobba hela tiden med att förbättra jorden, då får växterna bästa förutsättningar och växer bra.
  • Utgå från väderstrecken så att växterna planteras på rätt platser och snabbt etablerar sig.
  • Plantera knölar, som liljor. Det blir snabbt ett maffigt resultat av dem.
  • Satsa på mjuka former på rabatterna. En vacker rabattform kan man njuta av även om den inte är så välfylld av växter. Det ser glesare och tristare ut när rabatten är rak.
  • Fyll upp i rabatten med ett par krukor, ett klot eller annat tills växterna tar sig eller du har hunnit skaffa tillräckligt många.

Kaisa-Marja är en del av trädgården hela året, men bästa tiden är nog i början juni då fåglarna sjunger och fröna ska sås. Då ligger hela säsongen framför henne och tankarna går till hur det kommer att blomma.

Annons

Favoritblommorna i trädgården

Den färggranna rabatten med liljor kallar Kaisa-Marja för Liljeholmen. Främst krolliljor och tigerliljor tillhör favoriterna, men även de praktfulla orientaliska liljorna. Och temyntan är Kaisa-Marjas stolthet. Den har hon inte klarat att odla tidigare. I den nya trädgården trivs den utmärkt.

En rabatt med färgglada blommor
Den färggranna rabatten med liljor kallar Kaisa-Marja för Liljeholmen.Christina Uhlin
Kaktusdahlian tillhör en av Kajsa-Marjas favoriter och till höger syns hennes stolthet – temyntan.Christina Uhlin

Får fler blommor så här

Ta tillvara på fröerna du redan har i rabatten och föröka plantorna du älskar.

Solrosorna med den läckra mörka färgen tar Kaisa-Marja frön från varje år. Ju mer hon klipper till buketter, desto mer grenar de sig och ger fler blommor.

Annons

Kaisa-Marja köpte en lavendelplanta av varje färg som hon sedan tagit sticklingar av. Nu har hon fått en ljuvlig lavendelhäck i kanten av rabatten. Bakom lavendelkanten får det fröså sig som det vill av blåklint, ringblomma, malva, judaspenningar, mynta och körvel. Det blir en fin vild känsla.

Solrosor i en djup, mörk färg
Christina Uhlin
En häck av lavendel i olika toner
Christina Uhlin

Vild blandning i rabatterna

Gången, bron, mellan förrådet och huset gör trädgården intressant. Höjdskillnaden kräver trappor, men det finns en ramp för att trädgården ska bli tillgänglig även på äldre dagar.Christina Uhlin

Kaisa-Marja vill att det ska vara mycket av allt! Mest satsar hon på perenner även om det finns en härlig hörna med självsådda ett- och tvååringar.

Annons

– Jag vill att det blommar så mycket och så länge som möjligt – från vår till höst. Jag älskar att plocka buketter! Det ska vara lång blomningstid, många olika färger och varierande former på blommorna.

Annons