Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Exotisk sommar med citrus på uteplatsen

29 jun, 2021 
Tina Brok Hansen
Kumquat på uteplatsen.
Citrus japonica blir som krukväxt upp till en meter hög. Får små ovala frukter som kan ätas med skalet på och är goda till marmelad.
Ett pampigt citronträd eller en läcker kalamondin? Citrussläktet är stort, härligt och ger den där rätta sommarkänslan på terrass och altan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vill du känna lite exotisk semesterkänsla på hemmaplan är ett eller flera citrusträd givna växter att välja. Citrusplantor är gröna och vackra året runt, med väldoftande små vita blommor och dekorativa frukter.

Citronträdets vackra blommor.
Citronträdets vackra vita blommor, svagt lila eller rosa i knopp. Citronträdet blommar och sätter frukt samtidigt och är ganska tåligt.

Citrussläktet härstammar från det tropiska och subtropiska Asien, men vi tänker nog på dem mest som medelhavsväxter, där de odlas i värmen i den röda, järnhaltiga jorden. Men det finns många sorters citrus som trivs fint även på våra breddgrader, till exempel vanlig citron, Citrus limon, apelsin, Citrus x aurantium (Sinensis-Gruppen), och pomerans, Citrus x aurantium (Amara-Gruppen).

Annons

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

De kräver dock lite av dig – rätt jord, vattning och övervintring är avgörande för plantan. Men får din citrus rätt förutsättningar har du efter några år till och med chans att skörda egna frukter till dressingar, marmelader och liknande.

Bergamott på uteplats

Bergamott växer fint på uteplatsen.

Citrus x limon (Bergamia-Gruppen) Ett vackert, kraftigt midjehögt träd som blommar på våren och får medelstora gulorange frukter. Ett trevligt prydnadsträd. Oljan som utvinns ur skalen används bland annat i Earl Grey-te och i eteriska oljor. Frukten kan användas i till exempel marmelader.

Annons

Odla fingerlime på terrassen

Citrus australasica

Fingerlime.

Namnet kommer av att frukterna blir långa och fingerliknande. Fruktköttet är mycket speciellt, när det pressas ut påminner det om kaviar. Fingerlime finns med både grönt, orange och rosa fruktkött.Robust buskväxande planta, som kan vara svår att få frukt på här i norden. Klarar runt 12–18 grader under vintern men inte torr luft. Kräver mycket värme på sommaren.

Annons

Odla fingercitron på uteplats

Citrus medica var. sarcodactylis

Fingercitron.

Denna egendomliga citrusfrukt kallas också Buddhas finger. Den har nästan inget fruktkött så den används mest för det aromatiska skalet.Lite svår att lyckas med trots att den klarar temperaturer på 14–18 grader på vintern. Får ofta ohyra.

Chinotto kan odlas i Sverige

Citrus x aurantium (Myrtifolia-Gruppen)

Chinotto – odla träden i kruka.

En fin prydnadsplanta där det främst är det vackra myrtenlika bladverket som uppskattas. Trädet är litet, kompakt och växer långsamt. Det blommar flitigt och sätter mycket frukt vilka sitter kvar i upp mot ett år. I Italien kanderar man de väldigt sura frukterna.

Annons

Odla pomerans

Citrus x aurantium (Amara-Gruppen)

Pomerans i kruka.

Förr var pomerans en vanlig citrusart i de nordliga kungliga orangerierna. Den är robust och klarar låga temperaturer, till och med lite frost, även om den helst vill ha det frostfritt. Trädet hör till de största och frukten kan användas till syltning och kandering och ger en fin arom till bakverk. Tack vare sin tålighet används stammen för inympning av andra arter.

Annons

Så sköter du ditt citrusträd

Plantera citrus i rätt jord

  • Citrusplantor har känsliga rötter som kräver specialjord. Det ska vara en kemiskt sur och järnrik jord som är lätt och porös. Det finns färdig citrusjord på säck, men det går att blanda egen av planteringsjord, rododendronjord/torv och sand samt tillsätta citrusgödsel.
  • Plantera inte i för stor kruka. Se till att det finns avrinningshål och bottna med lecakulor eller krukskärvor. Skippa underfat om krukan står utomhus.
  • Sätt inte plantan för djupt, det gör inget om de översta rötterna syns på jordytan.

Vattna citrus med omtanke

  • Bästa vattnet är regnvatten. Kalket i kranvattnet kan binda mineraler och hindra rötterna från att ta upp dem.
  • Under sommaren vattnas plantan efter regeln varken torka ut eller bli för blöt.
  • Tillsätt specialnäring för citrus (ofta flytande). Den gynnar både fruktsättning och bladverk.
  • Vattna sparsamt under vintern och bara om jorden känns torr, gödsla inte.

Viktigt att vinterförvara citrus rätt – så gör du

  • Ska citrusplantan klara vintern är det helt avgörande med rätt temperatur och ljus. När ljuset avtar under vintermånaderna måste den ställas svalt, men frostfritt.
  • Optimalt är 5–10 plusgrader samt extraljus. Alternativet är ett ljust fönster i ett rum som inte värms upp.
  • Ett växthus kan fungera som vinterförvaring om citrusträdet skyddas för frost. Det är särskilt rötterna som är känsliga, så vira bubbelplast runt krukan eller isolera med något annat.
  • Övervintrar citrusplantan i ett uterum, orangeri eller växthus måste man hålla ögonen på temperaturen även åt andra hållet. När solen står på blir det väldigt varmt och det krävs både skuggning och ventilering.
  • Se också till att luftfuktigheten inte blir för hög i vinterförvaret, det kan leda till svampsjukdomar.

Vänj citrusen vid att stå utomhus

  • Ställ inte ut plantan om det kan komma frostnätter.
  • Skydda mot den skarpa solen och stora temperaturväxlingen med fiberduk.

Odla mandarin

Citrus reticulata

Mandarinträd på uteplatsen.

Kompakt, långsamväxande träd med mindre frukter som är lätta att skala. Kan bli två, tre meter i kruka. Blommor på våren och frukt på hösten. Tål låga temperaturer bra, men ska vinterförvaras frostfritt. Det finns många korsningar med mandarin, en av dem är klementin.

Annons

Så odlar du papeda

Citrus hystrix

Papeda kan odlas på terrassen.

De bubbliga skalen är papedans kännetecken. Kallas också kaffirlime eller limeblad, och det är huvudsakligen bladen som används i matlagning – inte minst i det thailändska köket. Bladen kan skördas året om, men använd nya blad för att undvika besprutningsrester.

Odla kalamondin

Citrus x microcarpa

Kalamondin i kruka.

Ett mindre träd som sätter många doftande blommor och frukter. En populär inomhusväxt, då den som en av få citrusarter klarar inomhusmiljön med mindre ljus året runt, rumstemperatur och låg luftfuktighet. Kronan kan bli tät och bör glesas ut, och frukter plockas om de blir för många så grenarna inte knäcks. Kalamondin är en hybrid mellan kumquat och mandarin. Frukterna kan ätas men är mycket sura.

Annons

Vanliga problem med citrus – så löser du dem

Därför tappar citrus bladen

En frisk citrusplanta tappar och får nya blad hela tiden. Men tappar den väldigt många, kan det bero på övervattning, för lite vatten eller näringsbrist. När plantan placeras i vinterförvaring kan den tappa bladen som en reaktion på alltför snabb förändring av temperatur och ljusmängd. Låt dörren stå öppen en tid så plantan vänjer sig.

Så vet du om din citrusplanta har näringsbrist

Får citrusplantan ljusa eller gula blad, vissna bladkanter eller torra fläckar på bladen, kan det vara tecken på näringsbrist. Vattna med citrusnäring och följ rekommendationerna hur den ska doseras.

Skadedjur på citrusträd

Bladlöss, sköldlöss, ullöss och spinn är vanlig ohyra på citrusplantor. Framförallt drabbas plantor under vinterförvaring. Väder och vind hjälper när de sedan sätts utomhus, liksom naturliga nyttodjur. Titta över plantan och försök ta bort den ohyra du hittar, klipp bort blad och grenar som är väldigt angripna.

Annons