
Avenbokhäckens plantor har genomgående stam. På dem ska man vänta med att klippa toppen tills de fått den höjd man vill ha. Foto: IBL
Genomgående stammar
På häckplantor med genomgående stammar, bland andra bok, avenbok, tuja och gran, klipper man toppen på först när den höjd man önskar är nådd. Under tiden klipper man enbart sidorna så de förgrenar sig och blir täta.
Tänk på att alltid klippa mellan plantorna. Det är lätt att tro att man ska låta de grenarna vara så plantorna växer ihop – med det funkar tvärtom. Klipps grenarna blir det en tätt och fin tillväxt.
Flerförgrenade
På flerförgrenade häckväxter, här finns bland andra liguster, hagtorn, oxel och måbär, klipps både sidorna och toppen en eller ett par gånger per år för att man ska få dem täta.Den här typen av häckplantor ska klippas ner kraftig vid plantering, eller andra året.
Vilken häck klipps när?
Etablerad häck: Kan räcka med en gång om året beroende på hur välklippt man vill ha den. Bra klipptid är i augusti.
Ung häck: Ju fler gånger du klipper, desto tätare blir den. Maj/juni samt augusti är lämpliga tider.
Barrväxthäck: Samma klipptider gäller som för lövfällande häckar.

Använd sekatör när du klipper sidogrenarna på unga bokplantor. Då har du kontroll över var snitten läggs. Det är inte många klipp du behöver göra i början. Foto: IBL
Klippa med elsax eller manuell häcksax?
En välslipad manuell häcksax ger den snyggaste klippningen. Den ger rena, raka snitt. Elsaxen gör att arbetet går fortare, men kan slita av grenarna och ge fula sårytor.
Valet av sax bör bero på om du har mycket häck att klippa och hur hög häcken är: Se till dig själv och vad du orkar.