Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Därför är perenner en favorit

23 jul, 2018 
Allers redaktion
Vad vore trädgården utan perenner? Garanterat trist och opersonlig. Perennodlare Marie Wändel gläds åt att nya sorter förädlas fram och användningsområdena ökar. Här är hennes bästa perenntips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Passion för perenner

Det är både det praktiska användningsområdet och det estetiska värdet som gör att Marie Wändel aldrig tröttnar på perenner, trots mer än 20 år som odlare.

I en trädgård är träd och buskar de mer statiska elementen. Däremellan väver perennerna ihop trädgården till en helhet som du kan sätta din egen prägel på genom valet av sorter. Det är just de fantastiska möjligheterna som Marie Wändel tycker är så spännande.

– Det kommer hela tiden nya sorter och jag är en nyfiken person – jag vill lära mig mer för att hitta så bra perenner som möjligt för svenska förhållanden, säger hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Marie Wänder har 20 års erfarenhet av perennodling och tycker fortfarande att det är en spännande värld.
Marie Wänder har 20 års erfarenhet av perennodling och tycker fortfarande att det är en spännande värld. Foto: Anni Jähde
Annons

Tillsammans med maken Magnus driver Marie Wändels Trädgård i Löddeköpinge och odlar perenner till trädgårdscenter och plantskolor. För att hjälpa trädgårdsägare med tips och att sprida information driver Marie också perenner.se, en sajt med växtinformation, bilder och tips. Här får hon som utbildad trädgårdslärare möjlighet att fungera lite som folkbildare.– Jag tycker att det är roligt, men också viktigt, att förmedla kunskap.Dela vårblommande perenner på höstenLäs mer

Praktmartorn Big Blue
Färgen hos praktmartorn ‘Big Blue’ är nästan självlysande. Ett hållbart, elegant inslag i en torr rabatt och älskad av humlor och bin. Foto: Perenner.se

För kunskapsspridning behövs när det gäller perenner, menar Marie. Den största försäljningen sker på våren och då behöver konsumenterna få veta hur stor växten kommer att bli senare på säsongen och hur den kommer att se ut.

Annons
Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

– Man kan säga att vi säljer förväntningar. Då måste vi också tala om hur växten ska planteras och skötas för att bli så bra som möjligt, annars blir det ju besvikelser.

Med den mängd olika perenner som finns är möjligheterna många att få till snygga rabatter i färger och kombinationer som passar på platsen och även passar din stil.

Perennen Alunrot
Alunrot är en extremt användbar perenn och utmärkt marktäckare med fantasirika bladfärger och mönster – alltifrån limegult till riktigt mörkt. Sorterna är många! I kruka lyfts de dekorativa bladen fram lite extra. Foto: Perenner.se

Marie påpekar dock att rabatterna ska vara hållbara, inte bara snyggt designade. Med det menar hon att de ska hålla länge med så få byten som möjligt. Grunden ska vara stabil från vår till höst med perenner som är fina länge och avlöser varandra med blomning.

Annons

– Att ha perenner är som att ha en föränderlig process i rabatten – det är spännande!

Mixa och matcha! Om perennerna får växa ihop krävs nästan ingen arbetsinsats. Ogräs får inte fäste och jorden behåller fukten längre. Här växer stäppsalvian ’Caradonna’, den blå nävan Rozanne, mörkröd vädd och prydnadsgräset starr.
Mixa och matcha! Om perennerna får växa ihop krävs nästan ingen arbetsinsats. Ogräs får inte fäste och jorden behåller fukten längre. Här växer stäppsalvian ’Caradonna’, den blå nävan Rozanne, mörkröd vädd och prydnadsgräset starr. Foto: Perenner.se

Så väljer du perenner – låt lusten styra och se till att ha roligt

  • Marie Wändel slår gärna ett slag för den tillåtande trädgården när det gäller vilka blom- och bladfärger man ska kombinera och välja. Låt det vara blommigt och varierat – då blir din trädgård levande!

    Så länge du själv tycker att det är roligt ska du vara nöjd, säger hon.

  • Det är viktigt att följa sin egen lust, men det kan vara svårt att komma igång. Kanske ska du ta hjälp av en trädgårdsdesigner några timmar med strukturen av och i rabatterna. Det finns många som erbjuder sådan rådgivning på plats i din trädgård.
  • Marie tycker att det finns en ökande tolerans för fler och mer färger i trädgårdarna. Känner du för de milda tonerna vitt, rosa och blått ska du hålla dig till det, råder Marie, men hon vill peppa oss att våga sätta till någon kraftigare accentfärg. På så sätt kan man göra en lugn rabatt lite piggare.

Tre nya bra perenner

Vem kan motstå den nya lilla funkian ’Blue Mouse Ears’? Bara 20 cm hög och med hyacintliknande blommor. Jättefin även i kruka!
Vem kan motstå den nya lilla funkian ’Blue Mouse Ears’? Bara 20 cm hög och med hyacintliknande blommor. Jättefin även i kruka! Foto: Perenner.se

Marie tipsar om tre bra perenner för de odlingsomständigheter som råder i dag. De är alla förbättrade sorter av gamla klassiker.

Annons

1. Stjärnflocka, Astrantia major, Star-Serien

Denna stjärnflocka är förädlad för att passa extra bra som snitt- blomma. Fin i växtsättet med friska vackra blad. Cirka 60 cm hög. Finns i flera färger.

2. Trädgårdskantlök, Allium ’Millennium’

Stjärnflockan Astrantia major
Stjärnflockan, Astrantia major ’Star of Passion’, är fantastisk i buketter. Foto: Perenner.se

En perenn lökväxt som blommar senare än vanlig allium, i juli till september, och vars bladverk håller sig grönt och fint. Blir cirka 30 cm hög. Tålig och lättskött favorit.

3. Trädgårdsriddarsporre, Delphinium (Elatum- Gruppen) Highlander-Serien

Annons
Trädgårdskantlöken Millenium
Trädgårdskantlöken ’Millennium’ är ett fantastiskt nytt alliumtillskott med grönt bladverk hela säsongen. Foto: Perenner.se

Fantastiskt kraftiga blomspiror som blommar juli–augusti. Finns i flera färger. Blir inte så hög och behöver inte stöd ens i kraftigt regn.

Av Anni Jähde

Trädgårdsriddarsporren Delphinium
Pampiga trädgårdsriddarsporren Delphinium (Elatum-Gruppen) ’Moon Light’ ingår i en serie med flera olika färger. Detta är en av Maries favoritperenner. Foto: Perenner.se

Annons