Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Tre trädgårdsmästare tipsar: Så väljer du rätt växter i trädgården

17 mar, 2022 
AvGunilla Welin Brook
https://image.allas.se/image-5373827?imageId=5373827&width=1320&height=689&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
John Taylor
AvMalou Augustin
AvMarie Kasimir
Två olika blomningar i trägården – som trädgårdsmästarna tipsar om i texten.
Att välja växter till trädgården är roligt men ibland något av en utmaning. Som hjälp på traven vill vi bjuda på inspiration. Här tipsar tre erfarna trädgårdsmästare från olika delar av landet om några av sina favoriter bland ett- och fleråriga örtartade växter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: 10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
TV: 10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga

Trädgårdsmästare Gunilla Welin Brook tipsar: Annueller och bienner i trädgården

Trädgårdsmästare Gunilla Welin Brook tipsar om sina favoritblommor i trädgården.
Gunilla Welin Brook.

Gunilla Welin Brook

Gör: Trädgårdsmästare och markprojektör. Driver ett trädgårdsföretag i Gävle. Skapar som markprojektör utemiljöer/parker/trädgårdar för kommunala bostadsföretag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Har även en privat trädgård som visas för slutna sällskap.
Bor: Gävle.
Personligt: Jag lever min dröm att arbeta med trädgård alla dagar året om och jag brinner för att göra hållbara trädgårdar med stort fokus på ekosystemtjänster och biologisk mångfald.
Instagram: @tradgardskonsulten

Annons

Bland annueller och bienner finns många av de växter vi vanligen kallar sommarblommor. Annueller är ettåriga, örtartade växter. De gror, blommar och bildar frö på mindre än ett år. Frön som släpps på hösten gror först till våren. Kallas även sommarannueller.

Bienner är tvååriga, örtartade växter. Om man sår dem på sensommaren hinner de växa upp till en liten planta innan vintern kommer. Till våren skjuter de ny fart, blommar och bildar frö framåt hösten. Kallas ibland vinterannueller.

Läs mer och beställ magasinet här

Blomstermorot i trädgården, Daucus carota ’Dara’

Skir vävarväxt i vitt, rosa och purpur. Med sin höjd svävar den nästan i rabatten. Ett ”måste” för mig som älskar att göra egna buketter. Lång blomning. Enda pysslet är att plocka blommor efterhand för att gynna ny blomning. Ganska lätt att dra upp från frö. Höjd ca 90 cm. Annuell.

Annons
Broksalvia i trädgården.
Broksalvia.

Broksalvia, Salvia viridis, i namnsorter

Lättodlad lång- och rikblommande annuell salvia. Självsår sig gärna i rabatten och behöver därför inte sås varje år. Stödblad och ljusare små blommor i vitt, rosa eller blått beroende på namnsort. Älskas av pollinerande insekter. Höjd 40–50 cm. Annuell.

Cikoria i trädgården.
Cikoria.

Cikoria, Cichorium intybus

För mig hör cikoria till sommaren på grund av blommornas klarblå färg. Man ska inte låta sig luras och tro att de är maskrosor, då finns det risk att man rensar bort allt. Hela växten är ätbar – bladen, blommorna och roten. Blommar juli–september. Sol till halvskugga. Höjd 100–150 cm. Bienn.

Annons
Gurkört i trädgården.
Gurkört.

Gurkört, Borago officinalis

Gurkörten är så söt med sina himmelsblå stjärnformade blommor. Blad och blommor smakar fräscht av gurka och gör sig perfekt i en sallad. Sprider sig gärna, välj plats med omtanke eller plocka blommorna innan de hinner sätta frö. Blommar juni–september. Sol till halvskugga. Annuell.

Gyllenlack i trädgården.
Gyllenlack.

Gyllenlack, Erysimum ’Bowles Mauve’

Kompakt rund och vintergrön med halvglansiga blad. Påverkas inte av vintern. Blommar mars–oktober med ljuslila blommor. Köpte en planta på Sissinghurst och tar sticklingar som försäkring. Blir glest efter tre år, men blommar längre och mer än något annat i trädgården. Höjd 40 cm. Soligt läge och väldränerad jord. Bienn, ibland perenn i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Annons
Jungfrun i det gröna blommar i trädgården.
Jungfrun i det gröna.

Jungfrun i det gröna, Nigella damascena ’Miss Jekyll’

Så enkelt och ändå blir det så vackert. Jungfrun i det gröna blommar med blå blommor i juni–september. Lättsådd varsomhelst under våren, kommer fint genom andra växter eller i grönsakslandet. Frökapslarna gör sig bra som eterneller. Höjd 45 cm. Annuell.

Jätteverbena i trädgården.
Jätteverbena.

Jätteverbena, Verbena bonariensis ’Buenos Aires’

I mitt tycke är detta sommarblommornas sommarblomma – den har allt! Robust, transparent, en fin samplanteringsväxt med andra annueller men även med perenner. Lång blomning. Torktålig, som etablerad kräver den inget pyssel överhuvudtaget. Lätt att så – ’Buenos Aires’ behöver inte lika lång groningstid som andra jätteverbenor och fröet behöver inte heller kylbehandlas. Älskas av pollinerande insekter. Höjd 100–120 cm.

Annons

Kornvallmo, Papaver rhoes ’Mother of Pearl’

Det förgängliga i en blomma. Blandade nyanser av pastellfärger – ljuslila, rosa, vitt. Blommar juni–september. Lättsådd, eller förkultiveras under våren och sätts senare ut i trädgården för maxad Arts & Crafts-känsla. Höjd 35 cm. Annuell.

Linnétagetes i trädgården.
Linnétagetes.

Linnétagetes, Tagetes linnaeus ’Burning Embers’

Kulturarvssort från Linnés Hammarby. En alldeles underbar tagetes som charmar även den som i vanliga fall inte tycker om tagetes. Lätt att så, lång blomningstid, sirlig, frisk och tålig. Lätt att kombinera med andra sommarblommor och perenner som exempelvis jätteverbena, sommarrudbeckia, blomsterkrasse, bolltistel och olika typer av salvia i blå/violetta nyanser. Höjd ca 50–60 cm. Annuell.

Annons

Ringblomma, Calendula officinalis ‘Resina’

Den här namnsorten anses vara ringblomman med högst halt av eteriska oljor och därför är den perfekt för mina salvor och oljor. Smakar inte mycket men tillför trevlig färg och form i trädgården. Blommar juni–oktober. Sol till halvskugga men blommorna blir fler i soligt läge. Annuell.

Blommande stockros i trädgården.
Stockros.

Stockros, Alcea rosea

För mig är stockrosorna kopplade till så mycket minnen i trädgården, och med sin höjd och färg blir de vackra utropstecken var de än planteras. Blommorna är dessutom goda råa och kan användas i sallader eller fyllas och serveras som snacks. Blommar juli–oktober. Soligt läge i väldränerad, gärna mullrik jord.Höjd 100–160 cm. Bienn.

Annons

Violkungljus, Aerbascum phoeniceum ’Violetta’

Kräver inte mycket plats men ger mycket vacker lila blomning under flera veckor. Lätt att så och planteras ut under sensommaren för blomning året därpå. Alla som ser den i blom vill ha den. Soligt läge och väldränerad jord. Höjd 1 m. Bienn i hela landet i skyddat och väldränerat läge.

John Taylor guidar till perenner i trädgården

John Taylor klipper en buske med en häcksax.
John Taylor med häcksaxen i högsta hugg.

John Taylor

Gör: Trädgårdsmästare, författare och egenföretagare. Programledare på SVTs Trädgårdstider. Driver @Drygcider med egenodlade cideräppelträd.
Bor: Malmö.
Brinner för: Trädgårdsutbildningar på Hvilan Utbildning @hvilanutbildning

Annons

Perenner är fleråriga, örtartade växter. De vissnar ner under sommaren eller hösten men växten lever under marken och börjar om igen nästa vår.

Alunrot, Heuchera ’Obsidian’

Enligt mig den bästa mörkbladiga sorten. Bra samplanteringsväxt som med sitt mörkt oxblodsröda bladverk ger komplementfärg i vilken växtkomposition som helst. Blomningen i juli är marginell, det är bladverket man vill åt. Höjd/bredd 25/30 cm. Snygg med trädgårdsnäva ’Azur Rush’, stenkyndel, stäppsalvia, strålrudbeckia, blåtåtel och blåfunkia. Klarar till och med viss frost. Bra även i kruka, år efter år. Härdighet B*.

Blekgul sockblomma.
Blekgul sockblomma.

Blekgul sockblomma, Epimedium x versicolor ’Sulphureum’

Utmärkt marktäckare i skuggiga och halvskuggiga lägen. Lite seg i starten – men när sockblomman är etablerad klarar den torr skugga och håller undan ogräs bra! Makalöst fint bladverk och blygt nickande ljust gula blommor i maj–juni. Höjd/bredd 25/25 cm. Klipps ner tidig vår för att inte skada blomstänglarna som kommer upp ganska tidigt.

Annons

Fin i lund-woodlandmiljö.Härdighet A. (Gunilla) 15. Blodtopp, Sanguisorba ‘Blackthorn’. Blommar i juli–september med höga upprätta rosa–ljuslila borstliknande blommor som rör sig fint hela tiden. Syns från långt håll och blommorna fångar kvällsljuset. Senare på säsongen hänger blommorna ner vackert.Höjd ca 130 cm. Härdighet B*.

Blodtopp i trädgården.
Blodtopp i trädgården.

Blodtopp, Sanguisorba ‘Blackthorn’.

Blommar i juli–september med höga upprätta rosa–ljuslila borstliknande blommor som rör sig fint hela tiden. Syns från långt håll och blommorna fångar kvällsljuset. Senare på säsongen hänger blommorna ner vackert. Höjd ca 130 cm. Härdighet B*.

Annons
Blommande daglilja.
Blommande daglilja.

Daglilja, Hemerocallis spp

Dagliljor är så vackra och deras knoppar och blommor smakar fräscht med en ton av sparris. Kan användas både färska och tillagade. Goda att fritera, ha i omeletter, sallader, grytor och soppor eller att lägga in i ättikslag. Blomning maj–september beroende på sort. Sol till halvskugga, men får mest blommor i sol. Fuktighetshållande väldränerad jord. Höjd 50–110 cm beroende på sort. Härdighet A.

Annons
Fackellilja blommar i trädgården.
Fackellilja blommar i trädgården.

Fackellilja, Kniphofia ’Mango Popsicle’

Knalliga mangotoner ger en mycket varm sommarkänsla. Fackellilja får orangeröda blommor i juli–september. Trivs bäst så soligt och väldränerat som möjligt. Lätt att dela efter tre år och ger då många fina plantor. Härdighet B*.

Funkia i rabatten.
Funkia i rabatten.

Funkia, Hosta spp

Otroligt användbar växt i alla planteringar och dessutom otroligt god! Skotten är min favorit, de skördas när de ser ut som ihoprullade cigarrer och kan kokas, stekas eller min favorit – gratineras! Smaken liknar sparris. Blommar augusti–september. Trivs i sol, halvskugga och skugga, i fuktig jord. En solig växtplats kräver fuktigare jord än en skuggig växtplats. Höjd/bredd 30–120 cm/30–100 cm. Härdighet A.

Annons
Rabatt med grekvädd.
Rabatt med grekvädd.

Grekvädd, Knautia macedonica

Det här är en av de växter som blommar mest och vackrast i min trädgård. Skira, rödlila blommor på höga stänglar från juni till september. Frösår sig men är lätt att kontrollera. Höjd 100 cm. Härdighet B*.

Japansk ingefära, Zingiber mioga

En exotisk doldis som helt klart är värd en plats i trädgården. Blommorna och blomknopparna äts färska eller inlagda. De smakar som en blandning mellan ingefära och lök. Bladen används för att linda in mat med, och smakar milt av ingefära. Skotten är en riktig primör som är god att strimla tunt över maten eller att lägga in i en söt lag. Halvskugga till skugga i fuktighållande jord. Härdighet: Upp till zon 5 i skyddat läge. Höjd 20–60 cm.

Annons
Kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost' har fina marktäckande egenskaper. Så snyggt ihop med vita eller ljust gula orkidénarcisser och liljetulpaner.
Kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost' har fina marktäckande egenskaper. Så snyggt ihop med vita eller ljust gula orkidénarcisser och liljetulpaner.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ’Jack Frost’, ’Mr Morse’

Toppenperenn i halvskugga–skugga och helst mullrik, fuktighetshållande jord. Bladverket är silvrigt på de båda namnsorterna och är en del av det höga prydnadsvärdet. Blomningen som infaller i april–maj är blå respektive vit. Ansa överblommande blomstänglar så håller båda sorterna sig fina hela säsongen. Höjd/bredd 35/35 cm.

Koreansk selleri, Dystaenia takesimana

Ny härdighetsmärkning för perenner

Perenner får ny härdighetsmärkning för att förtydliga växternas möjlighet att övervintra, snarare än var i landet växten odlas. Läs mer om detta här. I vår artikel här har vi angett de nya märkningarna i de fall det varit möjligt. I övriga fall förklaras härdigheten på annat sätt.

Annons

Ny favorit för mig då den är så användbar i köket och snygg i trädgården. Unga löv och stjälkar används i soppor och grytor. Smaken påminner om persilja och libbsticka, väldigt god och aromatisk. Blommar juli–augusti. Sol till halvskugga i fuktig mullrik jord. Härdig upp till zon 6 i skyddat och väldränerat läge. Höjd 2 meter.

Kärleksört, Hylotelephium telephium

Kärleksörten är en stabil perenn med sitt tydliga formspråk, vackra höstfärg och dekorativa vintersiluett. Både skotten och bladen är härligt krispiga och passar väldigt bra i sallader. Men tänk på att om kärleksörten växer torrt kan de bli bittra i smaken men efter en stund i ett glas vatten så blir de milda och fina. Blommar juli–oktober. Sol till halvskuggigt läge i fuktighållande väldränerad jord. Trivs även i torrare jord men blir inte lika goda då. Höjd 40-60 cm beroende på sort. Härdighet B*.

Annons
Ljuvligt blommande lavendel.
Ljuvligt blommande lavendel.

Lavendel, Lavandula angustifolia

Jag vill inte vara utan lavendel i min trädgård, både för min egen och för pollinatörernas skull! Blommorna använder jag i bakning, sylt, saft eller vinäger och ättika. Ättika med lavendelblommor kan användas både i bakning, som sköljmedel eller till städning. Även bladen ger mycket lavendelsmak och doft. De passar fint i drycker, bakning och matlagning. Blommar juli–augusti. Soligt läge i mager och kalkrik jord som är mycket väldränerad. Höjd 30–60 cm. Härdighet B–C*.

Annons

Lönnalunrot, Heuchera villosa ’Autumn Bride’

Sticker ut mer än de flesta alunrot tack vara sina chartreusgröna blad. Stora gräddvita blommor från augusti till oktober. Tål skugga till halvskugga. Klarar både fuktiga och halvtorra lägen. Höjd 30–50 cm. Härdighet B*.

Trädgårdsmästaren Malou Augustin.
Trädgårdsmästaren Malou Augustin.

Malou Augustin

Gör: Trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner.
Bor: Västra Frölunda.
Personligt: Min passion är att odla fleråriga ätbara växter, håller även onlinekurser om det. Därför är nästan alla mina favoriter både vackra och ätbara. I år startar jag upp en ny trädgård på nästan 7 000 kvadratmeter vilket känns jättespännande.
Blogg: www.evergreengarden.se
Instagram: @evergreengarden.se

Annons

Trädgårdsmästaren Malou Augustin: Ormbunkar och prydnadsgräs i trädgården

Myskmadra, Gallium odoratum

En riktig finsmakare som aldrig blir fel. Låg marktäckare som trivs i skugga– halvskugga. Vita blommor i maj–juni och både bladen och blommorna bringar ett magiskt ljus till rabatten. Klarar både torra och fuktiga lägen. Sprider sig och kan krypa upp lite i andra växter över låga stubbar. Fin doft. Höjd 10 cm. Härdighet A.

Stenkyndel, Clinopodium nepeta

En alldeles underbar och användbar perenn som blommar länge, juli–oktober. Ger fluff i rabatten, som kant- eller vävarväxt i grupper. Med sin milda violetta nyans är den lätt att kombinera med andra färger. Soligt eller halvskuggigt läge, helst med fuktighetshållande jord även om den klarar torra jordar. Självsår sig där den trivs. Älskas av pollinerande insekter. Höjd/bredd 30 cm. Härdighet B*.

Annons

Stäppsalvia, Salvia nemorosa ’Caradonna’

Vem älskar inte just ’Caradonna’? En otroligt bra robust ’stomväxt’ i solrabatten. Blommar länge med mörkt violetta ax och stjälkarna är mörkt vinröda, så snyggt! Om man beskär/ansar bort överblommade ’ax’ så kan den remontera under hösten. Älskas av pollinerande insekter. Höjd/bredd 60/30 cm. Härdighet B*.

Tistelaster, Berkheya purpurea

Här är en ovanlig växt från södra Afrika, med udda men mycket vackra ljuslila blommor i juli–september. Oftast kommer tre blommor i olika storlekar på varje stam, som i sin tur pekar åt var sitt håll. Vill ha mycket sol och väldränerad jord. Höjd 80 cm. Härdighet B*.

Vit skogsaster.
Vit skogsaster.

Vit skogsaster, Eurybia divaricata ’Tradescant’, ’Beth’

Klarar alla lägen, till och med torr skugga! Blommar med skyar av små, vita blommor med gul knapp från augusti tills frosten tar den. Stjälkarna är dekorativt purpurfärgade, vinterståndarna vackra. Sprider sig sakta i sidled. Fin i lund-/woodlandmiljö. Höjd/bredd 60/40 cm. Härdighet A.

Annons

Hakonegräs, Hakonechloa Sunflare

Min egen favoritväxt, jag har satt tiotals på kolonin. Ett anspråkslöst gräs som trivs i sol till halvskugga. Min katt äter bladen på den som står närmast huset, men annars problemfritt. Finaste under hösten, men de nervissnade bladen ger en viss struktur under vintern. Höjd 30 cm. Härdighet B.

Jungfruhirs, Panicum virgatum ’Rotstrahlbusch’

En dekorativt perennt prydnadsgräs som klarar många olika typer av växtmiljöer, torrt som blött. Soligt till halvskuggigt läge. Bladverket är rödaktigt under sommaren för att bli starkare rött till hösten. De rosaröda vipporna är mycket dekorativa och jättefina i blandade buketter. Höjd med vippor, ca 120 cm. Bredd ca 40 cm.

Kambräken.
Kambräken.

Kambräken, Blechnum spicant

Vintergrön låg ormbunke med styva läderaktiga blad som växer både utåt och uppåt. Sprider sig lätt och formar små kolonier om jorden är tillräckligt fuktig och läget skyddat. Tycker inte om kalk. Höjd 30 cm. Härdighet B.

Annons
Strutbräken.
Strutbräken.

Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Otroligt stor och majestätisk och tillför en drömsk känsla där den växer. Men man får vara lite försiktig, trivs den riktigt bra kan den sprida sig rejält.Ätbar växt, och det är de unga skotten på våren som skördas innan de rullat ut sig. Halvskugga till skugga i fuktig till våt, mullrik och näringsrik jord. Storlek: 80–100 cm. Fullständigt härdig i hela landet.

Annons

Träjon, Dryopteris filix-mas ’Linearis Polydactyla’

Lättodlad ormbunke med strutformat växtsätt. Bladverket är mycket finflikigt. Halvskuggigt läge, helst i fuktighetshållande näringsrik jord, men som etablerad klarar den viss torka. Snygg ihop med olika typer av funkia som med sina stora blad ger fin kontrast. Höjd ca 80 cm, bredd ca 50 cm.

Tuvrör.
Tuvrör.

Tuvrör, Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons

Gräs är inget jag hittat gott ätbart men desto fler vackra. Detta gräs är fint hela säsongen. Jag uppskattar extra mycket den vackra vintersiluetten och de rosabruna vipporna. Blommar juli–augusti. Sol till halvskugga. Härdigt i hela landet i skyddat och väldränerat läge. Höjd 120–150 cm.

Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att såBrand logo
Se också: Lyckas med luktärterna - bästa sättet att så
Annons