Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Lyckas bättre med perennernas övervintring med nytt härdighetssystem

17 mar, 2022 
Anni Jähde
En lyckad perennrabatt är varje trädgårdsägares dröm. Skaffa rätt perenner för läget och jorden så ökar chanserna att de klarar övervintringen.
En lyckad perennrabatt är varje trädgårdsägares dröm. Skaffa rätt perenner för läget och jorden så ökar chanserna att de klarar övervintringen.
Sveriges perennodlare har nu uppdaterat härdighetssystemet som ger oss en bättre chans att förstå perennernas övervintringsförmåga. Det handlar inte om var i landet du bor, utan läget och jordens beskaffenhet om det ska lyckas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av frågorna man ska ställa sig när man skaffar nytt till trädgården är hur vinterhärdig växten är. Att Sverige är indelat i olika växtzoner är de flesta bekanta med. Men zonerna gäller vedartade växter, som träd och buskar. För perenner är det annorlunda.

10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskuggaBrand logo
10 lättodlade blommande perenner - för sol till halvskugga

Perennodlarna i Sverige tog redan för ca 40 år sedan fram ett härdighetssystem som inte byggde på zonkartan, men ändå hade viss geografisk koppling. Nu uppdateras det systemet för att det ska bli tydligare och även för att kunna följa med klimatförändringarna.

Läs mer och beställ magasinet här

Så funkar det nya härdighetssystemet för perenner

All koppling till geografiskt läge tas bort. Anledningen är att i stort sett alla perenner övervintrar under markytan, delarna ovan ytan vissnar ner. Det avgörande är alltså att förhållandena i jorden är sådana att rötterna mår bra.

Annons

– Det är viktigt att lyfta fram att det inte handlar om var i landet du bor om dina perenner ska kunna övervintra, säger Marie Wändel, en av perennodlarna i sammanslutningen Perennagruppen. Vi har ett långt land med många olika klimat och stora skiftningar. Och det är inte så enkelt att alla växter övervintrar bättre i söder.

Perennodlare Marie Wändel tror att den nya märkningen ska bli lättare att förstå eftersom den är mer konsekvent.
Perennodlare Marie Wändel tror att den nya märkningen ska bli lättare att förstå eftersom den är mer konsekvent.

Så togs det nya härdighetssystemet för perenner fram

Odlingsutmaningarna som de olika klimaten utgör har funnits med i Perennagruppens överväganden.

– En perenn kan klara sig fint i såväl södra som norra delarna av Sverige. I norr kanske man behöver plantera den på ett extra väldränerat ställe, till exempel i en upphöjd rabatt, säger Marie.

Annons

Men en vinter på skånska slätten kan vara väl så tuff som vissa lägen i norr. Just dräneringen av jorden, att vattnet har möjlighet att rinna igenom och inte stå kvar, kommer att få större betydelse framöver på grund av klimatförändringarna. Blöta vintrar blir allt vanligare. De perenner som är extra känsliga för det markeras med en asterisk, alltså en liten stjärna.

– Vissa perenner har svårt för de tvära kasten mellan kalla och milda perioder på vintrarna och att det skiljer sig från år till år. Känner man sig tveksam på jord och läge, och vill vara på säkra sidan är det bästa att satsa på robusta pålitliga perenner, tipsar Marie.

Det nya härdighetssystemet för perenner kallas övervintringsbokstäver

Det är perennodlarnas samlade erfarenheter, tillsammans med intervjuer med trädgårdsmästare, som ligger till grund för det nya systemet. Perennagruppen har gått igenom 1500 sorters perenner i svensk odling och deras övervintringsbehov. Varje perenn har sedan fått en bokstav som talar om hur stora chanserna är att perennen ska klara vintern.

Annons

Den nya märkningen kallas för övervintringsbokstäver. Det gamla systemet byggde också på bokstäver, men bedömningarna var annorlunda.

Perennodlarna hoppas att systemet med övervintringsbokstäverna ska bli bättre och lättare för såväl personer som jobbar i branschen som för konsumenterna. Hur vi som köper växter i gardencenter eller trädgårdsbutiker ska få den här informationen om perennerna är egentligen upp till försäljningsstället.

I det tidigare härdighetssystemet fanns även bedömningen att en del perenner inte hann blomma helt på hösten. Det har inte med övervintringen att göra och är därför borttaget. Höstsilverax är ett exempel på sådana perenner som tidigare fick en sämre bedömning.
I det tidigare härdighetssystemet fanns även bedömningen att en del perenner inte hann blomma helt på hösten. Det har inte med övervintringen att göra och är därför borttaget. Höstsilverax är ett exempel på sådana perenner som tidigare fick en sämre bedömning.

Men det är bara svenskodlade perenner som ingår i det här härdighetssystemet, och på växtetiketter kan även andra bokstavsmärkningar finnas som betyder helt andra saker, till exempel en priskategori. Det är bäddat för viss förvirring, och det kommer dessutom att ta sin lilla tid innan den nya märkningen slagit igenom.

Annons

– Jag tycker att övervintringsmöjligheterna är lika viktig basinformation som växtens höjd och färg, säger Marie Wändel.

Förhoppningsvis kommer det att framgå på skyltmaterial och etiketter som då kan hjälpa kunden. Det finns ju också möjlighet att själv läsa på innan man åker till trädgårdsbutiken så man vet vad som passar där man ska plantera.

– För oss perennodlare är det naturligtvis viktigt att kunderna lyckas med sina växter – och då är planteringen avgörande, säger Marie. Många är intresserade av att designa vackra perennrabatter. Det är jätteroligt, men står inte perennerna på rätt plats blir det ändå inte bra i slutändan.

Bokstäverna i det nya härdighetssystemet för perenner

Följer man övervintringsbokstäverna ökar sannolikheten att perennerna kommer att klara vintern. Perennerna ar indelade i grupperna A till D, dar gruppen A innefattar de mest taliga perennerna. Vinterfukten är perennens värsta fiende. Har en perenn höga krav på en väl dränerad jord markeras det därför med en asterisk (*) som följer efter övervintringsbokstaven.

Så här tolkar du härdighetsmarkeringen för perenner

Växten är tålig och övervintrar bra.

  • A = Övervintrar pålitligt
  • A* = Övervintrar pålitligt på väldränerat läge

Växten övervintrar ofta bra på rätt växtplats.

  • B = Övervintrar vanligtvis
  • B* = Övervintrar vanligtvis på väldränerat läge

Växten är känslig för olika vinterväder.

  • C = Övervintrar ibland
  • C* = Övervintrar ibland på väldränerat läge

Växten klarar normalt inte en svensk vinter.

  • D = Övervintrar inte

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons