Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Därför kliar brännässlor och så slipper du irritationen

17 maj, 2018 
Minna Wallén-Widung
Så här ska du göra om du bränner dig på en brännässla.
Hur många gånger har man inte bränt sig på en brännässla och börjat klia som en galning? Det är lätt hänt, men du ska aldrig klia på den irriterade huden – använd istället detta smarta knep!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lika len och god i smaken som brännässlan blir när man kokat den, lika brännande stickig är den om man råkar nudda den med en hand eller en fot.

En brännässla
Alla har vi någon gång bränt oss på brännässlor och sen börjat klia i frustration, men det ska du absolut inte göra! Foto: Mujo Korach/IBL Bildbyrå

Brännässlans blad och stjälk är utrustade med små, små brännhår som står i direkt förbindelse med en liten giftblåsa. Om man råkar komma i kontakt med en brännässla, uppstår en brännande, stickande och pirrande känsla i huden. Dessutom kan det bildas små blåsor och irriterande rodnad.

Undvik att röra vid den brända huden

Om olyckan är framme och man motvilligt kommer i närkontakt med en brännässla, är den första impulsen ofta att börja klia på den knottriga huden. Vissa påstår till och med att man ska gnugga området med blad eller sand – men det är helt fel!

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Tidningen Land tipsar om att du ska tänka dig nässelhåren som mycket små nålar som är doppade i gift. När du bränner dig på brännässlan är det som att du får små glasflisor på huden. Att då börja klia och gnugga gör bara saken värre.

Men det finns ett sätt att behandla sin nässelbränna på ett betydligt mer skonsamt sätt!

Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Så blir du av med irritationen om du bränt dig på en brännässla:

1. För det första – klia absolut inte! Du ska i själva verket inte röra det brända området överhuvudtaget. Gör du det föser du bara flisorna längre in i huden.

2. Börja i stället med att skölja den angripna huden med rinnande vatten. På så sätt sköljer du bort de flisor som ännu inte hunnit gå in i huden.

Annons

3. Ta till sist fram en bit tejp. Klappa den klibbiga sidan några gånger mot exempelvis ditt byxben för att bli av med det mesta av klistret. Placera sedan tejpbiten mot huden och dra försiktigt bort de nässelhår som sticker upp ur huden.

En blommande brännässla.
Brännässlor är nyttiga, och om man vet hur man ska hantera dem behöver man inte bränna sig. Skulle du råka bränna dig, använd detta enkla knep. Foto: Shutterstock/IBL Bildbyrå

4. Besvären brukar oftast försvinna efter ungefär en kvart, men irritationen kan finnas kvar i uppemot tolv timmar. För att lindra svedan och klådan ytterligare kan du testa att stryka på lite kylbalsam eller lokalbedövande salva. Om det är ditt barn som bränt sig – tänk på att alla salvor inte rekommenderas till barn under 18 år. Ta reda på vad som gäller innan du använder salvan.

Se till att hålla nere nässelbeståndet i din trädgård genom att klippa ner dem så snart de dyker upp. Brännässlornas spröda vårskott är fullproppade med såväl vitamin A och C som järn, kalium och kalcium – och går utmärkt att äta. Testa att använda bladen i en god nässelsoppa, en somrig sallad eller en värmande kopp te.

Källa: Land, Expressen Leva & Bo, Giftinformationscentralen, 1177 Vårdguiden

Annons