Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Därför ska man gräva ner underkläder i sin trädgård

19 apr, 2021 
Aino Oxblod
FotografAnnette Shaff/TT.
Att gräva ner underkläder testar jorden.
Vill du ha en härligt grönskande trädgård? Då är det dags att gräva ner lite underkläder.
Det låter som ett dåligt skämt – men det så kallade ”underklädestestet” används för att ta reda på hur jorden mår.
Här är allt du behöver veta om det knäppa fenomenet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ah, våren är här – dags att gräva ner lite underkläder i rabatten!

Nej, det är faktiskt inget skämt. Att gräva ner ett par underbyxor i jorden i sin trädgård eller rabatt är ett smidigt sätt att ta reda på hur jorden mår.

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Om man vill ta reda på om trädgårdsjorden har en hälsosam, frodig balans med bakterier, maskar och annat som behövs för grönskande växter, så går det att ta reda på enkelt med ett par offrade underkläder. Välj ett par i 100 procent bomull som du har tröttnat på, och gräv ner dem i jorden. Sedan är det bara att vänta i två månader.

Annons

Det är The soil conservation council of Canada som nyligen lanserade underklädestestet som en idé. Gräv ett hål som är ungefär 15 centimeter djupt och lägg ner underkläderna platt i gropen. Tack sedan över dem med jorden igen. För att komma ihåg vart du grävt ner underkläderna kan det vara smart att märka platsen med en pinne, sten eller dylikt.

Underkläderna bryts ner i jorden

Om jorden är näringsrik och frodig kommer nämligen bomullsunderkläderna har brutits ner rätt ordentligt efter två månader i marken. Initiativet är ett bra sätt för att se hur jorden mår, och samtidigt lära sig själv eller sina barn om vikten av näring i trädgården.

Skulle det vara så att dina underkläder inte bryts ner efter två månader i jorden så tyder det på att jorden är näringsfattig. Tillsätt då kompost eller gödsel för att få ut mer av jorden – och få bättre resultat i dina odlingsförsök!

Källa: Lifehacker.

Annons