Det här ska du tänka på innan du köper robotgräsklippare

Grönskande trädgårdar med gräsmattor

Foto: TT

Om du är sugen på att uppgradera trädgården med en robotgräsklippare är du inte ensam – robotgräsklipparna är populärare än någonsin.
Vi listar de robotgräsklippare du kan köpa online och vad du ska tänka på innan du slår till!

Robotgräsklippare blir en vanligare och vanligare syn i svenska trädgårdar. Och det är inte så konstigt egentligen – varför klippa gräset själv när en robot kan göra det åt en? Man slipper mecket med att slita ut gräsklipparen ur ett förråd och fippla med drivmedel och tankning. För att inte tala om all tid som man får över!

Enligt statistik från prisjämförelsesajten Prisjakt är det allt fler som söker efter robotgräsklippare, enligt deras siffror har robotgräsklippare varit 74 procent mer eftersökt på deras sajt än de vanliga gräsklipparna.

Det här ska du tänka på innan du köper en robotgräsklippare

Men innan man slår till på en robotgräsklippare finns det en del saker som är bra att ha tänkt igenom.

Hur stor är din gräsmatta?

Mät upp gräsmattan noggrant så att roboten orkar klippa hela på rimlig tid. Väljer du en robotgsäklippare som är för liten för din tomt riskerar du att den är igång dygnet runt för att klippa gräset. Ligger din tomt på gränsen för en kapacitet, välj den större storleken.

Hur ser gräsmattan ut?

Hur ser din gräsmatta ut? Har du en kuperad tomt är det viktigt att du satsar på en modell med fyrhjulsdrift som klarar av att köra i sluttningar. Har du mycket fasta hinder på gräsmattan såsom rabatter, träd och stubbar. Gräsklipparens sensorer gör att den väjer för fasta hinder såsom träd, men om du har uppstickande rotsystem eller små stubbar på tomten kan de skada klipparens blad. Innan du köper en gräsklippare, planera för var du tänker att den ska köra och var laddstationen ska gå så blir det enklare att lägga begränsningstrådar och eventuell guidekabel.

Hur mycket låter robotgräsklipparen?

Om du vill ha en tystgående robotgräsklippare, kontrollera decibeltalen. En skillnad med ett par decibel kan göra stor skillnad för hur starkt ett ljud upplevs.

Robotgräsklippare du kan köpa online

Gardena sileno City 500

Tystgående robotgräsklippare för mindre gräsmattor upp till 500 kvadratmeter, läs mer och köp här.

Stihl Imow RMI 422

Stihls robotgräsklippare klipper gräsmattor upp till 800 kvadratmeter och klarar sluttningar på över 35 procent, läs mer och köp här.

Stiga Autoclip 225 S

Robotgräsklippare från Stiga som klarar 1100 kvadratmeter och klarar 2,5 timme per klippcykel, läs mer och köp här.

Tänk på igelkottarna!

Igelkottar kan lätt skadas av robotgräsklippare som inte upptäcker dem i tid, så kör inte robotgräsklipparen nattetid när de är aktiva och ute och rör på sig.

Följ med in i Årets trädgård 2020

0:45

Efter reklamen: Följ med in i Årets trädgård 2020

(0:45)

Slå på ljud