Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Detta är sorgmyggor och så blir du av med skadedjuret

15 mar, 2023 
Amanda Lundin
Hur ser sorgmyggor ut och hur bekämpar man dem? Vi har samlat all information som du behöver veta om de växt-älskande skadedjuren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Precis som namnet låter är sorgmyggan en art i myggsläktet, men motsägelsefullt till dess namn är den inte intresserad av att bita eller sticka oss människor. I stället är den ute efter våra växter.

Se också: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Se också: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Och växtangripare finns det många av. Därför kommer vi reda ut sorgmyggans kännetecken samt vad du kan göra om skadedjuret redan inkräktat dina växter.

Hur ser en sorgmygga ut?

Det finns sorgmyggan och så finns det dess larver. Sorgmyggan är liten, bara ett par millimeter lång, är svart till färgen och har genomskinliga vingar. Den flyger med en lite ryckig stil och kan verka lite störande.

Annons

Sorgmyggans larver är lätta att känna igen – sex till sju millimeter långa, genomskinliga, fotlösa och har svarta huvuden. Förstorar man dem ser de lite ut som genomskinliga maskar. De trivs bäst i fuktig jord.

Vilken skada gör sorgmyggor?

Det är inte den vuxna sorgmyggan som förstör dina växter, utan det är dess larver. Den vuxna sorgmyggan lägger uppskattningsvis 100 ägg under sin ungefärliga femåriga livstid. Äggen läggs i fuktig jord vilket gör att det kan vara svårt för oss att upptäcka de nykläckta larverna i tid.

Larverna angriper sig sedan på växternas unga rötter och andra mer köttiga delar. Sticklingar eller nya rötter är extra utsatta eftersom de kan få problem med att rota sig om de blir utsatta.

Så förebygger du sorgmyggor

Det finns flera saker du kan göra för att förebygga sorgmyggor. Det som är kanske allra viktigast är att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Eftersom sorgmyggorna trivs så bra i fukt förebygger du utvecklingen av skadedjurets larver om du låter jorden bli helt torr.

En planta som planteras i en kruka.

En annan sak som du kan göra för att förebygga ohyran är att täcka jorden på dina plantor med till exempel lecakulor, lägg dessa som ett lager längst upp. Då kommer myggorna ha det mer svårt att komma ner till jorden för att lägga sina ägg.

Så blir du av med sorgmyggor

Är det så att dina växter har blivit angripna av ohyran måste du behandla och isolera. Du kan bland annat göra följande:

  • Isolera de drabbade växterna så att skadedjuren inte sprider sig till andra plantor i närheten.
  • Köp ett biologiskt bekämpningsmedel med nematoder i. De brukar finnas i trädgårdsaffärer. Tänk på att även behandla växter som är inom flygavstånd till den angripne växten, de kan också vara drabbade.

Källa: Antecimex, Stick.se

Annons