Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Familjen lärde sig odla i tv

15 mar, 2022 
Cecilia Lindberg
Familjen Paciello i TV4:s program En bondgård mitt i stan.
Lina och hennes familj drog högsta vinsten när de kom med i TV4s En bondgård mitt i stan. Innan tv-serien bestod deras trädgård mest av gräs. Nu finns här produktiva grönsaksland, ett hönshus, ett vaktelhus och ett fint växthus. Familjen har lärt sig att odla och älskar det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tidigt förra våren fick familjen Paciello veta att de kommit med i TV4:s serie En bondgård mitt i stan där tre familjers uppdrag var att anlägga små självförsörjande bondgårdar med både odlingar och djur i sina egna stadsträdgårdar. Till hjälp hade de experter på odling och djurhållning – odlingsprofilen Sara Bäckmo och ekobonden Johan Widing. Familjerna följdes av ett tv-team under sex månader.

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Drömde om cityfarming och att börja odla

– Det var så coolt, säger Lina. Jag hade drömt om att odla i stan, hade tittat på instagramkonton och laddat ner bilder om cityfarming. Så att komma med i det här tv-programmet var verkligen en dröm som slog in.

Familjen Paciellos köksträdgård med odlingsbäddar och växthus.
Här har familjen skördat allt från gurka och squash till vaxbönor, bondbönor, morötter, purjo, rädisor, bladpersilja och en hel del annat.

Lina, hennes man Eddie och barnen Alma och Angelo bor i en villa i Älvsjö söder om Stockholm. Ingen av dem hade odlat förut, och nu fick de en rivstart. Under våren började de så tidigt och förodlade för att ha plantor redo att sätta ut så snart det var möjligt.

Annons

Började odla spenat – bra för nybörjare

Det första de odlade var spenat i plastlådor utomhus medan det fortfarande var kallt. Odlingsprofilen Sara Bäckmo kom med råd och idéer.

Läs mer och beställ magasinet här

– Det var guld att ha henne som coach, säger Lina. Hon är kunnig och inspirerande och lärde oss mycket. Som att börja odla tidigt och sluta sent. Det var fantastiskt att kunna förlita sig på henne utan att hon bestämde vad vi skulle göra.

Palmkål trivs i halmbalar

Nu står vi i familjens trädgård en solig dag i oktober. Det finns fortfarande växter att skörda. Persilja, gräslök och koriander bland annat, och flera olika sorters kål. Stora bestånd av palmkål växer i halmbalar.

Annons

– Det var Saras idé att vi skulle odla i halmbalar. Där trivs kålen bra och kommer att växa långt in på vintern.

Sommaren blev händelserik för familjen Paciello.

– Förutom odlingarna har vi ju haft flera olika djur. Först kom lammen som blivit bortstötta av sin mamma.

Ett bord fyllt av nyskördade grönsaker och rotfrukter.
Skördelycka! Massor av rotfrukter blev det.

Lamm, hönor och vaktlar i villaträdgård

Johan Widing som är tv-serienscdjurexpert levererade lammen och berättade hur de skulle flaskmatas och skötas. Lammen blev högt älskade av familjen, men var tvungna att flytta när de blev större. Senare kom hönorna, vaktlarna och kaninerna. Tre hönor och några vaktlar finns fortfarande kvar hos familjen. De ger ägg och gödsel till odlingarna.

Annons

– När halmbalarna kom hade vi redan djur här, och då kändes det verkligen som en bondgård. Min man Eddie som vuxit upp på en bondgård i Venezuela kände sig som hemma och bara njöt.

Lina har också lantliga rötter. Hennes pappa kommer från en stor konstnärlig italiensk familj, och hon har ofta varit hos släktingar på italienska landsbygden. Därifrån minns hon härliga tomatodlingar och kacklande höns.

Trädgård mitt i stan istället för att flytta till landet

– Så jag återknyter också till min barndom. Och det är fantastiskt att det går att göra så här mycket i en trädgård i stan. Ibland har vi funderat på att flytta ut på landet, men nu tycker vi att vi kan stanna och skapa det vi vill här. Fast vi har planer på att odla stapelgrönsaker som potatis och lök på min mammas lantställe.

Hjärtinfarkt och stress fick dem att dra ner på tempot

För en tid sedan gick Lina in i väggen och Eddie fick en liten hjärtinfarkt. Därför vill de dra ner på tempot och leva lugnare. Bägge jobbar numera i familjeföretaget Gröna Gredelina som tillverkar naturliga produkter för kropp och hem.

Annons

Här odlar vi

Vem: Lina Paciello, Eddie Calderon och barnen Alma och Angelo.
Gör:
Lina har grundat företaget Gröna Gredelina som säljer och tillverkar hållbara hushållsprodukter. Här jobbar hon och Eddie.
Var:
Älvsjö i Stockholm.
Zon:
2
Tomt:
800 kvm varav grönsaksodling 80 kvm. Favoritväxter: Tomater, basilika, koriander, spenat.
Instagram: @linapaciello

Odling skapar lugn och hållbarhet

– Vi jobbar hållbart, traditionellt och naturligt, säger Lina. Det är så jag tänker om trädgård också. Det är tidlöst och hållbart om man odlar ekologiskt och tar tillvara allt man kan. Löv, gräs och gödsel från fåglarna – jag älskar det kretsloppet. Och odlandet skapar lugn och jordar oss, det är precis vad vi behöver.

Att börja odla har betytt mycket för Lina och familjen. Och det har varit spännande att dela ett gemensamt projekt.

– Det var härligt med ett äventyr i coronatiden. Förutom allt som hände med odlingarna och djuren dök ett supertrevligt tv-team upp i trädgården med jämna mellanrum.

Grannarna har också varit intresserade och tyckte det var roligt med projektet, så det har gett oss positiva kontakter med dem. Lina är den i familjen som mest helhjärtat tar med sig odlandet in i framtiden.

Annons

– Det här är bland det bästa jag har varit med om, säger hon. Lite känns det som om något fattades i livet innan jag började odla.

Fortsätter att odla prydnadsväxter och grönsaker

När TV4 frågade om de skulle återställa trädgården när inspelningarna var över blev svaret från familjen Paciello ett självklart nej. Och nu ser Lina fram emot en ny odlingssäsong. Hon tänker odla både prydnadsväxter och grönsaker.

Gör chimichurri av koriandern

– Jag vill ha massor av koriander, vi gör chimichurri av den. Tomaterna gick jättebra så de ska jag satsa extra på för att kunna konservera och spara. Och så tänker jag odla bönor och mycket basilika. Vi kommer att fortsätta odla en del i halmbalar. Men majsen skippar vi, den tog för stor plats och gav liten skörd.

Familjen blev tv-kändisar

Och till sist, hur känns det att ha blivit tv-kändisar?

– Inget särskilt egentligen. Mina följare på Instagram vet ju om det här och skriver snälla kommentarer. Alma har fått några kommentarer i skolan och Eddie blev igenkänd när han skulle köpa kebab – men annars inget dramatiskt, säger Linda.

Familjen Paciellos chimichurri

Chimichurri
  • 2 knippen färsk persilja
  • ½ knippe färsk koriander
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 1½ msk finhackad röd chili 1 msk rökt paprika
  • 3 msk torkad oregano salt och peppar
  • 1 glas olivolja, extra virgin ½ glas rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Hacka persilja, koriander och vitlök. Mixa ihop i en skål.
  2. Tillsätt chili, rökt paprika och oregano. Därefter salt och peppar efter smak. Häll allt i en kokt och steriliserad glasburk om du vill förvara det längre.
  3. Tillsätt olivolja och vinäger allra sist. Stäng burken och se till att olja täcker allting hela vägen upp. Förvara svalt och mörkt.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons