Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Så gör du juliga växtarrangemang – med krukor och vaser från loppis

30 nov, 2020 
Pernilla Nilsson
Matilda Svensson
Egna växtarrangemang brukar vara de allra finaste. Dags att kika in längst bak i skåpen och ta en vända till din favoritloppis. Där gömmer sig säkert något som kan fungera som vas eller större planteringskärl.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Amaryllisen – julens primadonna

Aprikosa och vita amaryllis i glasvas på trästol.

Amaryllisen får gärna ta den plats hon förtjänar. En enkel glasvas dekorerad med vackra band och snören passar perfekt. Placera på en äldre stol – eller piedestal – och du har julens vackraste blickfång.

Mängder med amaryllis på lök blir fina tillsammans i en ruff trälåda.

Amaryllis och grankvistar i trälåda.

Sätt gummiband – eller tejp – runt stjälken så att den inte rullar upp sig. För att förhindra att stjälken knäcks kan du trä i en blomsterpinne.

Annons

När det börjar lacka mot jul kan du köpa ett par amaryllis som snitt och hänga upp dem upp och ner i ett fönster eller över bordet. Häll vatten i den ihåliga stjälken – den blommar fint och håller sig ett par veckor.

Tips!

Ställ snittamaryllisen svalare under natten så håller den sig längre.

Gröna kvistar

Enkla vintergröna kvistar i olika glasvaser ger skön skogskänsla inomhus.

Annons
Zinkbalja.
Perfekt för ett utearrangemang med en massa grönt. Den 30 cm höga zinkbaljan värderar Växjö Auktionskammare till 500 kronor.
6 bruna stengodskrus från Höganäs.
klassiska stengodskrus och byttor från Höganäs hittar man ofta på loppis, inte minst i de södra delarna av Sverige. De här sex från 1900-talets första hälft värderar Auktionshuset Thelin & Johansson till 600kr.
Annons
Två sockerlådor i trä.
Funkar till allt. Gamla trälådor är bra till förvaring men kanske ännu bättre att sätta ett gäng julblommor i. De här två värderade Växjö Auktionskammare till 500 kronor men den som la det vinnande budet fick dem för bara hälften.
Potta i gräddgul emalj från Kockums.
Nya användningsområden. Varför inte använda en gammal Kockumsskål – eller potta – för en egenkomponerad julgrupp med väldoftande hyacint och ståtlig amaryllis? Pottan såldes med en kaffekanna och en bytta och tillsammans fick föremålen en värdering på 400 kr av Auktionshuset Thelin & Johansson.
Annons
Annons