Loppisfynda julklapparna
– här är proffsens bästa tips

Porträtt av Clara Lidström, också kände som UnderbaraClara.
Vad vill några av landets mest träffsäkra loppisjägare ha i julklapp, och vad ger de bort? Allt mellan himmel och jord visar det sig, men med en gemensam nämnare – inga nya prylar, bara det redan använda duger.

Linda Hansson och Louise Lemming: ”Tidlösa klassiker”

Stylister inom främst inredning. De driver bland annat vintagefabriken.se som är en webbshop och ett stylingkoncept med fokus på vintage och hållbarhet. Deras blogg hittar du på lovelylife.se.

Linda Hansson och Louise Lemming porträtterade framför en

Topp 3 på er önskelista till jul?

– En vacker klyftvas eller ett klyftfat formgivet av Anna-Lisa Thomson för Upsala-Ekeby.

Klyftvas formgiven av Anna-Lisa Thomson för Upsala-Ekeby.

Anna-Lisa Thomsons klyftvas för Upsala-Ekeby har Garpenhus Auktioner värderat till 500 kr.

– Grönt ytterfoder från tidigt 1900-tal från Gustavsberg eller Rörstrand med dekorativt ekbladsmönster. Jag har ett hemma som jag älskar, men som dessvärre är ganska defekt, säger Louise. Drömmen skulle vara ett i perfekt skick!

– Ett nätt skåp med glasdörrar i engelsk stil att förvara finheter i, säger Linda.

Bästa second hand-gåvan?

– Vi satsar på tidlösa klassiker i mässing – väggljusstakar, dekorativa fat i form av blad eller snäckskal och nattljusstakar. Porslin är också en bra present. Har du någorlunda koll på vad personen som ska få presenten har för stil är det lätt att botanisera bland både romantiska serier som Musselmalet, mer rustika 40-talsvarianter från Upsala-Ekeby eller Gefle och retroklassiker som Stig Lindbergs många serier för Gustavsberg. Det behöver långt ifrån vara en hel servis, en tekopp med fat eller en vacker assiett att lägga smycken på är en prima julklapp. Dessutom är det enklare att fynda en udda del.

Vitrinskåp.

Kanske kan det här engelska vitrinskåpet från mitten av 1900-talet passa Linda? Gomér & Andersson har satt ett värde på 1 000 kr på det.

– Vackra vaser är en annan sak en nästan inte kan få för många av, med andra ord en bra second hand-present som passar många!

Viktigaste julpyntet?

– Adventsljusstaken och adventsstjärnan!

Er favoritbutik så här års?

– Vi tycker att julmarknader hör till och försöker besöka åtminstone ett par under juletid, till exempel på Rosendal eller Zetas. Men det allra bästa vore förstås om det gick att besöka en jul- och loppis/antikmarknad i kombination. Den ultimata marknaden med både mat, blommor, hantverk och vintage! Och en stor portion julstämning förstås. Vi vet inte om denna typ av marknad finns här i Sverige, kanske får vi helt enkelt starta den, haha!

Clara Lidström: ”Håll utkik efter vackra textilier”

Skribent, författare, fotograf och stylist. Driver bloggen underbaraclaras.se och Instagramkontot @underbaraboning.

Porträtt av Clara Lidström som bland annat driver bloggen underbaraclara.se.

Topp 3 på din önskelista?

Kruka i majolika.

Majolika till Clara? Ytterfoder från Rörstrand och tidigt 1900-tal. Det klubbades för 350 kr hos Stadsauktion Sundsvall.

– Någonting hemstickat. Som liten hade jag lyxen att ha en mormor och mamma som stickade åt mig. Nu har jag ingen som stickar åt mig längre, men jag drömmer fortfarande om något hemstickat. Som det finns så mycket kärlek nedlagt i – och som har en osviklig kvalitet. Om inte annat kanske jag kan få en stickkurs i julklapp, så jag kan lära mig sticka själv?

– Ett presentkort på någon mysig restaurang att gå på med min man.

– Krukor eller serveringsfat i majolika som jag samlar på.

Bästa second hand-gåvan?

Plåtburkar fyndade på loppis.

En snygg samling plåtburkar som Auktionshuset Thelin & Johansson har värderat till 400 kr.

– Håll utkik efter vackra textilier. Linnedukar, monogramprydda kuddar eller vävda handdukar. Passar i många hem och har en fantastisk kvalitet. Ett år fick jag linnehanddukar med mina egna initialer på som min faster hade råkat hitta ett dussin av på loppis. En underbar gåva!

– Jag gillar också att köpa fina plåt- eller glasburkar på loppis och fylla med hemlagat. Saffransskorpor, lingonsylt eller picklade grönsaker. Trevligt både att ge och få.

Viktigaste julpyntet?

– Jag har en samling gamla julgranskulor som har hedersplatsen i granen. Dessutom tomtebonader och girlander som jag hittat på loppisar och antikaffärer under åren. Dem vill jag inte vara utan.

Bästa second hand-butiken i juletid?

– Röda korsets Umeå julmarknad brukar vara riktigt bra. Dessutom kan jag tipsa om Tradera. Där finns mycket antikt julpynt att buda på!

Weronica Fremenius: ”Finns verkligen något för alla”

Driver bloggen Living by W på weronica.daysweekends.com och Instagramkontot @baravackrating.

Porträtt av Weronica Fremenius som bland annat driver bloggen Living by W.

Topp 3 på önskelistan?

– Snälla tomten fyll säcken med ett grönt ytterfoder Ellips av Arthur Percy för Gullaskruf, en pumpa ur serien Winter Garden av Gunnel Sahlin för Kosta Boda och något vackert 30-talstenn, som en vas av Sylvia Stave för C.G. Hallberg.

Arthur Percys Ellips för Gullaskruf.

Du ska ha väldig tur för att hitta Arthur Percys Ellips för Gullaskruf på loppis. På auktion brukar det uppskattade värdet ligga på flera tusen kronor.

Bästa second hand-gåvan?

– Det finns verkligen något för alla. Grundregeln är att ha lite koll på vad folk önskar sig. Framför allt tycker jag att man ska våga köpa saker på andrahandsmarknaden för att ge bort. Det finns inga kvitton där byte är möjligt, men det blir desto mer personliga gåvor. Glöm inte heller alla redan brukade krukor som finns när du ska ge bort blommor i jultid, eller gamla plåtaskar som du kan fylla med hemgjord kola.

Julpyntet du inte kan vara utan?

Jultallrikar från 20- och 30-talet tillverkade av Royal Copenhagen samt Bing & Grondahl.

Sätter stämningen. Jultallrikar från 20- och 30-talet tillverkade hos Royal Copenhagen samt Bing & Grøndahl.

– Jag vill slå ett slag för svensk hemslöjd som i halmdekorationer, klassiska kulljusstakar och hemvävda dukar till julbordet. Till glöggminglet blir äldre tiders samlartallrikar med julmotiv perfekta assietter.

Din second hand-butik i juletid?

– De stora välgörenhetsbutikerna brukar arrangera julmarknader. Det är ofta välbesökta tillställningar där det gäller att hänga på låset. Ta med tålamod och en och annan pepparkaka för energinivån.

Foto: Respektive auktionshus, TT

11 klassiska juldekorationer att fynda i andra hand