Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

11 klassiska juldekorationer att fynda på loppis

03 dec, 2019 
Lovisa Svedlund
Kollage av klassiskt luciatåg och julbockar av halm.
Vad kan vara roligare än att hitta de där magiskt knäppa, fina eller klassiska juldekorationerna gömda i en dammig låda på din lokala second hand? Vi listar klassiskt julpynt att leta efter på vinterloppis!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vill du vara både klimatsmart, ekonomisk och lite unik i jul? Då är det perfekt att leta dekorationer på loppis eller second hand. Fynda något fint till dukningen, ett rött band till apelsindekorationen eller varför inte ett klassiskt änglaspel?

Se också: 9 klassiska juldekorationer att fynda på loppis

9 klassiska juldekorationerBrand logo
9 klassiska juldekorationer

Vi har listat 11 klassiska dekorationer och pysselprylar till jul, som du garanterat kan köpa i andra hand. Bege dig till din närmsta second hand-butik, gå in på nätets andrahandssajter eller hitta din lokala antikhandlare – så kan du räkna med att bli minst en julfavorit rikare.

Annons

1. Juliga träljusstakar på loppis

En röd träljustake är alltid roligt att ta fram till jul. De finns i flera varianter, till exempel den här med gröna målade kvistar eller de klassiskt röda med kulor staplade på varandra.

2. Antika tomtar

Tomtar från förr har ofta det perfekt melankoliska eller finurliga draget.
Annons
Ljusstakar med tomtar att köpa på second hand.

Visst är de lite äldre tomtarna så fina!? ofta har de ett charmigt stråk av melankoli, precis så som vi tänker att den äldre tidens tomte kände sig i kylan. Tomtar som bär upp julens blomma i en kruka eller tar hand om lilla ljuset i fönstret kan du med största sannolikhet hitta på loppis!

3. Änglaspelet – bästa loppisfyndet

Änglaspelet vill man inte missa till jul – ett säkert kort på second hand.

Ett klassisk änglaspel borde finnas i varje hem till jul. Förutom änglaspelet finns många andra pinglande dekorationer som hör julen till. Girlanger med klockor eller skira metalldekorationer till granen hör definitivt också till julsakerna du kan hitta på loppis och andrahandssajter.

Annons
Girlang med klockor.
Girlanger med klockor eller flaggor är en kär klassiker till jul.

4. Jultextil - perfekt för loppis

Grövre textilier med lantliga inslag är fint till jul. Foto: TT
Annons
Linneservett till juldukningen.

Gedigna textilier vill vi alltid ta fram vid jul. Men linnedukar eller tygservetter kostar ofta en rejäl slant i handeln. Perfekt att därför leta second hand efter det stärkta linnet eller broderade löparna. Viss blir det fint som här, att bara använda en gammeldags kökshandduk som tygservett? Juldukar, julgransmatta och bonader är andra jultextilier perfekta att leta efter på loppis.

Julduk eller jullöpare som man lägger på bordet till jul.
Löpare och juldukar finns ofta i en gömma på kyrkans second hand.
Annons

5. Pepparkaksformar från second hand

Pepparkaksformar att använda när man bakar till jul.

Pepparkaksformar i metall använder man inte många gånger per år men det är roligt att ha en uppsättning av fina figurer när det väl drar ihop sig till pepparkaksbaket. Formarna i metall går att rengöra riktigt på samma smarta sätt som bestick – alltså perfekta julfyndet på loppis.

6. Julporslin

glöggmuggar med glögg och apelsin i.
Glöggmuggar använder man sällan så klimatsmart är att leta på loppis. Foto: TT
Passa på att fynda ett nytt fat till jul. Foto: TT

Glöggmuggar använder vi kanske inte heller så många gånger per år, perfekt att fynda billigt och återvunnet. Och visst kan julen också vara en rolig tid att fylla på med vackra fat, tallrikar, karaffer eller bestick? Som den här fina silverbrickan att lägga pepparkakor på. Du hittar den garanterat på kyrkans secondhandaffär.

Annons

6. Halmfigurer

Halmfigur som man kan hänga i fönstret.
Halmfigurer är en klassisk dekoration att ta fram i december. Foto: TT
Halmbock och halmgris framför kakelugn.
Foto: TT

Vad hör december till mer än traditionella halmfigurer som får oss att tänka på riktiga Bullerbyn-jular?! Här kan du komma undan riktigt billigt. Passa på att fynda återvunna smådekorationer till granen eller ett fint halmverk att hänga i fönstret.

Annons

7. Julgransdekorationer från loppis

Antikt julpynt i starka farger.
Julpynt från tidigt 1900-tal är oväntat nog ofta grällt och tokigt, så kul! Foto: TT
Ljushallare att sätta i granen för levande ljus.
Levande ljus i granen kan bli otroligt stämningsfullt. Foto: TT
Annons

Något som också brukar gå att hitta på second hand är dekorationer till granen. Julkulor och porslinsfigurer från äldre dagar kan ofta vara oväntat grälla och tokiga, som den här sura jultomten. Ett gäng ljushållare att sätta i granen brukar också gå bra att köpa i andra hand.

8. Adventsstjärnor

Adevsnattjarna i gammal stil som heter proletarstjarna.
Den klassiska "Proletärstjärnan" finns ofta hos andrahands-sajter. Foto: TT
Adventsstkarna i gammal stil av naver.
Näverstjärnor är en klassiker vi gillar att ta fram till jul. Foto: TT


Är du trött på din förra adventsstjärna eller vill du utöka med stjärnor i fler fönster? Stjärnor finns det gott om på andrahandsmarknaden och vill du hitta en klassisk variant, som den här så kallade "proletärstjärnan" kan du definitivt fynda på second hand. Stjärnan av näver eller halm är ett lika säkert fynd.

Annons

9. Klassisk julkrubba

Klassisk julkrubba med josef, maria och jesusbarnet.

En klassisk julkrubba kan du med stor säkerhet hitta i andra hand. Kanske vill du ha en likadan som din mormor hade när du var liten, eller en mer modern version i år?

10. Röda band och krukor till julplantering

julplantering i tennkruka.
Fint och kreativt att plantera julgruppen i ett tennkärl.
Annons
Apelsiner med nejlikor som är ett julpyssel.
Band och annat pyssel är perfekt att hitta i andrahands-handeln.


Julpyssel är något vi gärna ägnar de mörka decemberdagarna åt. Varför inte leta i second-hand butiker efter sådant som kan passa i pysselhörnan? Leta i lådorna efter prydligt ihoprullade band, tennkrukor eller en blompinnar med fina julfigurer.

11. Designklassiker till jul

"Adventsbarn" som designades år 1980 har blivit en julklassiker i många hem. Foto: Royal design.

Juldekorationer som känns fina år ut och år in är en riktigt bra investeringar. Ofta kan man hitta riktiga designklassiker till julen på antikaffärer eller andrahandssajter på nätet.

Annons