Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Fläta ett litet pilstaket – 8 enkla steg

27 feb, 2023 
Tina Brok
Gör ett eget pilstaket till rabatten.
Du gör ett eget pilstaket både snabbt och enkelt själv!
Pil är ett material som passar förträffligt i en trädgård och att fläta i pil är verkligen roligt. Ett litet staket är ganska snabbt gjort och blir så fint!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det låga pilstaketet är vackert som rabattkant, till upphöjda bäddar, att dela in köksträdgården med eller till andra ställen där man vill ha en kant som känns naturlig. Vi visar hur du enkelt gör ett själv!

Se också :Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Se också :Enkla grönsaker att odla på balkongen

Du behöver

  • Kraftiga pinnar som ska fungera som ”stolpar”. Längden på dem ska vara den höjd du önskar på staketet plus 15–20 centimeter. Använd inte färska pinnar, de kan slå rot.
  • Böjliga, tunna pilvidjor att fläta med, cirka 1–1,2 meter långa. Här används cirka 0,5 kilo för en staketsektion på 30 cm höjd och 80 cm längd. Ofta används pil som torkat och sedan blötläggas för att bli mjuka. Färsk pil krymper när den torkar.
  • Hammare.
  • Sekatör.

Tänk på!

Packa flätningen efter hand för att få den jämn och undvika glipor.

Steg 1

Detta staket har tre sidor, men du kan naturligtvis göra fler sidor, bara en enda rak kant eller en rundad form utan hörn.

Så gör du ett pilstaket, steg 1.
Steg 1.

Lägg de kraftigare ”stolp-pinnarna” på marken som en markering var du ska ha ditt pilstaket. Sätt en pinne i vardera hörn och fördela därefter pinnar så de kommer ungefär med en handbredds mellanrum. Slå ner pinnarna i jorden med hammaren. Sätt därefter i ytterligare en vid sidan av de första så fundamentet blir stadigt. Sätt med fördel tre pinnar i hörnorna, eller i slutet och början om du bara har rak kant.

Annons

Steg 2

Starta flätningen med de tunnare vidjorna. Börja någonstans mitt på en sida och lägg den tjocka ändan av vidjan bakom en stolpe så en bit av ändan sticker in på baksidan. Fläta vidjan framför en stolpe och vidare bakom nästa stolpe. Ta nu ännu en vidja och placera den tjocka ändan under den första vidjan vid stolpen på baksidan av staketet så en bit av ändan sticker in på baksidan. Fläta de båda vidjorna tillsammans framför en stolpe och bakom nästa stolpe. Lägg nu till ytterligare en vidja, placera den tjocka ändan under de andra två på baksidan av stolpen och fläta dem alla tillsammans framför en stolpe och bakom nästa. Detta är tekniken: Varje gång pilvidjorna är bakom en stolpe tas en ny vidja med i flätningen.

Så gör du ett pilstaket, steg 2.
Steg 2.

Steg 3

Så här flätas det i hörnen: Kommer du från baksidan så sno vidjorna en extra gång runt hörnstolparna. Kommer du från framsidan ska du bara fläta som om det är en vanlig stolpe. Var uppmärksam så inte hörnstolparna börja luta inåt, pressa dem lite utåt varje gång du flätar runt dem.

Annons
Så gör du ett pilstaket, steg 3.
Steg 3.
Så gör du ett pilstaket, tredje steget.
Steg 3.
Annons

Steg 4

När du kommer till den öppna sidan, håll stadigt i ändstolpen och sno vidjebunten runt den, ta en ny vidja med och fläta sedan tillbaka på motsatt håll. Så här gör man om man bara har en enda räcka, till exempel vill fläta en kant längs en trädgårdsgång.

Så gör du ett pilstaket, steg 4.
Steg 4.

Steg 5

När staketet fått önskad höjd ska en specialkant flätas i toppen. Den flätas som kryss mellan stolparna och är mer stabil och hållbar. Starta på baksidan vid stolpen innan ändstolpen. Tag med två nya vidjor i flätningen och låt hälften sticka ut på var sida. Sno vidjorna runt ändstolpen och tillbaka, så den ena änden av bunten nu är på framsidan av staketet och den andra på baksidan.

Annons
Så gör du ett pilstaket, steg 5.
Steg 5.

Steg 6

Du har nu två buntar av vidjor som du kan fläta med. För buntarna på vardera sida av stolparna och låt dem sedan korsa varandra. Fortsätt på detta sätt så vidjorna korsar varandra mellan varje stolpe. Varje gång du är på baksidan av staketet, vid en stolpe, tar du med en ny vidja i den bunten precis som du gjorde när du flätade själva staketet.

Så gör du ett pilstaket, steg 6.
Steg 6.

Steg 7

När du närmar dig den tredje sista stolpen ska du inte längre ta med nya vidjor i flätningen, utan fläta färdigt med de du har. De tunna ändar du har kvar till sist fäster du genom att sno dem om en stolpe, vända tillbaka och sticka/väva ner i flätningen. Låt en liten bit sticka ut på baksidan.

Annons
Så gör du ett pilstaket, steg 7.
Steg 7.

Steg 8

Så gör du ett pilstaket, åttonde steget.
Steg 8.

Avslutningsvis ska alla utstickande ändar och tunna spetsar klippas av. Klipp inte för snålt om du använder färsk pil, eftersom den krymper. Korta stolppinnarna men lämna ungefär lika mycket som ett flätat varv mäter, så flätningen inte riskerar halka över och gå upp.

Annons
Så gör du ett pilstaket, steg 8.
Steg 8 – snyggt och prydligt även sett från ovan.
Annons