Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Dags för första sådderna – så lyckas du med försådden

10 mar, 2022 
Anni Jähde
Allt du behöver för att lyckas med försådden.
Härliga tider – såtider! Skaffa odlingstråg, krukor och tillbehör efter vad du ska så, men också med tanke på vilken plats du har till ditt förfogande.
Med ljusets återkomst är såperioden här för dig som vill förkultivera. Men vad behövs för att lyckas med försådden? Vi guidar bland krukor, tråg och tillbehör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pluggbrätte och pluggbox till försådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Plastbrätte utformat med tätt sittande små celler där man får plats med många plantor på liten yta. När plantan växer formas roten efter cellen, och blir en så kallad pluggplanta. Plantorna trycks sedan ut ur brättet utan att rötterna skadas och planteras sedan lätt om i större krukor eller ute på friland.

Växtbelysning till förkultivering

Försådd under växtbelysning.

Tidig sådd ställer krav på extra ljuskällor. Det ljus som kommer in via fönster eller vanliga lampor är inte tillräckligt. Många olika typer av växtbelysning finns att köpa, och det är en bra investering för att få kompakta, stabila plantor.

Annons

Värmematta för att förbättra sådd

Ger en bra skjuts för att få frön att gro. Höjer jordens värme till 25 grader. Mattan tas bort närplantorna fått några bladpar.

Bevattningsmatta till försådden

Bevattningsmatta till försådden.

Ger jämn fukt underifrån till dina sådder. Kallas också kapillärmatta – växternas rötter suger upp vattnet men bara så mycket de behöver och jorden blir inte genomsur. Läggs på brickor eller särskilda brätten med kanaler som är vattenfyllda.

Annons

Läs mer och beställ magasinet här

Olika kärl att förkultivera i – experternas favoriter

Torvbriketter till försådd

Förså i torvbriketter.

Istället för såjord. Briketterna sväller upp när de vattnas. Du sår ett par fröer i varje brikett. När plantorna har vuxit till sig kan briketten planteras direkt i kruka eller ut på friland.

Annons

Miljökrukor till försådden

Små groddar växer i miljökrukor.

Allt fler miljökrukor kommer på marknaden. Nedbrytbara som kan komposteras efter användning, men ändå är tillräckligt stabila för att kunna återanvändas. Inte lämpliga att låta vara kvar vid utplantering så som fiberkrukorna är.

Förså i fiberkruka

Fiberkruka med försådd i.

Rötterna får syre tack vare det genomsläppliga materialet och växer lätt igenom. Kan sättas direkt ut på växtplatsen eller i större krukor – krukan förmultnar.

Annons

Förkultivera i fyrkantiga krukor sparar plats

Fyrkantiga krukor till försådden sparar plats.

Med fyrkantig form på krukorna sparar man mycket plats, och små krukor som sitter ihop som celler är extra platseffektivt. I dem bör du så samma sort, eller sorter som har samma skötselbehov och ska planteras om samtidigt.

Gör egna odlingskärl till sådden

Specialkärl på marknaden är utarbetade för allra bästa såresultat, men man kommer faktiskt långt med sådant man har hemma i sopsorteringshinkarna.

Annons
Flera olika förpackningar som kan användas som kärl till försådden.

Det går att så i till exempel mjölkkartonger, plastförpackningar du köpt bär, tomater eller druvor i, egengjorda papperskrukor och alla typer av låga plast- eller metallkärl. Gör avrinningshål, utan sådana måste man vara ytterst försiktig med vattningen. Små plantors rötter är känsliga och ruttnar snabbt om jorden är för blöt, och då finns ingen chans att rädda sådden.

Täcke till fröer som ska börja gro

Ljusgroende fröer som ska försås.

En del fröer ska inte ha jord över sig utan gror bara om de får ljus, så kallat ljusgroende fröer. Ett lager vermikulit, som släpper genom ljus, på jorden hjälper till att hålla fukten kvar på ytan som annars torkar fort.

Annons

Jordförbättra sådden

Vermikulit (som på bilden) och perlit gör jorden luftig och hjälper till att hålla kvar fukt, vilket är bra för frösådder.

Miniväxthus till försådden

Egentligen inte mer än ett tråg för krukor eller bredsådd med ett tillhörande genomskinligt lock. Finns i många utföranden och storlekar. Locket gör att sådden får värme och fukten hålls kvar. Det blir en gynnsam miljö för att få fröer att gro och sedan växa.

Annons