Föröka dina rosor med sommarsticklingar

Rosor.

Foto: Malin Björkholm

Sticklingar tar du på sommaren, i juli, på plantor som är livskraftiga och friska. Det är en något svårare metod, men absolut värd att prova! Moderna ros- sorter är svårare – och Spinosissima- Gruppen går inte. Lättare att lyckas med är bland andra ’New Dawn’, honungsrosor och historiska rosor.
Stickling från ros.

Foto: Malin Björkholm

Sommarsticklingar på rosor – väl värt att prova

1. Bryt loss en gren, helst en som det har funnits blommor på. Sådana grenar är mest ”laddade”. Se till så att du får med en så kallad klack.

Stickling från ros.

Foto: Malin Björkholm

2. Det här är lagom längd på sticklingen. I höjd med tummen har ett bladpar tagits bort.

Stickling från ros.

Foto: Malin Björkholm

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor
2:57

Efter reklamen: Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

(2:57)

Slå på ljud

3. Klipp bort topp- bladet och halvera de andra bladen.

Stickling från ros.

Foto: Malin Björkholm

4. Jorden ska vara ganska mager. Blanda 13 såjord med 23 0,8-grus. Eventuellt med lite perlit i för att hålla fukten. Sätt 4–5 sticklingar cirka 1 cm från ytterkanten på en plastkruka (gärna svart), där får sticklingarna lite extra värme.

Stickling i plastpåse.

Foto: Malin Björkholm

Föröka dina rosor - tre olika metoder

5. Fukta jorden – den ska vara våt men inte blöt, annars ruttnar sticklingarna. Sätt en plastpåse över krukan. Klipp av hörnen för ventilation. Sticklingarna ska vara vridna så att bladen inte ligger mot plastpåsen. Ställ krukan i vandrande skugga. Undvik stark sol.

6. Nu behövs ingen vattning på månader, för mycket vatten är den största faran. Titta då och då under krukan om fina små rötter söker sig ut genom hålen – då har du lyckats! Plantera om sticklingarna med varsam hand. Använd en sked för att få upp sticklingen utan att rötterna skadas.