Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Föröka dina rosor med sommarsticklingar

04 jul, 2017 
Allers redaktion
Anni Jähde
Rosor.
Foto: Malin Björkholm
Sticklingar av rosor tar du på sommaren, i juli, på plantor som är livskraftiga och friska. Det är en något svårare metod, men absolut värd att prova! Moderna ros- sorter är svårare – och Spinosissima- Gruppen går inte. Lättare att lyckas med är bland andra ’New Dawn’, honungsrosor och historiska rosor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Stickling från ros.
Foto: Malin Björkholm

Sticklingar på rosor – så gör du steg-för-steg

1. Bryt loss en gren, helst en som det har funnits blommor på. Sådana grenar är mest ”laddade”. Se till så att du får med en så kallad klack.

Stickling från ros.
Foto: Malin Björkholm

2. Det här är lagom längd på sticklingen. I höjd med tummen har ett bladpar tagits bort.

Annons
Stickling från ros.
Foto: Malin Björkholm
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommorBrand logo
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor
Annons

3. Klipp bort topp- bladet och halvera de andra bladen.

Stickling från ros.
Foto: Malin Björkholm

4. Jorden ska vara ganska mager. Blanda 13 såjord med 23 0,8-grus. Eventuellt med lite perlit i för att hålla fukten. Sätt 4–5 sticklingar cirka 1 cm från ytterkanten på en plastkruka (gärna svart), där får sticklingarna lite extra värme.

Stickling i plastpåse.
Foto: Malin Björkholm
Annons

5. Fukta jorden – den ska vara våt men inte blöt, annars ruttnar sticklingarna. Sätt en plastpåse över krukan. Klipp av hörnen för ventilation. Sticklingarna ska vara vridna så att bladen inte ligger mot plastpåsen. Ställ krukan i vandrande skugga. Undvik stark sol.

6. Nu behövs ingen vattning på månader, för mycket vatten är den största faran. Titta då och då under krukan om fina små rötter söker sig ut genom hålen – då har du lyckats! Plantera om sticklingarna med varsam hand. Använd en sked för att få upp sticklingen utan att rötterna skadas.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons