Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Spara frukt och bär nu och ge till småfåglarna i vinter

07 okt, 2021 
Marcus Alm
Frukter och bär kan plockas nu och sparas till vintern när småfåglarna behöver dem.
Passa på att dra nytta av höstens överflöd av bär och frukt. Plocka och spara det du hittar, och ge till trädgårdens småfåglar i vinter när de behöver dem som mest. Detta vill de olika fåglarna ha i vinter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När du matar trädgårdens småfåglar på vintern så hjälper du dem att klara den kalla, hårda tiden. Dessutom får du njuta av en levande trädgård med söta små fåglar som lever loppan. På vintern blir det svårare för de fåglar som inte lämnar Norden att överleva, medan det på hösten är ett stort överflöd av frukter och bär som de kan äta.

Gör dem – och din trädgård – en tjänst genom att samla in överflöd nu och spara på till vintern. Småfåglarna kommer vara tacksamma när utbudet av mat minskar i naturen i övrigt.

Så gör du egen fågelmatBrand logo
Så gör du egen fågelmat

Spara bär och frukter på hösten till fåglarna i vinter

Titta runt dig och du kommer se mängder av fågelmat i naturen på hösten. Rönnbär, som verkligen är överallt, ruttnar om de får ligga kvar utomhus. Om du istället plockar dem och fryser in dem så håller de till vintern och blir god och nyttig föda för bland annat olika trastar, sidensvans och tallbit.

Annons
Rönnbär som plockas i höst blir bra mat till småfåglar i vinter.

På hösten syns även nypon som en röd liten lampa i buskar omkring oss. Precis som med rönnbären kan du plocka och frysa in dem – eller till och med torka dem – och trädgårdens mesar och trastar kommer kvittra av lycka i vinter!

Höstäpplen och annan frukt som päron ska inte gå till spillo. Plocka fallfrukten som du inte själv tänkt göra något med och frys in dem.

När vintern kommer placerar du dem nära buskar och träd så kommer både trast och sidensvans att besöka trädgården och äta sig mätta.

Annons

Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe och nötväcka gillar allihop att äta solrosfröer. Antingen så plockar du in och torkar fröställningarna nu på hösten till dem eller så låter du dina solrosor stå kvar ute till småfåglarna.

Solros är en delikatess för många småfåglar i vinter.
Solrosfröer blir utmärkt mat åt många småfåglar i vinter.

Ekollon och bokollon är riktiga delikatesser för många av våra vanligaste småfåglar, bland annat nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka, bofink och bergfink. Samla in dem nu på hösten och lägg ut dem till fåglarna på vintern.

Annons
Ekollon kan plockas på hösten för att mata fåglar på vintern.

Även hasselnötter finns i överflöd på hösten – och bland annat så gillar nötskrika, nötkråka, nötväcka och större hackspett att mumsa på dem till vintern. Precis som med ekollon och bokollon kan du bara samla dem på hösten och lägga ut dem i trädgården på vintern.

På vintern vill småfåglarna ha fet mat

En liten fågel äter av upphängd mat på vintern.

Förutom härliga bär och frukter så är det en bra idé att bidra med extra fett till trädgårdens småfåglar på vintern. Gör egen fågelmat och varva med dina sparade grödor från hösten för att ge dem en balanserad kost som hjälper dem i kylan och mörkret.

Som alltid när du matar småfåglar i trädgården måste du tänka på placeringen av maten. En matare ska vara i nära anslutning till buskar och träd där de kan gömma sig och känna sig säkra, och helst på en plats där vi människor inte ränner runt hela tiden.

Källa: Land.se, allas.se

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons