Genväg till våren – driv fram kvistar till ljuvlig blom och grönska

Driv fram kvistar – och få en skön genväg till våren!

Skapa härligt tidiga vårtecken med nyutslagna kvistar medan naturen ännu står stelfrusen på andra sidan köksfönstret.

Våren känns närmare med blommande kvistar inomhus

Börjar du bli sugen på vår? Än så är det vinter, än så sova björk och ljung, ros och hyacinter som det står i visan, men med en bunt nyutslagna kvistar inomhus kan du snabbframkalla en skönare årstid.

Allemansrätten tillåter oss inte att bryta kvistar från levande träd och buskar. Dessbättre sammanfaller kvistdrivarsäsongen väl med den tid då trädgårdsägare och parkförvaltare plockar fram sågen för beskärning. När kommunen har röjt sina grön områden ligger ofta riset i stora drivor, som ett dukat buffébord för vårlängtande kvistsamlare.

För den som har en egen trädgård, kolonilott eller skog är möjligheterna ännu större. Ge dig ut med sekatören bara, och prova dig fram!

genvag-till-varen-driv-fram-kvistar-till-ljuvlig-blom-och-gronska

Nyutslagna knoppar andas vår som inget annat. Persikoblom är ljuvligt på våren. Foto: Karin Wildheim

Kvistar från buskar och fruktträd funkar bra inomhus

Vilka kvistar lämpar sig då bäst för drivning inomhus? Först ut är förstås sälgen med sina videkissar. Forsythian är också ett säkert kort. Inget piggar upp bättre frampå vårvintern än dess solgula blommor.

Men den har även många kompisar bland prydnadsbuskarna som kan bidra till den tidiga blomsterfägnaden. Rosenrips, paradisbuske och spirea, exempelvis.

Syrenen är svårare att få i blom inomhus men blir fin ändå med ljusgröna små blad och dito knoppar. Även magnolian är en svårflirtad dam men när man lyckas få henne i blom är det väl värt besväret.

Fruktträden bjuder på vackra blommor. Körsbär är självskrivna, men testa gärna även med äpplen och päron. Den som är lycklig nog att ha ett persikoträd och nänns knipsa av några kvistar blir också rikligt belönad.

genvag-till-varen-driv-fram-kvistar-till-ljuvlig-blom-och-gronska

Till vänster syns kvist ar av svarta vinbär, det gröna i mitten är syren och det gröna till höger spirea. Den gula forsythian och de vita körsbärsblommorna går inte att ta fel på. Foto: Karin Wildheim

Först kommer bladen och sedan blommorna

Även grenar från andra träd passar att ta in och sätta i vas. Hasseln och björken, förstås, men vem kunde tro det om hästkastanjen och eken?

Svarta vinbär har en karakteristisk doft under lövsprickningen. Kryddig och underbar, tycker vissa. Som kattkiss, säger andra.

En annan lämplig bärbuske är slånet, som spricker ut i vita blomsterskyar på mörka stammar.

Till sist, glöm inte blåbärsriset! Så anspråkslöst i en låg liten kruka när de späda bladen slår ut. Efter någon vecka är det blommornas tur. Till att börja med är klockorna bleka men efterhand skiftar de till lilablått, som en förvarning om vad som komma skall i blåbärsskogen när högsommaren är som varmast och bäst.

genvag-till-varen-driv-fram-kvistar-till-ljuvlig-blom-och-gronska

Saftkalasen i bersån ligger långt fram i tiden, men redan nu kan man få de späda syrenbladen att slå ut inomhus. Blommorna är svårare att få att utvecklas. Foto: Karin Wildheim

6 buslätta växter att lyckas med

• Sälg

• Forsythia

• Fruktträd (alla)

• Blåbär

• Svarta vinbär

• Björkris

Få knopparna att slå ut

När du väl har kommit in med famnen full av kalla, kala skott gör du så här:

1. Snitta kvistarna snett med en vass kniv för att ge dem så stor yta som möjligt att suga vatten med.
2. Pilla bort de knoppar som annars skulle hamna under vattenytan. De ruttnar lätt.
3. Sätt kvistarna i en vas med varmt vatten.
4. Rumsvärmen driver på löv- och blomsprickningen. Men när de väl slagit ut kan kvistarna gärna få stå lite svalare om natten för att blomningen ska vara längre.
5. Duscha gärna kvistarna med en blomspruta emellanåt och se till att inte placera dem i värmedallret över ett element. De gillar inte torka.

Av Karin Hylander

Mer inspirerande trädgårdsinnehåll hos allas.se: