Giftiga växter du kanske har hemma eller i trädgården

Hortensia och idegran – två giftiga blommor du kanske har hemma i trädgården.
Några av våra mest populära växter hemma i krukorna och i trädgården gäller det att hålla lite extra koll på – de är nämligen giftiga och kan orsaka allvarliga hälsoproblem för både människor och djur. Här är 15 vanliga växter att hålla ett öga på om du har dem hemma.

1. Liljekonvalj

Liljekonvalj

Liljekonvalj. Foto: Anders Good/IBL Bildbyrå

Visst är liljekonvaljen en av våra vackraste försommarblommor med sina små, vita klockor? Men se upp – skenet bedrar och liljekonvaljen är inte alls så oskyldig som den ger sken av.

Faktum är att den kan vara riktigt farlig. Klockorna innehåller nämligen så kallade hjärtglykosider, som kan ge människor symptom som yrsel, utslag, kräkningar och diarré. I allra värsta fall kan förtäring av liljekonvalj leda till hjärtrytmrubbningar.

2. Ricin

Ricin

Ricin. Foto: IBL Bildbyrå

Ricinolja, som utvinns ur växtens frön, används ofta i kosmetika, smörjmedel och avföringsmedicin. Men att försöka utvinna oljan på egen hand är ingen god idé – fröna är nämligen också mycket giftiga.

Fröna ser ut som bönor, har ett hårt skal och är ofta marmorerade i vitt, grått, brunt eller svart. Råkar man tugga i sig ett frö kan det dröja upp till flera timmar innan symptomen dyker upp. Kräkningar, diarré och magsmärtor som kan leda till vätskeförlust är vanliga symptom. I allvarliga fall kan också njurarna påverkas.

Hjälp miljön på traven – växterna som lockar bin, humlor och fjärilar

Speciellt små barn ska hållas undan växten, eftersom fröna i värsta fall kan leda till döden.

3. Rabarber

Rabarber

Rabarber. Foto: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Få saker påminner så mycket om sommar som en härligt syrlig rabarberpaj. Men var noga med att bara ta stjälkarna när du använder rabarber i bakning eller matlagning. Bladen innehåller oxalsyra som kan orsaka kräkningar, magsmärtor och diarré. I värsta fall kan njurarna också rubbas.

Oxalsyra finns i hela växten, men framför allt i bladen varför det är en god idé att inte äta dem. Kanske de kan fungera som en vacker dekoration på fikabordet i stället?

4. Fingerborgsblomma

Fingeborgsblomma

Fingeborgsblomma. Foto: Sven-Erik Nord/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Fingerborgsblomman, digitalis purpurea, är en tålig och vacker växt som har fått sin namn efter de klockformade blommorna vars form påminner om en fingerborg som kan träs på fingret.

Men om du har fingerborgsblommor hemma i trädgården ska du vara noga med att varken djur eller människor råkar få dem i sig. Hela växten är mycket giftig och framför allt bladen innehåller ämnet digitalis som kan påverka hjärtat.

Se också: 3 snabba med Hanna Wendelbo
2:35

Efter reklamen: Se också: 3 snabba med Hanna Wendelbo

(2:35)

Slå på ljud

Människor har blivit allvarligt förgiftade vid förtäring, enligt Giftinformationscentralen. Symptomen är illamående, kräkningar, trötthet och hjärtrytmrubbningar och kan komma flera timmar efteråt.

5. Blåregn

Blåregn

Blåregn. Foto: IBL Bildbyrå

Blåregn är en klättrande buskväxt, med vackra blålila blommor. Blåregn växer högt och kraftigt, och kan bli över 30 meter hög.

Men om du har blåregn hemma gör du klokt i att hålla dina fyrbenta vänner ifrån den. Blåregn är nämligen också en av våra giftiga trädgårdskompisar, och även om människor inte blir särskilt påverkade kan hundar och katter bli det. Ta kontakt med veterinären om ditt husdjur börjar kräkas eller får diarré.

6. Liljor

Liljor

Liljor. Foto: IBL BIldbyrå

Den populära och eleganta liljan är en storfavorit bland snittblommorna. Men har du katt hemma ska du nog tänka om när du väljer blommor hos floristen.

Liljan är giftig för katter och kan leda till att din fyrbenta älskling får magbesvär och njurproblem. I värsta fall kan katten dö av att ha ätit av blomman.

Guide: Så beskärs trädgårdshortensia

7. Prickblad

Prickblad

Prickblad. Foto: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Prickblad är en art i släktet Dieffenbachia, och odlas som krukväxt. De vackert mönstrade bladen har bidragit till växtens popularitet, men blomman är faktiskt giftig – speciellt stammen och bladstjälkarna.

Tecken på förgiftning av prickblad är en brännande känsla i mun och svalg. Det kan också uppstå svullnad, blåsor, sväljsvårigheter, salivavsöndring och magbesvär. Själva växtsaften kan även orsaka irritation i ögon och på huden.

8. Påskliljor

Påskliljor

Påskliljor. Foto: IBL Bildbyrå

Inget säger glad påsk lika bra som ett knippe påskliljor! Men visste du att löken innehåller ämnen som kan vara irriterande och ge obehagliga symptom som illamående och kräkningar?

Både djur och barn kan vara känsliga för de här ämnena. Har du en hund som gillar att gräva? Då är kanske inte påsklilja det bästa odlingsalternativet.

Även blomvattnet kan ge upphov till övergående magbesvär, eftersom växtstjälkarna släpper ifrån sig växtsaft.

9. Hortensia

Hortensia.

Hortensia. Foto: Nicky Johnston/IBL Bildbyrå

Vem älskar inte den praktfulla hortensian med sina blombollar i färgskala från himmelsblått till ljusrosa och djupt lila? Men den populära växten är faktiskt också giftig.

Det är framför allt bladen och blomknopparna som innehåller ämnen som kan ge magbesvär.

10. Nerium

Nerium.

Nerium. Foto: IBL Bildbyrå

Nerium (nerium oleander), med blommor i rosa eller vitt, för tankarna till Medelhavet och ger en härlig doft. Samtidigt är blomman mycket giftig och kan påverka hjärtat.

Bland symptomen finns illamående, trötthet, kräkningar och hjärtrytmrubbningar och de kan komma flera timmar efter förtäring.

11. Rododendron

Rododendron.

Rododendron. Foto: IBL Bildbyrå

En riktig klassiker i trädgården är rododendronbusken! Samtidigt innehåller bladen och blommorna ämnet andromedotoxin, som kan ge en brännande känsla i mun och svalg, salivavsöndring, diarré och kräkningar.

Förgiftning hos människor är ovanligt, men växten kan i värsta fall leda till döden hos djur.

12. Sprängört

Sprängört.

Sprängört. Foto: IBL Bildbyrå

Den giftiga sprängörten är en vanlig syn i diken och vid stränder, men kan också dyka upp i våra trädgårdar. Har du djur hemma gör du klokast i att rensa bort dem, eftersom framför allt roten innehåller ämnet cicutoxin och även små mängder kan orsaka allvarlig förgiftning.

Dödsfall har inträffat vid förväxling med ätliga rötter, enligt Giftinformationscentralen. Det är roten och stjälken som innehåller en gulaktig, oljig växtsaft där giftet är koncentrerat.

Tecknen på förgiftning kan komma plötsligt och innefattar bland annat magsmärtor, kraftig salivavsöndring, kräkningar, diarré, ihållande kramper, medvetslöshet och andningsförlamning.

13. Filodendron

Filodendron.

Filodendron. Foto: IBL Bildbyrå

Den storbladiga krukväxten filodendron innehåller ämnen som kan vara irriterande och ge sveda i mun och svalg samt magbesvär.

14. Idegran

Idegran.

Idegran. Foto: Ernie Janes/Nature Picture Library/IBL Bildbyrå

Idegranen är en vanlig prydnadsbuske i svenska trädgårdar. Idegranen växer långsamt och får kottar som närmast liknar röda bär. Det fruktköttet är ofarligt, däremot är barren och fröna giftiga och ska inte förtäras.

Om man råkar få i sig idegran kan man räkna med symptom som magbesvär och i vissa fall hjärtpåverkan.

15. Änglatrumpet

Änglatrumpet.

Änglatrumpet. Foto: IBL Bildbyrå

Änglatrumpeten är en härlig växt att pryda exempelvis terassen med. Växten kan bli meterhög och de vackra trumpetliknande blommorna har gett den dess namn.

Änglatrumpeten, speciellt dess frön, blad och blommor, är mycket giftig. Det beror på att den bland annat innehåller ämnet atropin, som kan orsaka symptom som muntorrhet, ansiktsrodnad, hjärtklappning, yrsel, oro, hallucinationer och vida pupiller. Blir det riktigt allvarligt kan man bli medvetslös och få kramper.

Källor: Good Housekeeping, Giftinformationscentralen, Statens veterinärmedicinska anstalt

Läs också:

Ogräs i trädgården – så blir du av med dem utan kemikalier!

Här är historierna – bakom växternas konstiga namn