Gott av vilda växter - plocka ur naturens skafferi

Vilda växter på en skärbräda: syrener och kirskål. Två skålar med smoothiebowl dekorerade med hallon.

Foto: Pernilla Ahlsén

På våren är naturen full av vilda växter som går utmärkt att äta. Fulla av klorofyll och vitaminer är de ett gratis skafferi med nyttigheter. Här får du tips på några ätbara växter och hur de kan tillagas.

Kirskål – ätbart och användbart i många recept

Kirskål hittar du ofta i den skuggigare delen av trädgården. För många är det ett ogräs som är näst intill omöjligt att bli av med. Men det är faktiskt inget ogräs, utan en förvildad matgrönsak som förr i tiden odlades i klosterträdgårdar.

Se även: Så odlar du potatis i kruka.
0:56

Efter reklamen: Se även: Så odlar du potatis i kruka.

(0:56)

Slå på ljud

Stek kirskålen i smör, gör kirskålspesto eller en paj

De gröna små bladen är riktigt goda, sprängfulla med nyttigheter och fungerar fint i alla recept där du vanligtvis skulle ha spenat. Du kan till exempel steka dem i smör, göra pesto eller som här i en paj med kirskål och fetaost.

Tips! Välj de små späda och ljusgröna, glansiga kirskålsskotten. När de har växt sig större blir de träiga, får en beskare smak och kan dessutom ha en laxerande effekt.

Små kirskålspajer med fetaost.

Små kirskålspajer.

Foto: Pernilla Ahlsén

Recept på kirskålspaj med fetaost

En vanlig pajform eller tio små.

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 400 g kirskål
  • 1–2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 150 g fetaost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • timjan, torkad eller färsk efter tycke och smak salt, peppar

Gör så här:

  • Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg i en mixer. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Tryck ut degen i små pajformar. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 5 minuter.
  • Fyllning: Rensa kirskålen och ta bort stjälkarna. Förväll bladen i kokande vatten och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Fräs den i olja tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt kirskålen.
  • Fördela fyllningen i pajskalen, och smula överfetaosten.
  • Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, ost, timjan, salt och peppar, och fördela i formarna.
  • Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills ägg-stanningen stelnat.
  • Tänk på: Dubblera tiden i ugnen om du gör pajen i en stor pajform.

Löktrav ger smak åt kryddsmöret

Löktrav har, som namnet avslöjar, en svag smak av vitlök och kan med fördel användas i röror, som pesto eller i dressing. Du kan äta både blomma och blad. Vi gjorde ett kryddsmör som passar perfekt till grillat.

Recept: Kryddsmör på löktrav

Kryddsmör på en tallrik. Salt bredvid.

Foto: Pernilla Ahlsén

Detta behöver du:
smör, löktrav salt, peppar

  • Rör ihop rumsvarmt smör med hackad löktrav.
  • Salta och peppra. Ställ smöret kallt några timmar innan servering.

Sirap av syrener passar fint till glass

Syren är en av försommarens allra vackraste blommande buskar som utmärker sig med sin vackra färg och underbara doft. De små blommorna, som växer i klasar, går utmärkt att äta och vi gjorde en härlig sirap som passar perfekt till pannkakor, glass eller som sockerlag till sommardrinken. Älskar du syrendoften – gör ett underbart socker till desserter och bakverk. Sockret kan även användas till svalkande sommardrinkar eller te.

Sirap gjord på syrenblommor hälls i genomskinlig ämbar.

Syrensirap.

Foto: Pernilla Ahlsén

Recept: Syrensirap med läcker färg

Om du vill förstärka färgen ytterligare, låt några blåbär koka med. Sirapen håller flera månader.

Detta behöver du:

  • 3 dl syrenblommor
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Så här gör du:

  • Skölj blommorna. Repa av de små blommorna från stjälken.
  • Koka upp vatten och socker och sjud tills sockret lösts upp.
  • Lägg i blommorna och ev blåbären, låt dem dra under lock över natten i kylskåp.
  • Sila bort blommorna och häll upp på rena flaskor.

Recept: Syrensocker

Detta behöver du:

Lila syrenblommor utan stjälkar, ev sköljda – låt dem i så fall torka ordentligt strösocker, glasburk.

Så här gör du:

  • Varva socker och blommor i en burk.
  • Låt burken stå i ca 3–4 dagar, gärna svalt och mörkt. Skaka om ibland så att allt blandas.
  • Sila eventuellt sockret och släng blommorna eller behåll dem i, de torkar och blir lätt bruna. Om sockret klumpar sig kan det lätt smulas sönder eller mixas.
  • Förvara syrensockret i burk med lock. Du kan spara sommaren på flaska och njuta av syrensmaken ända tills höststormarna drar in.

Använd ogräset – gör marmelad av maskrosor

Maskros är ett ogräs som många ogillar. Istället för att irritera sig på dem gjorde vi en härlig, solgul marmelad som passar perfekt till ost och kex.

Tänk på! Plocka inte för nära en trafikerad väg, man brukar säga att det ska vara minst 50 meter ifrån. Plocka inte heller vid en gödselhög. Ogräset är som godast tidigt på våren när bladen är små och späda. Kom ihåg att bara plocka om du är säker på vad det är.

Glasburk med marmelad gjord på maskrosor.

Maskrorsmarmelad.

Foto: Pernilla Ahlsén

Recept: maskrosmarmelad

Detta behöver du:

  • 4 dl maskrosor
  • 3 dl vatten
  • 3 dl syltsocker
  • 1 citron, skalet i bitar

Gör så här:

  • Repa av de gula kronbladen från blomman.
  • Koka upp vattnet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och lägg i blombladen. Låt dra 30 minuter. Sila bort blombladen, och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  • Tillsätt syltsockret och koka på svag värmet tills sockret lösts upp. Skumma marmeladen.
  • Skölj citronen noga. Skala citronen med potatisskalare, det yttersta gula. Strimla skalet och tillsätt till marmeladen. Häll upp i rena burkar. Förvara marmeladen i kyl.
Smoothiebowl med nate och almfrukt, toppad med hallon.

Smoothiebowl.

Foto: Pernilla Ahlsén

Recept: Smoothiebowl med nate och almfrukt

Almens frukt är god att äta och har en lite nötig smak. Frukten sitter i klasar och är små, ovala och platta i en ljusgrön färg. De passar perfekt i sallader eller som här i en smoothie. Var noga med att inte ta för mycket frön, då almen behöver dessa för att föröka sig.

Nate, även kallad våtarv är ett av de vanligaste ogräsen vi har. Det har små gröna blad som växer i revor, och är lätta att känna igen då ena sidan av stjälken är klädd med små, fina hår. Nate i smoothies är ett perfekt sätt att addera lite extra nyttigheter.

Detta behöver du:

  • mogen banan
  • almfrukt
  • nate
  • turkisk yoghurt

Gör så här:

  • Mixa banan, almfrukt, nate och turkisk yoghurt.
  • Vi toppade med hallon och nötter men det går förstås bra med annan valfri topping. Smoothie passar som både frukost och mellanmål.

Läs mer och beställ magasinet här