Guide: Så torkar och fryser du in kryddörter

Örtbuketter torkar på tråd
Se till att kryddörterna varar längre än bara som färska sommarsmaker! Det går utmärkt att frysa in eller torka dina örter för att använda dem hela året. Här får du tips på hur du skördar och sparar.

Kryddörter är lättodlade och utmärkta att spara för att kunna njuta av deras fantastiska smaker hela året. En del örter får mer smak när de torkas, andra tappar däremot smak då och blir bättre av att frysas in.

De olika kryddörterna kan användas på många olika sätt även om vissa passar extra bra till speciella maträtter, såser eller att kombinera till olika livsmedel. Det är också roligt att prova örterna till te.

Rensa örterna innan du torkar dem genom att ta bort fula och fläckiga blad. Kontrollera också att det inte finns småkryp med i din skörd.

Odla i pallkrage: från start till sådd
5:16

Efter reklamen: Odla i pallkrage: från start till sådd

(5:16)

Slå på ljud

Märk dina burkar med vad de innehåller och skördedatum. Det är lätt att glömma hur gamla örterna är och vad du sparat i olika förpackningar. På de torkade känns dofterna men de frysta kan vara svåra att identifiera.

Person skördar kryddört

Ta av toppen eller skott längs stjälken. Tar du för mycket  har plantan svårt att växa till igen.

Hur skördar man kryddörter?

Det går bra att skörda kryddväxter under hela växtsäsongen. Men de smakar mest innan de gått i blom.

 • Skörda helst kryddorna när de är torra. Det vill säga på förmiddagen när daggen torkat upp, men innan solen gassar för mycket. Stark sol gör att koncentrationen av de eteriska oljorna, som bär smak och doft i örterna minskar.
 • Skörda stjälkar eller toppskott. Se till att det finns blad kvar på stjälken du skördar så att plantan kan bilda nya skott i bladvecken. När du skördar kryddor beskär

  du samtidigt dina örter och stimulerar nytillväxt. Det mår plantorna bra av. Är det en hel stjälk som behöver tas bort för att glesa ur plantan klipper du naturligtvis bort den.

 • Använd kniv när du skördar. Till mjuka stjälkar kan du också använda sax. Men undvik att bryta av stjälkarna. Det kan lätt skada växten.
 • Du kan skörda från dina örter flera gånger under en säsong om de växter till sig bra.
 • Skörda inte för mycket efter mitten av augusti. Växten behöver vila lite innan vintern kommer för att den säkert ska överleva.

Frys in dina örter

Alla kryddörter kan frysas. Packa in de rensade, färska örterna tätt i plastpåsar och stoppa in dem i frysen. Frys inte in för stora förpackningar och inte att det blir en tjock klump som inte går att dela. Du ska lätt kunna ta fram det du behöver och sedan stoppa in resten i frysen direkt utan att allt tinar, så gör platta paket.

Du kan också frysa in hackade örter blandade med rapsolja i iskuber. Förvara kuberna i plastpåsar i frysen. Ta fram kuber och använd som smaksättning när du lagar mat.

Frysta örtkuber

Små frysta örtkuber är perfekt att ha hemma.

Hur länge håller frysta örter?

Frysta örter håller sig fräscha minst ett år i frysen om de inte kommer i kontakt med för mycket luft.

Se också! 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla istället:

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!
Slå på ljud

Gör egen pesto av dina örter

Att göra pesto är ett bra sätt att spara örter på. Du kan göra pesto på flera örter. Basilika är en klassiker, salvia blandat med citron och valnötter blir mycket gott, libbsticka och/eller persilja fungerar också bra. Prova dig fram med olika blandningar.

Använd gärna olika sorters nötter och ostar i peston. Ta det du tycker är gott. Frys in peston i lagom stora förpackningar. Härligt att ta fram och äta under vintern.

Hur gör jag om jag vill torka örter?

Skål med hemgjord pesto

Att plocka fram hemgjord pesto är lyx.

 • Gör små buketter av örterna. Häng dem upp och ned på ett torrt, varmt och inte för ljust ställe inomhus. Undvik solljus, det gör att örterna tappar smak efter solen gör att växternas eteriska oljor förflyktigas. Du kan också lägga örterna på tidningspapper, eller i en torkställning.
 • Känn efter att örterna är helt torra innan du packar in dem för förvaring. De ska kännas spröda.
 • Det kan ta från några dagar upp till ett par veckor för örterna att torka. Om du packar in dem innan de är färdigtorkade kan de mögla.
 • Förvara örterna mörkt, svalt och torrt. Gärna i glasburkar. Vissa kryddor kan hålla sig fina upp till tre år.

Ska jag torka eller frysa örterna?

Härlig kryddträdgård i krukor på balkong eller terras.

Det går att ha en härlig kryddträdgård i krukor på balkong eller terras.

Basilika

Passar bäst att frysa in, som den är eller som pesto. Gott till sallader, och kalla örtsåser. Går att använda som krydda i varma rätter om den tillsätts efter tillagningen och inte

värms upp så mycket.

Citronmeliss

Passar bäst att frysa. Fint att frysa in späda blad i iskuber och lägga i drinkar. Gott i sallader av både frukt och grönsaker. Bra till te.

Dill

Frys in. Gott till det mesta.

Dragon

Torka. God som smaksättning i vinäger. Passar till ägg, kyckling, grönsaker, särskilt morot. Klassisk krydda i bearnaisesås.

Koriander

Frys in. Förvara i en tät förpackning annars kan doften sprida sig i hela frysen. Passar bra i sallader och många asiatiska rätter.

Kungsmynta (oregano)

Behåller smaken väl som torkad. Den klassiska pizzakryddan som är god till mycket t ex grönsaker i ugn, lamm, soppor och i bröd.

Libbsticka

Blommande kungsmynta

Många kryddörter, som kungsmyntan, blommar vackert och är fina i buketter. Men för smakens skull ska de skördas innan blomningen kommer igång.

Frys in. Örten har stark smak så använd den lite försiktigt. Gott i pesto, soppor och sallader.

Mynta

Torka eller frys. Gott till mycket. Används ofta i kombination med persilja i asiatiska rätter. Bra att göra te av. God i smoothie.

Persilja

Frys in eller spara som pesto. Gott till det mesta.

Rosmarin

Fantastisk att torka. Härlig smaksättare till lamm, grönsaksrätter och kyckling.

Salvia

Torka. God till tomater, ost, kyckling, bönor och fetaost. Salvia går bra att skörda länge utomhus.

Timjan

Torka. Örten med många olika smaker. Vanlig trädgårdstimjan är gott till örtte, potatis, lamm och grönsaker.

Foto: TT, Anni Jähde