Guide: Tänk på detta när du väljer julgran

Flera olika sorters träd som kan agera julgran.

Barrträd i kruka kan planteras ut i trädgården efter jul, eller stå kvar i krukan i flera år.

Foto: Jytte Boch

Julen närmar sig och snart fylls torg och trädgårdsbutiker med granar och julträd. Ska man göra som vanligt – eller våga testa nytt?

Vill du ha ett julträd som du kan ha glädje av mer än en gång, satsa på träd i kruka som kan sparas till nästa år eller planteras ut i trädgården efter julhelgen.

På plantskolor finns en rad barrträd som fungerar. Små dvärgtallar och den nätta blå atlascedern är fina i krukor på altanen eller trappan, men efter några år kan de behöva planteras om i större kruka eller i trädgården.

Se också: Så gör du julens vackraste krans

Så binder du julen vackraste (och största) krans
Slå på ljud

Hur länge ett julträd i kruka klarar sig inomhus beror mycket på vilken sort det är. Ädelgranar (släktet Abies) håller längst. Ett exempel är nordmannsgran, Abies nordmanniana, som hos julgransförsäljare ofta kallas kungsgran.

Flera kungsgranar, eller nordmannsgranar, i handeln.

Nordmannsgranen kallas ofta kungsgran i handeln.

Foto: Jytte Boch

Kaskadgran, Abies procera, känns igen på upprätta kottar och mjuka barr som inte sticks.

Kaskadgranen med sina upprätta kottar.

Kaskadgranens kottar sitter upprätt.

Foto: Jytte Boch

Kallas även nobilisgran när man syftar på dess granris som ofta används till kransbindning och andra blomsterdekorationer.

Gransläktet Picea är träd som rödgran, Picea abies, serbgran, Picea omorika, och blågran/stickgran, Picea pungens.

Svensk gran, även kallad rödgran.

Svensk gran, även kallad rödgran.

Foto: Jytte Boch

Gemensamt för dessa är att kottarna hänger neråt och att barren sticks. Inomhus klarar de upp till en vecka utan att börja barra. Om du haft ett julträd i kruka inomhus och senare vill flytta ut det i trädgården, tänk på att det inte bör stå inne mer än några dagar, beroende på hur varmt och torrt det är i huset.

Står det för länge börjar trädet suga upp vatten så att barren vaknar och blir känsliga för frost. När trädet ska ut efter julfirandet kan du plantera det i trädgården om det inte är tjäle i marken, eller låta det stå kvar i krukan.

Ställ gärna i skyddat läge under vintern med en trä- eller frigolitskiva under som isolerar mot markkylan. I kruka är trädet mindre härdigt än om det planterats i marken

Liten guide till julträd – tänk så här när du väljer julgran

Utbudet av julträd varierar i landet. Om du vill ha något särskilt julträd, tänk på att vara ute i tid. Plantskolorna kan beställa men det tar 3-4 veckor innan det levereras.

Svensk gran/rödgran, Picea abies

Den absolut vanligaste julgranen i svenska hem. Den växer snabbt och är därför billigare än andra granar. Rödgranen har fått sitt namn efter den rödbruna färgen på det unga trädets stam och grenar. Trädet har mycket täta grenar som växer uppåt. Barren är korta, ljusa och sticks. En gran som barrar rätt snabbt när den kommit in i värmen. Doftar mycket.

Nordmannsgran, Abies nordmanniana

En av de populäraste julgranarna och kallas även kungsgran. En av fördelarna är att den står länge och inte barrar så mycket när man tagit in den. Granen har en fin harmonisk form med tätt sittande grenar och kallas ibland Disney­gran. De mörkgröna barren är långa, blanka och mjuka. Kungsgranen är dyrare än rödgranen och för att barren ska hålla så länge som möjligt ska trädet helst fått sig en köldknäpp innan det fälls.

Kaskadgran, Abies procera

En ädelgran med mjuka barr i grågrön till blågrå toner. Den är inte så vanlig som julgran, men används ofta till kvistar och i dekorationer och benämns då som nobilisgran. Precis som nordmannsgranen står den länge inne. Formen är inte lika jämn som hos en rödgran eller kungsgran.

Blågran/stickgran, Picea pungens

Blågran, även kallad stickgran.

Foto: Jytte Boch

Har blågröna vassa barr och styva grenar. Barren sitter tätt runt hela grenen. Ett populärt trädgårdsträd med sin vackra färg och pyramidform. Säljs sällan som huggen gran, utan som mindre träd i kruka att ha ute till jul.

Blå atlasceder, Cedrus atlantica ’Glauca’

Blå atlasceder har en luftig elegans.

Blå atlasceder har en luftig elegans.

Foto: Jytte Boch

Mycket populär att ha i kruka utomhus. Trädet har gråblå barr och oregelbunden form. Det finns även himalayaceder och libanonceder på marknaden, men dessa är inte lika härdiga. Blå atlasceder är känslig de första åren och rötterna får inte stå blött.

Serbgran, Picea omorika

Serbgran.

Juletræer - rødgran

Foto: Jytte Boch

Ett smalt träd som tillhör samma familj som rödgranen men barren är inte lika stickiga. Trädet barrar heller inte lika fort. Serbgranen har långa hängande, svepande grenar och säljs sällan som huggen gran, utan köps på plantskolan i kruka. Det förekommer också formklippt i kruka.

Dvärgtall och dvärgbarrträd i kruka

Silvertall är ett perfekt miniträd att ha i kruka i trädgården.

Silvertall är ett perfekt miniträd att ha i kruka i trädgården.

Foto: Jytte Boch

Säljs i välsorterade plantskolor. Kan användas som minijulgranar, men ska sättas ut igen efter ett par dagar. Robusta miniträd som kan stå i krukor flera år utan att planteras om, så länge de får vatten och gödning.

Alla träden går att ha inomhus i kruka, men helst bara några dagar. När krukorna ställs ut, tänk på att ställa dem skyddat och halvskuggigt. Alla träden går att plantera ut, förutom rumsgranen som är en inomhuskrukväxt.